Tycke och smak

171130
 
 
Utan kommentar.
 
 
 

Nicosia

171129
 
Saluhallen i Nicosia norr.
 
 

Kikki i Mello

171128
 
Idag har meddelats vilka stora stjärnor, som skall få möjlighet att försvara Sveriges färger i Eurovisionsfestivalen - tävlingen i utslätade melodier.
 
Den svenska uttagningstävlingen har ett synnerligen starkt startfält med allas vår Kikki som första namn.
 
 
Eller för att tala klartext: En överblommad maskros.
 
Gomidda'
 
 

Prinsen på ärten - 2

171127
 
Bloggaren har 171030 och 171102 uppehållit sig vid en figur vid namn Fredrik, som arbetade på Aftonbladets ledarsida, men sidsteppades sedan det uppdagats, att han inte enbart lät käften utan jämväl pitten tala.
Bloggaren menade, att han kanske kunde få jobb hos kungareportern Johan T i dennes kungatidning Svensk Dumtidning, men besked därifrån saknas fortfarande.
 
Men Fredrik är missnöjd med behandlingen i allmänhet och (det som alla visste vid denna tidpunkt) publiceringen i Resumé och SVT av hans namn i synnerhet. Han kände sig så kränkt, att han skulle göra anmälan till Pressombudsmannen.
 
Därefter har det varit tämligen lugnt beträffande vår vän; alla andra skandaler under #metoo skulle ju också få plats i bladen.
 
Men nu har han återigen morskat upp sig. I förra veckan hotade han de två tidningarna ovan med polisanmälan för grovt förtal, men nu har han backat och tänker istället göra anmälan till Pressens Opinionsnämnd, där han tidigare anmält Expressen och Svenska Dagbladet.
 
 
Återigen har han visat, att han är en värdig efterföljare till den prinsessa, som dansken Hans-Christian skrev för många år sedan - Prinsessan på ärten.
 
Noteras: Ärtan ovan är en raritet från Findus - djupfryst.
Ingen - åtminstone inte ännu - har fått ligga på den.
 
 
 

Matteus 12:34

171126
 
En man vid namn Martin Strid från Borlänge (var annars) har s.m.s. skitit i det blå skåpet under Sverigedemokraternas  landsdagar.
Det verkar t.o.m. som han hade så svår diarré, att partiledningen direkt "tog tag i problemet" som ett uteslutningsärende. Beslut om hans fortsatta medlemsskap i SD utlovas inom 48 timmar.  
 
Vad har då denne man gjort?
Hjo, han uttalade från talarstolen, att muslimer inte är 100% människor fullt ut, och sådant får man inte tala högt om hos SD, även om inställningen från partiledning ner till minsta gräsfrö i mycket stor utsträckning är densamma som Strids.
-  I förlängningen borde väl detta vara positivt, menar bloggaren?
 
-  Ju fler, som utesluts ur partiet, desto mindre blir det, och vill det sig riktigt illa (för dem) skulle det innebära total förintelse på mycket kort tid, fortsätter han.
 
Nu har givetvis denne Strid gjort avbön och framhållit, att han - samtidigt som han torkar rent i det blå skåpet -  inte alls menade något ont med vad han sade, och visst är även muslimer människor, men…
 
 
Som bloggaren är tämligen bibelsprängd, dök ett bibelspråk omgående upp för honom.
Han hämtade sin konfirmationsbidiel och slog upp Matteusevangeliets 12 kapitel 34 vers, där det bl.a. står följande visa ord uttalade av Herren själv:
 
"Vad hjärtat är fullt av, det talar ju munnen."

Varför inte Hjo

171125
 
Bloggaren läste idag en artikel i Expressens "Allt om resor", där man utsåg Sveriges tolv vackraste städer, men de, som rest runt och kollat, fick tydligen soppatorsk på vägen, eftersom de helt glömde Hjo.
 
 
Nästa år kanske soppan räcker ända ner till Hjo vid Vätterns Västkust.
 
 

Privatisera!

171124
 
Återigen har det nått allmänheten, att miljardären B. Hult finansierat - helt eller delvis - Viktoria Bernadottes och Daniel Westlings bröllopsresa till Långtbortistan.
Ett listigt sätt för brudparet att spara på det apanage, som de svenska skattebetalarna nödgas pröjsa till kungahuset.
 
