Vätterns nya fånge

171031
 
Det lär bli svårt i slussarna.
 
 

Prinsen på ärten

171030

En man med förnamnet Fredrik, anställd på Aftonbladet för att bl.a. skriva på deras ledarsida, har visat ett synnerligen dåligt omdöme, genom att låta inte enbart käften, utan jämväl pitten tala.

 

 
Detta har lett till att Fredriks framtid numera är mycket osäker, eftersom tidningens politiska chefredaktör - Karin, slängt ut honom från ledarskriveriet. Var han fortsättningsvis hamnar är en helt öppen fråga, men hans tid på Aftonbladet verkar gå mot sitt slut, och vem vill anställa en sådan som Fredrik med det CV han numera håller sig med.

Men Fredrik är inte nöjd med Karins beslut. Han menar, att hon, som tidigare haft en ryggrad, som aldrig vek sig, nu har degenererat och vänt kappan efter den populistiska vinden.

Men redan detta uttalande torde vara nog för att diskvalificera Fredrik som ledarskribent, menar bloggaren, och Karin har åter visat att hennes ryggrad inte viker sig, vad än den där Fredrik tycker.

Han har visat, att han vare sig kan hålla käft eller pitt i styr och lär i fortsättningen ha det svårt hos de etablerade medierna, men fortfarande lär det väl finnas en utväg mot Hänt Extra eller liknande skandaljournalistik, eller kanske rent av som kungareporter hos Johan T?

 

 
Hans reaktion på Karins beslut liknar huvudpersonen i en saga, som en dansk man vid namn Hans-Christian skrev för många år sedan.

Sagan heter ”Prinsessan på ärten”.

Gomidda’


Fotboll?

171029
 
Bloggaren har under senare tid börjat tycka att ofta damfotboll är riktigt sevärd. Det var därför med goda förhoppningar om en fin match han satte sig tillrätta framför TV:n för att se Sveriges bästa lag, Linköping, möta nedflyttningshotade Kvarnsveden. 
Matchen slutade mållös, och det räckte för att Linköping skulle bli Svenska mästare, men vilken bedrövlig fotboll.
 
 
Att Kvarnsveden slet som djur för att få en poäng med sig hedrar dem, men Linköping…
Är den fotboll de presterar den bästa Sverige idag kan erbjuda, förstår man, att Svenska lag är akterseglade ute i Europa.
 
Det räcker inte med att kommentatorn Härenstam uppbådar all sin eufori - likt avsomnade norrmannen Bjørge Lillelien, när Norge slog England 1981 - över den fotboll presteras. Det blir bara löjligt, nästan löjligare än Lillelien.
 
Eftersom bloggaren inte har någon bild på damfotboll i sitt stora arkiv, får läsaren nöja sig med en bild, som publicerats tidigare.
Den föreställer Kalmar FF:s målvakt i träningsmarch på Cypern mot Brommapojkarna.
 

Releaseparty

171028
 
Idag har bloggaren varit på releaseparty i Värnamo.
En bok om julkrubbor presenterades, i vilken bloggaren gjort bilderna.
Han är nöjd.
 
 

Extraknäck

171027
 
Det går idag att läsa blaskorna, att Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke skall ersätta Fredrik Wikingsson i TV-programmet "Breaking news".
-  Hon tyckte det kändes kul, säger hennes pressekreterare.
 
För bloggaren innebär hennes övertramp samma sak som om statsminister Löfven skulle ersätta Mats Knutson på SVT som politisk kommentator.
 
 
Bloggaren tar sig för pannan, även om han redan tidigare ifrågasatt kulturministerns omdöme.
-  Det bästa vore om hon stannade hos den där Filip, så slapp vi hennes trams i regeringen, där hon knappast tillfört något positivt.

Dåligt minne

171026
 
En känd fotbollsspelare beskylldes av en tidigare anställd vid fotbollförbundets kansli att ha skickat bilder till henne på sin pitt.
Naturligtvis hoppade den tidigare chefen på förbundet, en viss flinande smålänning, in och beskyllde tjejen för lögn.
Ett för bloggaren väntat beteende av en av de tramsigaste ledarna vi haft inom idrottens värld.
 
