Skördetid

170731
 
Skördetid:
 
 
Bloggaren fick idag se en fin bild från Kyrkbacken på Ven:
 
 

Sverige idag

170730
 
 
Bollhav eller sandlåda?
Skit samma!

Årås

170729
 
 
Bloggarens spelvecka med New Orleans Jazz Cats avslutades igår kväll med spelning i Årås Kvarn.
 
 
En fin vecka med god musik och mycket trevlig - och dessutom stor - publik.
 
 

En sanning

170728
 
 

Eriksberg

170727
 
 
Bloggaren har idag spelat i Eriksbergs nya kyrka. Det finns även en gammal samt ett par gårdar. 
I övrigt öken, men som vanligt mycket stor publik - gissningsvis 250 personer.
 
 

Cirkus Löfven

170726
 
Cirkusen på Helgeandsholmen i Fjollträsk fortsätter.
Förfrågan om uppträde på Kiviks Marknad nästa år lär ha inkommit, och för säkerhets skull har förfrågan sänts till samtliga departement.
Ingen nämnd och ingen glömd, och ingen kan skylla på den andre.
 
 
Bloggaren måste tyvärr beklaga skrivningen i det blogginlägg, som publicerades i förrgår.
Han skrev följande:
"Som chef inom näringslivet hade han (läs: Löfven) inte blivit kvar ens till eftermiddagskaffet."
Av vad som senare uppdagats, hade vår käre statsminister fått aväta sin lunch i ensamhet, sedan han långt dessförinnan avkrävts företagets nycklar.
 
 

Lugnt och skönt

170725
 
 
En dag i lugnets tecken.

Landeryd

170724
 
 
Igår spelade bloggaren med sitt band i Landeryds kyrka.
Fullt hus.
 
 
En helt annan historia:
Den svenske statsministern är idag lika oskyldig som ett nyfött barn.
Medan hela regeringen, åtminstone nästan, känner till allt om skandalen i Transportstyelsen, vet han inte ett enda dugg.
Han, om någon vet tydligen vad ordet prioritera innebär.
Som chef inom näringslivet hade han inte blivit kvar ens till eftermiddagskaffet.
 

Landeryd

170723
 
En mycket vacker sommardag.
Bloggaren väntar på skjuts till vansedlig sommarspelning i Landeryd.
 
 

Pajaskonst

170722
 
På SVT Nyheter kan man läsa denna intervju mellan journalisten Mikael Grill Pettersson och Transportstyrelsens nye generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.
Håll tillgodo!
 
 
-  Förmodligen hade svaren inte blivit sämre, om man gjort intervjun på ett gruppboende för svårt förståndshandikappade, tror bloggaren.
-  Kan man ändå inte begära, att högt uppsatta statsbyråkrater försöker svara på de frågor, som journalisterna ställer, eller går den berömda medieträningen ut på att man bara skall prata skit, frågar sig bloggaren, innan han går över till något helt annat?
 
 
Igår var blogaren och hans k. hustru på en liten utfärd till Forsvik.

Katolska kyrkan

170721
 
Media igår:
 
Ett synnerligen väl valt departement för en pedofil:
Trosdepartementet

Dagen efter

170720
 
Igår: Ölets dag.
 
 
Idag: Ipren och något stoppande.
 
 

Öl

170719

 

Tredje onsdagen i juli är sedan 2012 utsedd till ”Ölets dag”, och idag är det - Hjo, just det - tredje onsdagen i juli.

Det skall vi fira!

 

 

Slutspelat

170718
 
Av en kompis (AIK-anhängare) fick bloggaren det nedslående meddelandet, att MFF är utslagna från fortsatt spel till CL, men tyvärr är inte svensk fotboll bättre än så.
 
 

Älgen som kom

170717
 

År 1591 skriver astronomen Tycho Brahe på Ven till lantgreven i Kassel och berättar, att han haft en älg på slottet i Landskrone (dansk stavning). I samband med en större middag hade älgen letts in i matsalen och trakterats med massvis av mjöd. Det hade blivit lite för mycket av det goda för djuret. Älgen hade haft svårt att hålla reda på sina långa ben, fallit i trappan och brutit ett ben. Trots en mycket ömsint vård gick inte älgens liv att rädda. Tycho Brahes tama älg slutade alltså sina dagar med en kraftig baksmälla och brutet ben på slottet i Landskrone (Citat ur Citadellets i Landskrona hemsida).

 

 

På denna blogg presenterads 170629 den store älgjägaren Gustav, stilla rökande i sin jaktstol i lika stilla väntan på den där älgen, som aldrig kom.

