Fake News

180402

 

Debatten om s.k. nättroll går hög i samhället, och de etablerade medierna - inte minst Mattsson på Expressen - verkar bekymrade.

 

Det har avslöjats nättroll inne på partiernas kanslier, men det finns också troll, som inte de politiska partierna har kontroll över. Åtminstone vill man inte visa det.

 

Hanif Bali satt ju med i partistyrelsen för moderaterna, och åkte ut därifrån, men två, som är partipolitiskt obundna, men har sina sympatier på höger- resp vänsterkanten är de två SvD skriver om idag, Rebecca Weidmo Uvell och Mari Huupponen.

 

När man läser bevekelsegrunderna för deras aktiviteter är det svårt att förstå hur Löfven och Kristersson skall kunna få igenom sina idéer om en schysstare ton i debatten och en uppförandekod i sociala medier. Nättrollen har nämligen inga idéer om att tona ner debatten, utan tvärsom.

 

Och Mattsson på Expressen kan skrika sig hes, men hur är det egentligen?

Den där Mattsson, kackar inte han i eget bo?

 

Den 7 november publicerade Expressen en artikel skriven av deras nye kungareporter, Elias Giertz, där denne

under en bild på en rökande Chris O’Neill utanför en pizzeria sätter följande rubrik:

 

 
Tänk, vilket brott denne O’Neill gör sig skyldig till: Röka där det är förbjudet.

 

Men detta är dock inte sanningen. Rökförbudet gäller bara om man tar klivet in i lokalen, vilket innebär, att O’Neill inte alls beter sig skurkaktigt så länge han befinner sig utanför.

 

Naturligtvis noterar denne Giertz så småningom även detta, men med betydligt mindre bokstäver, och den, som bladar igenom tidningen, och registrerar rubriken, utan att i övrigt bry sig om Giertz’ sinnessvaga reportage, har fått intrycket av att O’Neill är en drummel, eftersom han inte tar hänsyn till vanligt folk och rättar sig efter gällande skyltning.

 

På USAmerikanska kallas detta Fake News, och den där Mattsson på ledarstolen hos Expressen borde kanske i fortsättningen sopa rent framför den egna dörren, innan han gnäller över nättrollen, som helt uppenbart kommit för att stanna.

På gott eller ont? Det får framtiden utvisa.

Detta är en cigarrettfimp; dock icke den hr O'Neill lämnade efter sig.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0