Men nu har fotbollsspelaren framträtt och bekräftat, att han kanske i fyllan porträtterat pitten och sänt resultatet till tjejen.
 
Han vet inte säkert, men visst skulle det kunna vara så.
 
Nu undrar bloggaren hur denne fotbollsspelare är skapad. Skickar han så många pittporträtt, att han inte kan komma ihåg för vem han presenterat sin ståndare.
 
Att tjejen fått upprättelse från den flinande smålänningens uttalande är bra, men förmodligen är hans hjärna inte så stor, att han begriper, att han omgående ber henne om ursäkt.
 
Att skicka bilder på sin pitt eller att beskylla den förfördelade för lögn är lika beklämmande och bådadera hör bäst hemma i det kärl bloggaren plåtat, eftersom skit skall läggas, där skit hör hemma.
 
 

Hållhakar

171025
 
Just nu fylls tidningarna med herrar Timells och Virtanens bravader.
Nu kommer det fram, att byggmaterial, som Timell skulle använda i sina program, överlämnades till Timells chefer, så att de för en ringa penning kunde reparera sina boningar.
 
För Virtanens del handlar det om ett utsvävande liv i sus och dus på Stureplans krogar, där "eliten" umggås och där såväl alkohol som andra droger användes flitigt. Inte bara Virtanen har pudrat näsan, och sådnat ger samma effekt som det Timell sysslade med.
 
Det kallas: Hållhakar.
 
M.a.o. är det inte konstigt, att man gör allt för att hålla varandra om ryggen. Det är ju - trots allt - den pekuniära situationen som - när vardagen kommer - är det viktigaste. 
Hyran skall betalas, matvaror för livets uppehälle skall inhandlas och pengar skall bli över till besök på de finare krogarna, där det serveras såväl mat och brännvin som kokain.
 
Rövslickandet har fått ansikten - inte bara ett.
 
 
Hösten är här på riktigt, och om exakt två månader är det återigen ett helt år till julafton.
 
 

Värt att veta

171024
 
Idag var det åter dags för kattmamman på TV, och vi fick lära oss väsentliga saker om katterna.
Sålunda konstaterades, att det på större djursjukhus finns blodgivarkatter.
-  Mycket tryggt att veta, menar bloggaren.
 
En blodgivarkatt, kanske.
 
Tillika fick vi reda på, att katter kan vara högertassade eller vänstertassade. Dock framgick inte om det rörde sig om fram- eller bakbenen.
-  Ytterligare en kunskap, som får trängas med allt annat vetande i bloggarens hjärna.
 
Vänster- eller högertassad verkar kvitta.
 
Men återigen:
-  En katt är en katt.

Ditt och datt

171023

 

1. KD har hållit möte i helgen.

Man har bland många kostnadskrävande åtgärder också beslutat slopa pensionärsskatten.

 

Bra, tycker bloggaren, som talar i egen sak, eftersom han sedan länge själv är pensionär, men hur de skall lyckas få igenom ett sådant förslag i riksdagen med sina knappa 3 % av väljarkåren, är s.d.h. en helt öppen fråga.

Risken är väl istället att de åker ur, dock inte fru Busch Thor. Hon kan nämligen inte åka ur, eftersom hon aldrig kommit ditin.

 

Hur var det nu han sade, den där värmlänningen hr Fröding:
Hjo, så här skaldade han i ”Äktenskapsfrågan”:
Erk du! Maja Du! Så ska vi ha’t!

Erk du! Maja du! Var ska vi ta’t!

 

 

2. Gunilla Persson, ytterst märklig s.k. Hollywoodfru på TV3, med ett ego t.o.m. värre än den där pugilistens, som bloggaren skrev om i gårdagens blogg, och som nu verkar ha sprängt alla gränser, skulle kunna tänka sig bli statsminister i Sverige, åtminstone om man skall tro Expressen.