 

 

Kanske hoppades han, att den där älgen, som - till skillnad mot Tycho Brahes - aldrig kom, skulle snubbla och bryta benen, så att han skulle kunna fortsätta sitt stilla värv och slippa resa sig ur den bekväma jaktstolen innan han rökt klart.


Allt detta skjutande

170716
 
Det skjuts här och det skjuts där, men mest i USAmerika, där man tydligen inmutat ett nytt skjutfält, om man skall tro AB.
 
 

Att vara tondöv

170715

 

Kammarkören i Grönköping höll igår kväll konsert på Läspevallen inför fullt hus, men det blev inte riktigt som arrangörerna tänkt sig.

 

Den för dagen inhyrde dirigenten visade sig nämligen vara en till oigenkännlighet förklädd Hildor Peterzohn, Grönköpings förre förrädare, fullständigt tondöv, och förmodligen också blind, utan den minsta ledsyn, sedan den mask, med vilken han var förklädd, ramlat å den s.k. sniskan.

 

Istället för en pampig konsert, blev det ett virrvarr av sällan skådat slag. Ingen visste när sångnumren började och än mindre, när de slutade, vilket innebar, att alla de 32 vokala stämmorna slutade vid helt olika tidpunkter, och ingen vet, om den siste sångaren ännu satt sista tonen.

 

Naturligtvis är detta en skröna, men om en verklig händelse skall nu bloggaren berätta.

 

 

I en kvalmatch till Champions League mellan Linfield från Nordirland och Celtic från Skottland tilldömdes de senare en hörnspark.

När hörnan skull läggas, haglade flaskor, mynt och annat, som inte tillhör en fotbollsplan, in mot hörnläggaren. Denne försökte ta bort det, som kastats in, varpå han förmanades av domaren att skynda på med spelet.

 

Därefter skulle han slå hörnan, men en flaska kastades mot honom. Han gick för att ta  bort flaskan, men ansågs av den totalt tondöve figuren, kallad domare, ha fördröjt matchen i så hög grad, att det var dags för en varning. Givetvis protesterades det, men den tondöve lät sig icke förstå, att det var han själv, som borde varnats eller varför inte begåvats med ett rött kort och livstids avstängning från all fotboll över gärdsgårdsseriestandard.

 

Det ingår nämligen i domarens roll att se till att planen hålls ren från inkastade föremål, och i detta fall borde han givetvis avbrutit matchen - helt eller tillfälligt, så att spelarna skulle kunna fortsätta, utan att riskera att få en tompava i skallen.

 

Men kan man mer begära?

Ett internationellt fotbollsförbund bestående av mutkolvar och lallande figurer från de olika ländernas förbund ger mycket övrigt att önska.

 

Är det konstigt, att bloggarens fotbollsintresse falnat?


MMM

170714
 
Morris Minor Meeting i Hjo under helgen.
Nostalgi.
 
 
 
 
 
 

Glutenfritt

170713
 

På TextTV kunde man igår läsa, att Vatikanen förbjuder glutenfri nattvard.

Det har nämligen gått ut ett heligt(?) dekret till biskoparna i den katolska kyrkan, att brödet i nattvarden får ha ett lågt gluteninnehåll, men inte vara helt glutenfritt.

Detta bröd symboliserar Jesu kropp.

 

Bloggaren undrar därför, om Jesu kropp var indränkt i gluten till den milda grad, att det till varje pris skall finnas med i nattvardsbrödet.

 

Dessutom påminner Vatikanen om att nattvardsvinet, som ju symboliserar Jesu blod, måste vara naturligt, alltså från druvor och dessutom rent. Därutöver måste det tas om hand på rätt sätt, så att det håller sig väl och inte surnar.

 

Bloggaren undrar hur vinerna utses. Han undrar nämligen om det skulle kunna finnas möjlighet att få vara med och provsmaka, när rätt druva väljs ut, eftersom det nattvardsvin han senast drack var en sur alkoholfri smörja.

Bäst hade varit om man slängt den (smörjan) direkt i vasken utan att låta den passera kroppen.

 

 

Onekligen får man känslan av att den katolska kyrkan äntligen börjat syssla med väsentligheter.


Rio OS

170712
 

Bloggaren läste på SVT:s hemsida om OS i Rio de Janeiro 2016.

Hela kalaset kostade 110 miljarder SEK, men siffran anses av många vara för låg.

Av dessa miljarder stod IOK för 13, vilket är en rekordsumma.

När OS väl var avklarat, var det dags för Paralympics, och då var pengarna slut. Man fick låna.

 

Nu vill man ha ytterligare 340 miljoner SEK av IOK, men får kalla handen.