Samme Hult löper nu gatlopp för att han kunnat minska skatten genom att utnyttja de lagar och förordningar som finns.
 
Det sägs såväl högt som lågt, att kungahusets insatser för svenska företags utomlandsaffärer är till mycket stor nytta.
Över hur mycket kunglig glans de svenska företagens utomlandsomsättning ökar genom att ha kungligheter i släptåg på sina utrikes resor låter sig inte bloggaren imponeras. Det kan i vart fall inte ha någon större betydelse, anser bloggaren, som hyser rent republikanska åsikter.
 
 
Men istället för ett avskaffande av den totalt odemokratiska kungamakten har bloggaren ett förslag:
-  Privatisera hela skiten!
-  Låt de som är intresserade av den s.k. kungliga glansen och de företag, som drar nytta av kungahusets utrikes resor betala.
-  Låt alla oss andra vara ifred och låt oss slippa bidra till detta synnerligen gammalmodiga och odemokratiska fjant.
 
 

En skitsak

171123
 
Bloggaren läste idag en nyhet från Australien, där några ungdomar hade för avsikt att slanga drivmedel från en turistbuss.
Väl på plats började de med sitt slit, genom att suga upp drivmedlet i en slang och därefter enligt vanliga fysikaliska regler låta detsamma rinna ner i ett kärl, som stod lägre än den tank de försökte tömma.
Men man hade tydligen inte uppfattat, att det handlade om en välutrustad turistbuss med en extra tank för den skit passagerarna lämnade från sig i bussens dass.
 
Istället för att få drivmedel i munnen fick den sugande alltså munnen full av skit!!!
 
Vare sig bussbolag eller polis har några anspråk på att få tillbaka det stulna, men är, trots att det hela handlar om en ren skitsak, ändå intresserade av att hålla ett allvarligt samtal med förövarna.
 
Tänk så det kan gå...

Mycket väsen

171122
 
I början av månaden avslöjades en mycket stor nyhet i Europa.
Ett gäng grävande journalister hade hittat något de kallade "Paradisläckan".
Enkelt uttryckt gick det hela ut på skatteplanering i stor skala.
 
Förfarandet är dock inte på något sätt straffbart enligt svensk skattelagstiftning, men moralisterna - särskilt inom media, men även vissa politiska höjdare - har tagit till storsläggan och hittat åtminstone två synnerligen grova brottslingar, Leif Östling, f.d. vd för Scania och ordförande i Svenskt Näringsliv och Christer Gardell, känd finansman, och låtit de löpa gatlopp och kölhalas i media.
 
 
Östling har i dagarna lämnat ordförandeposten i Svenskt Näringsliv, men knappast beroende på sina finansiella transaktioner utan istället beroende på en viss glappkäftighet.
Gardell har inte brytt sig förutom att han i DI sagt, att han följer lagar och regler i Sverige och övriga EU.
 
"Både medborgare och bolag ska följa de lagar som gäller. Om politiker inte gillar vad de ser får de ändra på lagarna" skriver han till SVT.
 
-  Går det att uttrycka klarare, undrar bloggaren?
 
-  Mycket väsen för ingenting, sade han, den där SkakePär, för så länge sedan som på 1600-talet.
 
Gomidda'
 
 

Kaos i Fjollträsk

171121
 
Så var det dags igen.
Den första snön föll över Fjollträsk - träsket, där majestätet bor - och givetvis, precis som tidigare år, totalt kaos.
Bussar fick ställas in, andra fick bärgas sedan de ställt sig över hela vägbanan.
Pendeltåg, liksom T-banetåg fick ställas in och folk kom inte fram till sitt arbete i tid.
Dessutom signalfel eller liknande i Älvsjö, enligt media.
 
 
Men kära Fjollträsk!
Vet ni inte, att det blir vinter varje år i Sverige. 
Nu kom det, enligt SMHI fyra centimeter snö och kaos var ett faktum.
Stort inslag på SVT:s Rapport.
Men vad händer om det blir ett riktigt snöfall och tillika kallt och rejäl blåst?
Apokalypsens föregångare?
 
Även om vi för varje dag som går kommer en dag närmare jordens undergång, kommer det i vart fall inte att bero på några cenmtimeter snö i Fjollträsk.
 