 

Under alla förhållanden lär hon vara garanterad två röster vid nästa val - sin egen och sin dementa morsas, men det lär nog inte räcka.

Eftersom hon knappast platsar i något av de etablerade partierna, återstår dock möjligheten att starta eget. Bloggaren föreslår:


SLÄDPARTIET - PARTIET SOM LOVAR ATT INGEN KOMMER PÅ EFTERKÄLKEN

 

 

3.  Nu är det bestämt.

Den mångomtalade batterifabriken, Northvolt, skall ligga i Skellefteå.

Enda kruxet är finansieringen, men det löser sig, låter företagets ledare meddela.

Man behöver bara - i runda slängar - 40 miljarder svenska pesetas och har redan lyckats få ihop en halv, fortfarande i svenska pesetas.

Tala om att vara fartblind.

 

Kanske dags att i all eufori skaffa hem ett ex av hr Frödings dikt: ”Äktenskapsfrågan” och tillsammans med fru Busch Thor läsa och begrunda detta korta epos noga, mycket noga.

 

Av någon konstig anledning börjar bloggaren tänka på ett annat ”North-företag”, nämligen Northland, som etablerade sig i Pajala, där allt sedan gick åt hillvitte.

Befolkningen, som köpte aktier och trodde på en bra affär, har förlorat sitt sparkapital och kommunen har lurats, allt medan de utlovade arbetstillfällena försvunnit.

 

I Skellefteå rör det sig om dryga 2000 arbetstillfällen, som fordrar en stor insats inom kommunens infrastruktur - bostäder, kommunikationer, you name it.

Vi talar om 40 miljarder, som företaget på något sätt skall skramla ihop, och även om det är i svenska pesetas, är det en hisnande summa.  

 

Bloggaren önskar Skellefteå:

Lycka till!


Pugilisten

171022

 

Den svenska pugilisten Mikaela Laurén fick, som väntat, på truten igår - riktigt rejält.

Men innan matchen har hon spridit sin muntliga dynga över sin motståndare i tid och otid, och dessutom lovat att golva henne, och inte ens efter knocken kunde hon hålla truten i styr.

 

Eftersom matchen gick i Norge, där motståndaren hör hemma, skulle Laurén, enligt egen uppfattning aldrig kunna vinna på poäng.

 

Nu vet vi hur det gick.

Laurén gick i golvet, och förhoppningsvis inser hon, att i fortsättningen satsa mer på boxning än att sysselsätta sig med att smörja munlädret.

 

 

Den ende pugilist som på riktigt dels varit världens bäste boxare, dels störst i truten var en viss hr Ali från USAmerika, och dit har Laurén långt kvar, åtminstone vad gäller boxningskunnandet.

 

Noteras kan, att hr Ali hade en långt framskriden hjärnsjukdom, när han i fjol lämnade denna jämmerdal; en inte helt ovanlig åkomma vad gäller pugilister.

 

Nota bene: Om slagsmål i allmänhet och boxning i synnerhet tycker, som alla i detta läge begripit, bloggaren inte.


Grönköping

171021
 
Rolf Christerson, skribent på Grönköpings Vedckoblad noterar idag på FB, att vi som skriver i Grönköpings Veckoblad inte har det lätt nu när verkligheten (på vissa områden) blivit mer grönköpingsk än Grönköping.
 
 
-  En oomkullrunkelig sanning, menar bloggaren.
 
 

Pest eller kolera

171020
 
Bloggaren fick idag i Expressen kostråd vad gäller ris.
 
Vitt ris

Vanligt vitt ris verkar inflammatoriskt. Det är bättre att välja ett fiberrikt ris som inte polerats, men tänk på att koka det i rikligt med vatten som du sedan häller av för att minska mängden arsenik.

 

 
-  Jag tror jag skiter i riset och tar potatis istället, men vänta!
-  Potatis kan innehålla solanin, och det är mycket giftigt…
 
- Men om jag nu tar alla kostråden ad notam, lär jag inom en månad svälta ihjäl, tror bloggaren.
-  Livet är ett helvete.