Enligt gällande kontrakt måste nämligen Rio stå för alla skulder, men där är man nu orolig för att mer kommunala pengar till ett snart glömt OS skall utlösa oroligheter från kommunalt anställda såsom poliser och lärare, som redan haft det svårt att få ut sina löner.

Det noteras i SVT:s artikel, att en del satsningar, som gjordes på infrastrukturen såsom en tunnelbanelinje, en upprustad hamn och en ny busspark har man idag nytta av, men golfbanan, som kostade 170 miljoner SEK har svårt att locka spelare och mindre än 10 % av de 3600 lägenheterna i OS-byn har sålts.

 

Man kan givetvis ställa en massa frågor med anledning av artikeln, där den viktigaste är:
Vilka klantarslen i Rio stod för kalkylerna och vilka andra klantarslen i IOK granskade dessa glädjekalkyler?

Helt uppenbart är det ju så, att Rios medborgare långt framöver får leva på skulorna från de rikas bord.

 

En annan fråga: Är det inte snart dags, att lägga ner OS helt och hållet och i fortsättningen inrikta sig på mästerskap i varje idrottsgren. Förutom att det blir betydligt mer överskådligt, lär det dessutom bli oerhört mycket billigare.

 

Att tro att man skall göra vinst på ett OS är lika fjärran som att få se Jultomten förföra Sankta Lucia på Petersplatsen i Rom.


Vätterns västkust

170711
 
Här kommer några blommor från Vätterns västkust.
 
 
 
 

Slöjdmässa -17

 170710
 
Sommaren rusar iväg.
Redan är Slöjdmässan i Hjo överstökad.
 
 
 
 
 

Wirtén och Fridolin

170709

 

Dagens Arena, ett nyhetsblad på den politiska vänsterkanten, dimper varje morgon ner i bloggarens mailbox - ibland, precis som denna blogg, med ett mycket torftigt innehåll, men oftast mycket läsvärt.

 

Sålunda skriver idag författaren och debattören Per Wirtén under rubriken:
”Samhället retirerar från behovet att föda säkert”.

 

Han skriver om att nyurbanismen med sitt svärmeri för innerstaden bidrar till att legitimera orättvisan.

Han hänvisar till Ottar, RFSU:s eget samhällsmagasin, där normkritiken aldrig ger upp sina krav på rättvisa. Den är som en varm kniv i hårt smör

I senaste numret blev han ovanligt berörd av flera vittnesmål från E10, Dödens väg.

”Sedan BB i Kiruna lades ner tvingas gravida kvinnor tajma sina värkar med tanken på tolv mil i bil till förlossningsavdelningen i Gällivare, ofta i mörker, yrande snö, mellan stora långtradare och på spaning efter korsande renar, för det mesta med lycklig utgång - men inte alltid.”

 

Han fortsätter:
”De knappa marginalerna på förlossningsavdelningarna i Storstockholm får stor uppmärksamhet i riksmedia varje sommar. Men om läget på mindre orter är det märkbart tyst.”

”Att ha rimligt avstånd till BB sammanfaller med en växande geopolitisk fråga, där den gamla misstron mellan stad och land spetsas till.”

 

Samtidigt i en annan artikel i samma nyhetsblad skriver man om Gustav Fridolins (mp) tal i Almedalen, där han noterar, att bilen i en stad tar 30 % av ytan, samtidigt som den står stilla 97 % av tiden.

 

I ett utspel framhåller han följande.

” Miljöpartiet vill ha sänkt moms för bilpooler, rätt till simskola för barn på loven, anställda ska få låna cyklar skattefritt av arbetsgivaren, friskvårdsbidrag ska kunna användas även till köp, eller hyra av cykel, och städerna ska bli tryggare och barnvänliga, så att det går att cykla till skolan. Målet är att till 2025 fördubbla andelen cykeltransporter i stadsmiljö och 2040 ska Sverige ha ett helt förnybart energisystem.”

 

”Lite pliktskyldigast lägger han in några ord om att även platser utanför staden behövs, inte minst för att förse storstadens invånare med mat.”

 

Tala om att vara ute och cykla.

 

 

Det som Wirtén talar om är den s.k. nyurbaniseringen, där motsättningarna mellan stad och land ökar, men han behöver inte gå så långt som till nordligaste Sverige för att påvisa dessa motsättningar.

Redan i Götaland finns problemen. I landskapet Dalsland finns en enda polisbil, för att ta ett exempel.

Något Fridolin glömmer (i och för sig glömmer han mycket i sina bombastiska tal) är, att hälften av Sveriges kommuner har ett invånartal understigande 30.000 och i en fjärdedel bor i kommuner med färre än 10.000 personer.