Gomidda'

Fångvård enligt (L)

171120
 
Bloggaren läste idag på SVT/text att liberalerna vill att den s.k. straffrabatten för unga 18-20 år bara skall gälla förstagångsförbrytare, och samtidigt vill man avskaffa två tredjedelsfrigivningen i nästan alla fall.
 
Bloggaren ser inte förslagen särskilt märkliga förutom på en punkt.
 
 
Ingenstans nämner man kriminalvårdens ökade kostnader, om förslagen vinner gehör. Ju fler fängelsedygn, desto fler fängelseplatser och högre kostnader.
Återigen visar politiken, att det är lätt att skära breda remmar av andras läder.
 

Snö

171119
 
Årets första snö har anlänt, ungeför en vecka senare än i fjol.
 
 
 
161113
 
 
 
171119

170709

171118
 
Bloggaren satt idag och slötittade på de drygt 2600 olika blogginlägg han gjort dagligen sedan september 2010 och fastnade särskilt för ett från 170709, där han reagerade över vissa politikers fullständigt hjärndöda uttalanden (läs hr Fridolin).
Kolla gärna, så förstår läsaren vad bloggaren menar.
 
 
Viss skit passar bättre i soptunnan än i den vardagliga politiska debatten.

Potamos

171117
 
Eu-toppmöte i Göteborg, men knappast något för dagens blogg.
Bloggaren satsar istället på ett antal bilder från Potamos på Cypern.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alla dessa tåg

171116
 
Som bloggaren i bloggen konstaterade 171109 är den svenska järnvägen i fullständigt förfall.
Förseningar beroende på dålig planering är upphöjt till norm och nerrivna elledningar legio för att inte tala om lok- och signalfel.
 
 
Trots att man inte kan sköta det man har, talas det med hög röst om järnvägar för s.k. höghastighetståg, men vore det inte bättre, att man tar hand om det som finns, även om det är dåligt skött, än att gräva ner sig i en framtid med höghastighetståg mellan kungarikets större orter, där all annan trafik lagts ner p.g.a. dåligt underhåll.
 
Att tågen med sina strömavtagare river ner elledningarna har bloggaren svårt att begripa.
Det är väl bara att anpassa tågens hastighet efter de förutsättningar som råder, och anpassa tidtabellen därefter eller…

Tjyvfiske

171115
 
I media kan man idag läsa, att nio personer dömts för tjyvfiske.
Ledaren får skaka galler 14 månader, medan de andra åtta döms till villkorlig dom, varvid de kunde lämna kungariket och flytta hem igen, men hade i väntan på domen fått leva på vatten och bröd under en två månader lång häktning.
 
Enligt domen har de dragit upp 1,7 ton gös och 1,1 ton kräftor olovandes, och detta har inbringat en intäkt på 400.000 SEK, alltså dryga 40.000 SEK per person.
Förmodligen en tämligen låg timpenning för allt arbete de lagt ner på tjyvfisket och efterkommande försäljning av fångsterna.
 
Men - som det sägs - det finns folk till allt.
 
 
Den här båtbilden har ingenting med tjyvfisket att göra.
Den är från legalt fiske från Klangahamn invid Vättern.

Lövet

171114
 
 

Kyligt och vackert

171113
 
Kyligt och minusgrader långt in på morgonen, men också sol och vackert.
 
 
Bilden är dock från början av juni i år.

Novembermorgon

171112
 
 
Efter gårdagens ihärdiga regn, kom solen tillbaka. Morgonen var kall men mycket vacker.
 
 
 Vattnet forsar i den lilla bäcken.
 
 

Mårten

171111
 
Dagens namn är Mårten, och idag skall man dras med följderna efter gårdagens mårtensaftonsfirande.
 
Sålunda planeras firandet noggrant, precis som det framgår i "Vanliga palsternackan för gottegrisar":
 
Den 9 november är dagen för stora HÖSTFASTAN.
Hela dagen bara vattnet, såsom en förberedelse till mårtensafton och gåsmiddagen med svartsoppan, kråset, gåsen och såsen.
 
Om aftonen den 10 november infaller sålunda mårtensafton med allt vad där tillhörer, enligt ovan sagda.
 