Glödande penna

171019
 
I DagensPS kan man idag läsa om varför en hr Birros penna glöder:
-  Mitt skrivande är en kallelse från Gud, påstår han.
 
 
-  Hjo Hjo, tänker bloggaren.
-  Inför vår Herre är vi ju alla smålänningar - sägs det - även hr Birro.
 
Noteras:
Som framgått av denna blogg, var utetemperaturen i söndags morse kl 06 +15 grader.
I går vid samma tid: -1 och vitt på taken. Höstens första frost vid Vätterns västkust. 
 
 

LSS: Politiskt haveri

171018
 
1993 antogs en lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, i dagligt tal kallad LSS.
Om bloggaren minns rätt, skulle lagen dra med sig kostnader på cirka 5 miljarder, kostnader, som staten - om inte hela så åtminstone det mesta - skulle stå för, samtidigt som människor med funktionshinder skulle få ett betydligt bättre liv.
 
Men ganska snart stod det klart, att de där 5 miljarderna var helt otillräckliga. Kostnaden var efter bara några år uppe i mer än 20 miljarder, och politikerna började vrida sig som maskar på en fiskekrok.
Tydligen var en viss värmlänning, en hr Fröding, som skrivit om Erk och Maja, helt okänd för de beslutande i riksdagen.
Lagstiftningen ändrades, så att kommunernas insatser blev större, men fortfarande stannade den största delen på staten.
 
De rättsvårdande instanserna var också tydliga:
Beviljat bistånd kunde inte ändras, och i vart fall inte skyllas på dålig ekonomi i kommunerna.
 
 
Nu har det varit tämligen tyst, tills Högsta Förvaltningsdomstolen (tidigare Regeringsrätten) gjort nya tolkningar av lagen. Försäkringskassan räknar nämligen inte längre andning och matning genom sond som ett "grundläggande behov" och domstolen håller med!
 
Bloggaren är väl något korkad, när han tycker, att andning och och matning genom sond är nödvändigt för att klara livhanken, eller har han fel?
 
Givetvis måste vårdtagaren ha mat och nödvändig hjälp för sin andning, om den inte fungerar av sig själv, men staten gör precis som vanligt:
Man skyfflar över kostnaderna på kommunerna. I detta fall cirka 1,5 miljarder - pengar som nu istället måste plockas in via kommunalskatten, medan statsskatten hålls oförändrad.
 
Vi kan ha synpunkter på LSS som en reform för funktionshindrade, men knappast på att andning och mat skulle vara något annat än ett grundläggande behov för människorna på denna planet.
 
Antalet svårt funktionshindrade är i riket inte någon särskilt stor grupp, även om den drar mycket resurser, men det innebär samtidigt, att fördelningen av individer kan vara mycket varierande. Sålunda kan vissa kommuner, särskilt små, ställas i den situationen, att man måste dra ner på för dagen icke prioriterad verksamhet såsom underhåll av sina fasta anläggningar:
Gator, vatten/avlopp och fastigheter; kostnader som redan på kort sikt, när underhållet uteblir, i stället accelererar till närmast oöverstigliga belopp, vilket innebär, att kommunalskatten måste höjas, befolkningen minskar, vilket innebär, att kommunalskatten måste höjas än mer, samtidigt som ingen vill bo kvar i en kommun med en kommunalskatt, som är skyhögt högre än grannkommunernas.
 
-  Hörde jag någon nämna något om den onda spiralen? 
 
Det verkar vara dags att de styrande i SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) slutar tänka på sin egen politiska framtid och för en gångs skull ta i ordentligt gentemot staten.
Men att sätta sig upp emot sin partiledning kan snabbt kosta både det ena och det andra.
 
 
För tydlighetens skull återger bloggaren här ett utdrag ur "Äktenskapsfrågan" hr Frödings dikt:
Erk du! Maja du! så ska vi ha't!
----
Erk du! Maja du! Var ska vi ta't!
 