I sitt tal drog Fridolin fram Holland som ett gott exempel, men detta kan inte översättas till Sverige.

Befolkningstätheten i Holland uppgår i runda slängar till 400 personer per kvadratkilometer, medan motsvarande siffra i Sverige är 25 (!). Siffrorna från NE.

 

Redan i Götaland finns områden med ren glesbygd, och kommer man upp i Norrland är befolkningstätheten i vissa områden inte ens en enda människa per kvadratkilometer.

Att med dessa siffror i bakgrunden börja jämföra Holland med Sverige är skrattretande och definitivt korkat, särskilt för en minister i en svensk regering.

 

Till allt detta måste också nämnas, att alla pålagor vad gäller kostnader för bilismen slår stenhårt på glesbygden (de, som enligt Fridolin försörjer staden), samtidigt som de inte får en enda krona i kompensation. Istället dras sjukhusavdelningar liksom allmänna kommunikationer in, och bilen blir enda fortskaffningsmedlet. Inte ens cykeln, som Fridolin så hårt förespråkar, är något att ta till för att färdas mellan orter i glesbygd. Man har helt enkelt inte tid att cykla tiotals mil varje dag.

 

Motsättningarna mellan stad och land blir allt större, samtidigt som alla vi, som bor söder om malmfälten, vattenkraften och skogen inte inser, att detta är orsaken till att vi kan hålla en hög standard i kungariket.

 

Det sägs, att vi har de politiker vi förtjänar, men härvidlag borde vi nog skärpa oss riktigt ordentligt.

 


Regn - äntligen

170708
 
Regn från och till mest hela dagen.
Välbehövligt, men knappast särskilt positivt för slöjdmässan i Hjo.
 
Bloggaren, som inte ens bor ett stenkast från mässområdet, stannade hemma hela dagen och nöjde sig med en bild av den enda ros, som varje år kommer i hans rabatt.

Slöjdmässa

170707
 
Slöjdmässa i Hjo.
 
 

Stora kryssare

170706
 
Enligt uppgift, passerar 400 kryssningsfartyg Öresund varje år, och de flesta kommer - helt naturligt - sommartid.
 
Igår kväll kom Regal Princess i vackert kvällsljus.
 
 
I disigt morgonljus idag kom Viking Star på gång mot Köpenhamn.
 
 

Bloggaren cyklar

170705
 
På självaste midsommardagen påstod bloggaren - helt riktigt skulle det visa sig i efterhand, att vår käre statsminister, hr Löfven var ute och cyklade.
Nu måste bloggaren erkänna, att även han själv hamnat i de cyklandes skara.
 
Igår skrev han om Independence Of The Seas, som på morgonkvisten passerade Bäckviken på väg mot Köpenhamn.
Han skrev också, att ett annat fartyg hos samma rederi, Harmony Of The Seas, världens just nu största kryssningsfartyg var på väg norrut i Öresund under kvällen, men vad han bedrog sig.
Vid en kontroll på Vessel Finder visade det sig nämligen, att Harmony fortfarande befann sig i Nassau.
 
 
Men hur kunde missförståndet uppstå.
Hjo, det var på det sättet, att HD skrivit om fartygen, och bloggaren hade då fått för sig, att världens största kryssningsfartyg skulle ta sig igenom Öresund, men så var det inte. Det handlade istället om det största kryssningsfartyg, som någonsin passerat Öresund - Independence Of The Seas.
 
Hennes djupgående är så stort, nämligen runt åtta meter, att det borde skrämma vettet ur vilken skeppare som helst, vid passage av Flintrännan eller Drogden, där djupet inte är mer än - ja, just så - åtta meter.
Risken att hon skulle få bottenkänning och kanske också sätta sig i segelrännan för evigt kan knappast anses ha varit försumbar, men det hade knappast utgjort något problem, eftersom Bert från Skara - säkert som amen i kyrkan - köpt fartyget, kilat fast henne ordentligt och öppnat invandrarförläggning.
 
Nåväl, Independence Of The Seas kom till Köpenhamn i går morse, och i går kväll lämnade hon Öresund och lär, enligt HD, inte återkomma inom de närmsta åren.
 
 
Att Harmony, med ytterligare en eller ett par meters ytterligare djupgående, skulle komma förbi, lär alltså vara uteslutet, såvida man inte kommer i skriande behov av nya invandrarförläggningar, rymningssäkert som det verkar vara mitt ute i Öresund.
 
Nu har bloggaren ställt in cykeln i garaget och hoppas den får stå kvar där.