 
Idag den 11 november, som enligt den tidigare nämnda vanliga palsternackan till skillnad från den vanliga almanackan, har man dristat sig till att göra denna dag till en s.m.s. röd dag.
Efter en rejäl gåsmiddag är det därför idag upplagt för omelett, samtidigt som den arbetande skaran lämnar återbud till jobbet.
 
I år, liksom under många andra år, hoppade bloggaren över det stora mårtensfirandet och har under dagen inte varit hänvisad alls till någon omelett, som nämns i den vanliga palsternackan, utan förbereder sig istället för en middag på Hotell Bellevue, där det skall severas röding, om lämnade uppgifter stämmer.
 
Gomidda'

Mårtensafton

171110
 
Mårtensafton - en stor dag för en skåning, men att inhandla en gås för två personer är något tveksamt. Då blev det gås en hel vecka, och det är knappast meningen.
 
 
Men visst är en riktig gåsamiddag något att längta efter; något som Fritiof Nilsson Piraten så underfundigt skriver:

Man kan nog säga att gåsen med många andra storheter här på jorden, delar ödet att först efter döden bli rätt uppskattad.
 
Så sant!

Alla dessa tåg

171109
 
Igår gjorde bloggaren en lång resa.
Han åkte med kollektiva färdmedel fram och åter Dingle i Bohuslän.
 
Resan till Dingle, där bloggarens spelkompis mötte honom, gick bra, även om det var något tight mellan buss/tågbyten p.g.a. halka. Efter en god lunch och några timmars trevlig spelning var det dags för återfärd.
 
Tåget från Dingle gick enligt tidtabell, liksom tåget från Göteborg mot Skövde, men sedan var det slut med tidtabellen.
 
Redan efter några minuter började tåget röra sig betydligt långsammare än väntat, och snart därefter meddelade lokföraren, att man körde sakta, eftersom man hade ett lokaltåg före sig, som man inte kom förbi, men efter Alingsås, dit lokaltåget skulle, var det fritt blås, trodde han, alltså lokföraren.
 
 
Och visst gick det undan, åtminstone ett par minuter, men därefter gick det lika lusigt, varpå lokföraren meddelade, att man nu hade ett godståg framför sig, som man inte kom förbi.
 
Så småningom kom tåget till Falköping, där väntan på avgång blev betydligt längre än planerat, vilket berodde på, att ett snabbtåg på väg till Stockholm skulle passera, vilket det också gjorde så småningom.
 
Eftersom bloggaren hade god tid till bussavgången mot Hjo, innebar förseningen som uppstått inga problem för honom, men nu till det snabbtåg, som passerade Falköping:

Avgångstiden för detta tåg var tio minuter efter det, som bloggaren åkte i. Fram till Skövde hade detta tåg sextio minuters resa, medan bloggarens hade nittio. Alltså skulle snabbtåget köra förbi det bloggaren åkte med i Alingsås eller Vårgårda, men blev nu hängande efter bloggarens ända till Falköping med en försening på cirka en halv timma.
 
 
Denna försening berodde, såvitt bloggaren förstår, endast på mycket usel planering.
En helt vanlig onsdag, utan vare sig signal- eller lokfel (som det ju är så populärt att skylla på) blev detta snabbtåg en halvtimma försenat på sin väg mellan Göteborg och Skövde.
 
Det är illa ställt med den svenska infrastrukturen. Man talar om höghastighetståg till enorma pengar, men man kan inte underhålla det man redan har.
 
En helt vanlig onsdag i november klarar inte det svenska trafikverket att utföra sitt uppdrag att genom en vettig planering hålla de svenska tågen i tid.
Borde man inte kunna begära mer av detta statliga verk, som kostar skattebetalarna stora pengar?

Matvanorna

171108
 

Bloggaren har de två senaste dagarna uppehållit sig vid våra konungars matvanor, och tänker slå in på samma bana idag.

 

Han har med mycket stort nöje åter från bokhyllan tagit fram den skrift som följt honom sedan 1987.

Han syftar givetvis på ”Vanliga PALSTERNACKAN för gottegrisar året 1987” utgiven under överseende av Gastronomiska Akademien och skriven av dess tallrikar n:ris 4 och 6 nämligen Povel Ramel och Hans Alfredson."