Lite smått och gott

171017
 
1. Dagens namn är Antonia eller Toini, och inte Antoinetta, som det var på forntiden, då bloggaren kunde rabbla alla namnsdagarna utantill - knäppskalle.
 
 
2. Det svenska fotbollslandslaget för herrar har lottats mot Italien i slutkvalet till VM - knappast en önskelottning, men se det istället så här:
Mot Italien borde Sverige inte ha någon chans, och en hedersam förlust skulle knappast välta förtroendet för Janne Andersson.
Skulle däremot Sverige - mot alla odds - vinna, blir Janne helgonförklarad, och bloggaren tror på helgonförklaringen.
 
 
3. Ingen Anna Book i någon av kvällstidningarna - ni vet de där blaskorna som numera kommer ut före morgontidningarna.
Vad ont har vi gjort, skulle man kunna fråga sig.
 
 
4. Nu har bloggaren kollat kattanten på SVT - hon som kan avgöra katternas härkomst genom att lyssna på deras jamande dialekter.
Men för bloggaren kvarstår faktum:
En katt är en katt…
Nu förbereder han sig istället för Hollywoodfruarna med fru Persson i spetsen på TV 3, men hon får idag rejäl konkurrens av hr Persson, som samtidigt visar upp sig på SVT.

En kväll att fira

171016
 
Trots tre omgångar kvar av allsvenskan, är MALMÖ FF svenska mästare i fotboll - för 20:e gången.
Bloggaren gratulerar!
 
 
Men nu över till något helt annat:
I förrgår morse kl 06 visade termometern utomhus +14 grader
I går morse, samma tid var det +13 och i morse, fortfarande vid samma tid, +15.
-  Är sommaren på väg tillbaka, eller handlar det bara om dess dödsryckningar inför vintern, undrar bloggaren.
 
 

Dalén

171015
 
Bloggaren har idag besökt Dalénmuseet i Stenstorp,
 
 
Ett museum väl värt ett besök.

Fartygsforum

171014
 

Fartygsforum är en mötesplats för alla som bevarar och brukar historiska fartyg.

 
 Årets höstmöte hålls i Hjo.
 
 

Fredagen den 13:e

171013
 
 
En mycket vacker höstförmiddag.
 
 
Vättern och stadsparken.
 
 

Stefan

171012
 
Bloggaren läser idag på SVT:s nyhetsapp om att 33 % av svenskarna har högt eller ganska högt förtroende för Stefan Löfven, statsminister, och fastän det är en minskning med två procentenheter tar han ledningen som den partiledare i Sverige, som har högst förtroende, eftersom den tidigare ledaren, fru Lööw, minskat i förtroendeomröstningen med hela sex procentenheter.
 
-  Men knappast något att yvas över, menar bloggaren.
-  Att i det sällskapet ha högst förtroende med endast en tredjedel av välarkåren bakom sig kan liknas vid Beppe Wolgers monolog, framförd av Lars Ekborg - Bunta ihop dom - där han sammanfattar skönhetstävlingen hemma i byn:
Ingen vann!
 
 
En helt vanlig lördag i Alingsås för nio år sedan:
Stefan Löfven håller tal.
-  Månne ligger han i träning inför framtida vedermödor, undrar bloggaren.

En svår fråga

171011
 
Hur stort är universum?
Bloggaren har alltid fått lära sig, att det är oändligt - ingen början, inget slut.
 
Men nu talar fysikerna om att universum utvidgas, och då ställer bloggaren frågan:
Hur?
 
Om universum är oändligt, finns - precis som noterades ovan - ingen början, inget slut.
Hur kan det då utvidgas?
 
Men om universum inte är oändligt, är det helt klart, att det kan utvidga sig på någons bekostnad, men då finns ju något bortom universum, och frågan är självklar:

Vad finns då bortom universum, och är detta nya oändligt eller ändligt, och vad finns i så fall där bakom?
Är det ändligt eller hamnar vi i äntligen i oändligheten?
 