Independence Of The Seas

170704
 
Under morgonen passerade Independence Of The Seas Bäckviken på Ven på väg mot Köpenhamn.
Sent i kväll passerar Harmony Of The Seas, världens - just nu - största kryssningsfartyg på sin väg norrut.
Kanske - beroende på tidpunkt - kan det bli en bild till morgondagens blogg.
 
 

Liten hund

170703
 
Bloggaren slog i går sina blå på TV-sändningarna från Borås, där de har något som kallas SM-vecka. 
Han fick se idrotter han aldrig tidigare kunnat föreställa sig, och i dagens program finns följande intressanta idrotter, eller vad sägs om: frisbee allround, handigolf, simning försök (något bloggaren kunde tänkt sig, eftersom hans simkunnighet aldrig kunnat styrkas) weakbord (vad det nu är för något) för att bara nämna något av innehållet i SM-veckan.
 
Återigen saknade han dock den mycket intressanta tävlingsformen: Kast med liten hund.
-  Skulle grenen möjligen kunna komma med nästa år, frågar han sig.
 
 
Hunden Pixie är något sur, hon som tränat så mycket inför tävlingen.
-  Men jag får väl vänta ytterligare ett år, gläfser hon.
 
Men nu över till något helt annat.
I morse hörde bloggaren på radion, att antalet kärnvapen minskat väsentligt under senare år. Det verkade som om man ansåg detta vara bra, men såvitt bloggaren har sig bekant, räcker de vapen man har kvar till att utplåna jorden, inte bara en utan många gånger, men till vad nytta, frågar han sig.
 

En 103-åring

170702
 
 
Bloggaren tänkte idag, att han skulle föreviga en 103-åring - kanalbåten Juno, som byggdes 1874, men det gick inte riktigt som han tänkt sig.
Han trodde att han skulle ta bilder i Forsviks sluss, men det var Forsviksdagar och nerlusat med folk, vilket gjorde, att han fick tänka om.
Istället äkte han ut till Brosundet och därefter till Billströmmen och slutligen tog han några bilder, när fartyget närmade sig slussen i Forsvik.
 
 

Förhinder

170701
 
Väderutsikterna för idag, som presenterades i början av veckan var synnerligen dåliga. Regn hela dagen.
Men för varje dag blev det bättre och bättre i prognoserna. Solen har lyst hela dagen och dessutom har vinden mojnat. Alltså en riktigt fin julidag.
 
 
Trots jubileumsår ligger Ångaren Trafik som en fånge i hamnen.
 
 
En mer än 30-årig tradition är att byabåtarna från Visingsö kommer till Hjo denna första lördag i juli, och så var det  tänkt även i år, men det låga vattenståndet gjorde, att bara en av de tre byabåtarna kunde ta sig till Hjo, nämligen "Vikingen". Både Maria af Rökinge och Neptun fick snällt stanna hemma.
 
 
Men bättre brödlös än rådlös.
När nu inte båtarna kunde frakta jordgubbar och potatis för försäljning i Hjo, lastade man en släpkärra och tog den med bil via Gränna till Hjo.
 
 
Men vänta!
Jordgubbar och potatis odlade på Visingsö skall säljas, men vad står det på kartongerna?

 
Färskpotatis från Bjärehalvön.
Och bloggaren som trodde, att Bjärehalvön tillhörde Skåne…
 
 
Men om nu båtarna har det besvärligt på Vättern, hade bilarna i American Power Tour inte samma otur. De kom igår, och lämnade Bellevueterassen under förmiddagen för att avlösas av motorcyklar.
Ett drygt 50-tal HD-motorcyklar avlöste.
De var ute på en välgörenhetstur, där de samlar in pengar till barn med muskeldystrofi.
 
 
Men inte bara HD-folket sysslar med välgörenhet.
Sedan några år anordnas denna första lördag i juli från stadsparksscenen Rock Mot Cancer.
Ett 20-tal band ger järnet under elva timmar.
 
 
Naturligtvis ställer kommunen upp med sin hoppborg.
Illasinnade rykten gör gällande, att nästa sammanträde med kommunstyrelsen kommer att hållas i  borgen.
 
 
Kvaliteten på banden varierade, men vissa var enligt bloggaren riktigt bra, medan andra verkade öva inför tävlingen "Värsta primalskriket".
 
En fantastiskt fin aktivitet, där alla ställer upp helt gratis för att på så sätt samla in pengar till Barncancerfonden.
 
Icke att förglömma: Dragfisketävling. 
 
En fin julidag är till ända, men hur hade det blivit, om SMHI:s första prognoser slagit in?
 
 
 
 

RSS 2.0