 

I ett avsnitt uppehåller sig författarna vid berömda svenska konungar döda i matslag, Erik XIV åt otjänlig ärtsoppa (med eller utan fläsk förtäljer inte historien).

Adolf Fredrik åt ihjäl sig på fettisdagsbullar, men i en fotnot noterar författarna, att ytterligare svenska konungar skulle kunna ha dött av matslag.

 

Sålunda nämner man, vilket tidigare nämnts i bloggen, Gustav II Adolf, som möjligen avled av vegetabilieförgiftning, när han bet i gräset för 385 år sedan.

Karl XII skulle eventuellt ha dödats med en frusen norsk fiskbulle, när den med full kraft träffade hans nylle.

 

 

Den tredje och mest osäkre svenske konungen, som dött av matslag är Robespierre, som dog i gelatin 1794.

Senare forskning har dock kommit fram till att det inte alls rörde sig om gelatin utan om giljotin.

Författarna lägger dock in en s.k. Brasklapp i frågan.

Det är nämligen osäkert om Robespierre var svensk konung, inte ens belagt, att han överhuvudtaget var kung. Eller svensk. Mycket talar emellertid för att han är död - som en sill. 


In i dimman

171107
 

Läsaren av gårdagens blogg torde nu ha helt klart för sig varifrån uttrycket GÅ IN I DIMMAN härstammar.

Våra konungars språk sätter onekligen sina spår.

 

Långt senare, cirka 380 år senare, gick en annan konung in i dimman, men han lyckades komma ut igen.

Vad han erfarit där inne är fortfarande höljt i dunkel, förutom att han förmodligen trevade sig fram.

Väl ute igen myntade han det numera oslagbara uttrycket:

 

NU VÄNDER VI BLAD!

 

Och det lär aldrig ha vänts så många blad i kungariket, sedan uttrycket myntades, sägs det.

 

 

Men var inte krigen förr i världen mycket mera sympatiska eller åtminstone inte fullt så antipatiska som krigen idag.

 

Idag sitter ledarna vid sina datorer och leker krig och skickar ut ungdomar som kanonmat, men förr i världen deltog de handgripligen, se bara på Gustav II Adolf och Karl XII - båda döda av ännu ej bevisade orsaker, men enligt ”den vanliga PALSTERNACKAN för gottegrisar året 1987” misstänks, att den förstnämnde konungen dog av vegetabilieförgiftning, när han en dimmig morgon i Lützen ramlade av sin häst och bet i gräset, medan den senare fick en norsk frusen fiskbulle mitt i nyllet och dog på fläcken.

 

  

Tänk i stället på att på ett gärde ute i Sibirien få se Kim Jong Un och Donald Trump göra upp från hästryggen, allt medan Uns stackars kuse säckar ihop av Uns tyngd och Donalds toupé står som ett segel i halv storm.

Det vore något för HjoTube.


Dimmans dag

171106
 
Idag för 385 år sedan befann sig den svenske konungen Gustav II Adolf i nuvarande Tyskland, närmare bestämt i Lützen, där han var fullt upptagen med sin något udda sysselsättning - att föra krig.
 
På denna dags morgon satt han som vanligt upp på sin häst för att leta efter fiender att ödsla krut på, men det var ingen vanlig morgon; det var nämligen en dimmig - mycket dimmig - morgon, och majestätet hade svårt att urskilja vän eller fiende, där han for fram på sin löddrige springare.
 
 
I dimman bar det sig inte bättre, än att hästen tog ett felsteg och majestätet for i backen i det höga gräset.
När han låg där - kungen alltså, kom han att tänka på, att frukosten denna dimmiga morgon hade varit av det mera frugala snittet, vilket gjorde, att han började nafsa i gräset, kanske inte helt vid sina sinnens fulla bruk, men han tyckte om grässmaken och åt rejält - så rejält, att han av ren mättnad somnade där i gräset.
 
Dock hade gräset inehållit en del svampar, även av det slag, som man bara äter en enda gång, varför konungen aldrig vaknade upp ur sin djupa sömn.
Han dog - av vegatbilieförftning!
 
Sens moral: Ät aldrig vegetabilier!
Du kan dö!
 