 
Skit samma:
Ett bokollon, som knappast funderat över oändligheten.
 
 
 
 

Store bro

171010
 
I det vackra höstvädret tog bloggaren och hans k. hustru bilen och åkte en sväng till Almnäs med omgivningar.
 
 

Skit och pannkaka

171009
 
Bloggaren läste nedanstående insändare i en sörmlandstidning, och visst har skribenten rätt.
 
 
-  Visst är det skillnad på skit och pannkaka, menar bloggaren.

Auktion

171008
 
Det kallades i stora annonser till auktion av diverse kvalitetsvaror i Korsberga Bygdegård.
Bloggaren, som genomskådat evenemanget på ett tidigt stadium, besökte bygdegården av ren nyfikenhet tillsammans med sin k. hustru, och han fick farhågorna besannade.
 
Av de kvalitetsvaror, som utannonserades saknades det mesta, särskilt de målningar, för vilka man gjorde stor reklam såsom konstverk av Lerin, Pyk m.fl.
Dock fanns i mängd diverse mattor av skiftande kvalitet samt  litografier av Mats Hådell - tryck, som knappast tilltalade bloggaren.
 
Det liknade, enkelt uttryckt, en helt vanlig loppisföräljning av mattor.
Men allt går ju att sälja med mördande reklam såsom sjunges i visan:

"Allting går att sälja med mördande reklam:
Kom och köp konserverad gröt…"
 
 
Majstången står kvar vid bygdegårdens dansbana, ivrigt väntande på tjänstgöring om dryga åtta månader.

Babian

171007
 
Bloggaren satte sig med sin lunch framför TV:n för att njuta av såväl mat som fin reklam på TV3.
Döm av hans förvåning, när han mellan reklaminslagen fick se en massa damer från Hollywood, den ena fulare än den andra och några - p.g.a. läppförstoring - till förväxling lika babiabarslen.
 
 
Ett förtydligande: Detta är inte läppar på en Hollywoodbrud i TV3, utan endast arslet på en helt vanlig babian.
 
 

Spara på "å"

171006

 

Hjo Tidning (HT), som bloggaren sedan urminnes tider prenumererar på, är numera knappt ens en källa till irritation.

 

Sålunda serveras varje tisdag sedan begynnelsen av sommaren något som kallas ”Sommarkrysset”; en för företaget lyckad besparingsåtgärd, eftersom man i semestertider får en hel sida utan något som helst redaktionellt arbete.

 

Lösningen på krysset redovisas därefter påföljande fredag, men några vinster delas inte ut - inte ens en nitlott i Trisslotteriet.

 

Men sommaren är kort - precis som en hr Ledin brukar sjunga - dock icke för HT.

Sommaren i tidningshuset är inte alls så kort, som hr Ledin vill påskina. Fortfarande föregående tisdag den 3 oktober, när befolkningen i övrigt noterat höstens inträde, var det sommar hos HT med sommarkryss, och fortfarande sparar man alltså en hel sida från redaktionellt arbete.

 

 

Att tidningen idag - som lovat - inte redovisar lösningen på krysset - utan några vinster, inte ens en nitlott i Trisslotteriet - är knappast värt mer än en axelryckning.

Kanske har man även i tidningshuset på Sjögatan kommit till sans och insett, att det inte längre är sommar, men svaret kommer i tisdagstidningen: Med eller utan ”Sommarkrysset”.

 

Men nu har man i sin spariver gått längre eller vad sägs om detta?

 

 

Sedan en tid tillbaka har man i tidningens webbupplaga på många ställen skippat den där lilla ringen över bokstaven ”a” så att den blir ett ”å”.

 

 
Hur stor besparingen blir, är inte känd i nuläget, men av alla bäckar små blir det en å - eller ”a” eller t.o.m en älv -  vilket sedan tidigare verkar välkänt hos tidningens ägare uppe vid Klarälven i Värmland.

Ösjö

171005
 
Bloggaren bjuder idag på en bild från Ösjö i Tiveden.
 