 
 
 
 

Bildspel - Trafik

171105
 
Bloggaren var under dagen fullt sysselsatt med ett bildspel om Ångaren Trafik; så sysselsatt, att han glömde underhålla bloggen, men här kommer ett smakprov på vad han sysslade med.
 
 
Av detta eländiga skrov, skulle hon en dag, dock fortfarande långt borta, åter resa sig som en ny Fågel Fenix.

Vintertecken

171104
 
Ångaren Trafik kläs i vinterskrud.
 
 

Maskrosen

171103
 
Bättre för sent än aldrig.
 
 

Anmälan till PO

171102

 

Fredrik, bl.a. ledarkrönikör på Aftonbladet, har vid ett flertal tillfällen låtit pitten istället för hjärnan tala.

 

I början kunde man bara få fram hans namn på skvallersidorna på nätet, men så småningom publicerade såväl Expressen som Svenska Dagbladet hans namn, vilket för bloggaren var helt naturligt, eftersom det ändå var känt, att det var Fredrik som åsyftades.

 

Aftonbladet höll däremot käften, samtidigt som de vältrade sig i Timell och Kronér, som haft samma problem med pitten som vår vän Fredrik.

 

Men publiceringen föll inte riktigt i god jord vare sig på Aftonbladet eller hos Fredrik själv - tala om dubbelmoral.

Därför har han nu klagat hos PO. Han menar, att namn- och bildpubliceringarna har inneburit allvarlig skada för honom själv och hans barn, kan man läsa i Dagens Media.

 

Kanske skulle han tänkt på sitt agerande betydligt tidigare. Då hade ju problemet aldrig uppstått.

 

Bloggaren noterade 171030 att Fredrik nu är körd på tidningarnas ledarsidor, men framhåller än en gång, att det kanske finns plats hos Johan T eller hos någon annan blaska med förstklassig skandaljournalistik.

Några resarchproblem lär han ju ändå aldrig få med den bakgrund han har.

 

 

Fredriks stjärna dalade fortare än löven på bokarna.


Postnord

171101
 

Under föregående vecka kom de danska och svenska regeringarna överens om kapitaltillskott till det gemensamma och konkursmässiga företaget Postnord.

Företaget behövde ett kapitaltillskott på i runda slängar två miljarder - danska eller svenska pesetas kan kvitta.

Av detta skulle Sverige bara betala 400.000, vilket fick en medlem i dansk folkeparti att utbrista:
Detta är värre än freden i Roskilde (1658).

 

Bäst hade väl varit om Danmark tog över sin postala verksamhet på hemmaplan, så slapp Sverige betala för något de aldrig orsakat, kan man tycka.

Alltså inte bara ett alldeles vansinnigt dyrt köp av Nuon, utan jämväl sammanslagningen av det svenska och danska postväsendet, allt regisserat av den tidigare näringsministern Maud Olofsson i den så småningom fallna alliansregeringen.

 

Nåväl, vi får försöka glömma hennes bravader och istället hedra den minister som - trots dåligt utgångsläge - fick till stånd en hyfsad uppgörelse.

 

För övrigt kan noteras om dansk/svenskt 1600-tal:

I början av 1658 tilltog kölden allt mer, och till sist fattade kungen, Karl X Gustav, beslutet att tåga över Lilla och Stora Bält, som då hade frusit.

 

 

Ur svensk synpunkt gick allt bra, medan Danmark fick sin största smäll någonsin. Det hela utmynnade nämligen i freden i Roskilde, där Danmark fick avträda stora landområden till Sverige, som samtidigt i princip fick sina nuvarande gränser.

Det sved rejält i den danska själen, men nu vet vi vad Skåne, Halland, Blekinge och Bohuslän mm var värt.

I dagens penningvärde cirka en miljard - danska eller svenska pesetas kan kvitta - om man skall tro dansk folkeparti.

-  Tänk, att inte vara värd mer! Det är hårt att vara skåning, menar bloggaren.

 

Detta har uppmärksammats i Malmö, där Karl X Gustav står ryttarstaty.

Framför konstverket stod en dansk och en skåning och tittade på den något fetlagde kungen sittande på sin häst, varpå dansken - med svensk översättning - sade:
-  Det var mig en fet figur.

Varpå skåningen - likaledes med svensk översättning - genmälde:
-  Hjo, Hjo, men isen höll.


RSS 2.0