 

Hjo 1959

171004
 
Järnvägsstationen i Hjo 1959.
 
Foto: Göthe Schnell, Norrtälje

Steam

171003
 
Bloggaren och hans k. hustru begav sig i går till Västerås, där de tog in på Steam Hotel - ett nyligen öppnat hotell inrymt i ett gammalt ångkraftverk.
Aftonens supé var utmärkt.
En mycket behaglig vistelse, som avslutades med en rejäl frukost, innan paret satte sig i bilen för hemresa.
 
 

Grandet - Bjälken

171002
 
Internationella Engelska skolan - en friskola - gick, om man skall tro Aftonbladet, i fjol med 152 miljoner svenska pesetas i vinst. Samtidigt får man, förutom skolpengen, 20 miljoner extra (fortrfarande i svenska pesetas) i läxhjälpsbidrag, vilket är mest i hela landet. Dessutom ligger studieresultaten i toppklass.
 
I Aftonbladet Morgon kommenterade vår allas vår utbildningsminister, hr Fridolin från Vittsjö, detta bestickande faktum. 
Han är förbannad på att man tar ut pengarna..
 
 
-  Men varför är han förbannad, undrar blopggaren?
 
Internatiomnella Engelska skolan har gjort en ansökan, som beviljats, utan att någon annan blivit lidande. Man lär dessutom ha följt gällande lagstiftning.
Ändå är hr Fridolin förbannad.
-  Återigen: På vad är hr Fridolin förbannad?
 
Om det nu är så, att hr Fridolin ser systemet med läxhjälpspengar vara felaktigt, har han under de tre senaste åren haft alla möjligheter att inleda en förändring av lagstiftningen, genom att väcka frågan i regeringen på så sätt, att man genom en proposition får upp den på riksdagens bord.
 
Alltså: Är det någon hr Fridolin skulle vara förbannad på, så är det på sig själv. 
 
En annan aspekt, men nog så viktig:
I ett aktiebolag (Internationella Engelska skolan är ett sådant) är ändamålet med verksamheten, att det skall gå med vinst, som sedan kan återinvesteras eller delas ut till aktieägarna. Det finns revisorer, som granskar verksamheten, och skulle bolagets styrelse - hur mycket nu hr Fridolin tycker så - säga nej till ett bidrag på 20 miljoner svenska pesetas, som man är berättigad till, blir vare sig styrelse eller verkställande direktör i bolaget särskilt långlivade.
 
En synpunkt bloggaren gärna vill framföra:
Han  menar, att hela köret med vård - skola - omsorg skall drivas i offentlig regi, men det är hans egen mycket subjektiva uppfattning.
Dock finner han i detta resonemang en hake, som måste tas fram i ljuset och analyseras noggrant:
 
Varför kan friskolorna och vårdbolagen, med i princip samma summa pengar som offentligheten, driva verksamheter med stora vinster, samtidigt som offentligheten knappast ens klarar sig på samma peng?
 
 
- Om glappkäftiga politiker tycker jag inte, framhåller bloggaren med emfas (=stark betoning), och i fallet med hr Fridolin från Vittsjö menar jag, att han i stället skulle kunna gå långt på teaterscenen, där han kunde framföra sitt eget epos:
"Hur man undviker att bli svart om fingrarna, trots kolbiten i fickan", samtidigt som han ur bibeln högt deklamerar verserna 3 - 5 i Matteusevangeliets sjunde kapitel..
 
För den oinvigde följer här Matteusevangeliets vers 3 - 5 i det sjunde kapitlet:
3. Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?
4. Eller huru kan du säga till din broder: 'Låt mig taga ut grandet ur ditt öga', du som har en bjälke i ditt eget öga?
5. Du skrymtare, tag först ut bjälken ujr ditt eget öga; därefter må du se till, att du kan taga ut grandet ur din broders öga.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oktober

171001
 
 
Några dagar med tämligen vackert väder och synnerligen högt lufttryck lär följas av lågtryck och busväder.
 
 

RSS 2.0