Idrottens egna vägar

170216

Det händer både nu och då, att ett lag helt oväntat kvalificerar sig till högre serier, samtidigt som man ser, att detta endast är tillfälligt.
Exemplen är många, allt från Billingsfors i fotboll (med bara tre poäng i sin enda allsvenska säsong) till dagens damlag i Vittsjö.

 

I många fall kan man jämföra med filmen ”Hon dansade en sommar.

Föreningar med sportsliga framgångar men med en tämligen krass ekonomi skall anpassa sig till spel i en högre serie.
Ibland går det riktigt bra, men ofta handlar det bara om en dagslända.

 

Falkenbergs FF är en sådan. Efter bara ett par år är man tillbaka i superettan, men nu med en arena, som kostat närmare 150 miljoner.
Svenska Fotbollförbundet fordrade nämligen en arena av visst snitt, annars fick man inte spela hemma i Falkenberg. Vi vet hur det gick.

 

Karlskrona är ett annat exempel, men här handlar det om ishockey, och föreningen är fortfarande kvar i elitserien.

 

HK Guldkroken från Hjo spelade ett par år i seriesystemets andra division, och det var ett jävla tjafs med förbundet om att ha Guldkrokshallen som hemmaarena.
Givetvis fyllde den inte de mått som förbundet hade fastställt, men alla de, som var involverade i föreningen visste, att det handlade om en dagslända.

 

Senast handlar det om Vittsjö GIK, som spelar i damallsvenskan. Laget har spelat i allsvenskan några år, och om man lyckas hålla sig kvar i längden är fortfarande en helt öppen fråga, men nu får de inte spela sina hemmamatcher i Vittsjö, eftersom man saknar 160 sittplatser; sittplatser, som ändå ingen skulle sitta på, eftersom man inte har så stor publik att de behövs.

 

 

Var skall man då spela sina hemmamatcher?
Hässleholm, kanske. Man tillhör ju Hässleholms kommun.
Men även Kristianstad är aktuellt. Där skulle man kunna spela sina hemmamatcher på en arena, som inte heller är godkänd, men som har dispens för allsvenska matcher.

 

Att hemkommunen skulle satsa en massa pengar på en idrottsplats i sina utkanter är förmodligen helt otänkbart, eftersom man har en massa andra småorter, som skulle kunna propsa på insatser från kommunen.

 

Vart vill bloggaren komma?

 

Hjo, vi kan inte i samhället ha organisationer som handbolls-, fotbolls- och hockeyförbunden, som ställer krav, som inte går att uppfylla.


Vill man inte pruta på kraven, återstår inget annat än att stänga ligorna och låta lagen, som ingår där bli en liten förening för inbördes beundran, som bär sina egna kostnader, dit våra ungdomar har mycket svårt att kvalificera sig.
Medan våra egna ungdomar inte får möjlighet att utöva sina idrotter, kommer ligorna att befolkas av legoknektar med ibland bättre och ibland sämre kvalifikationer, beroende på föreningarnas sponsorintäkter.

 

Man är redan på väg, men fortsätter utvecklingen åt det håll förbunden önskar, kommer idrottstanken, så som den en gång utformats, att gå helt förlorad.
De enda, som kommer att ha kvar intresset är föreningarnas eländiga supportersvansar, men för dessa rötägg kvittar idrottstanken. Bara de får slåss, är man nöjd.

 

-  Det kan inte vara rimligt att satsa skattepengar på arenor för ren lyxkonsumtion, menar bloggaren.

-  Satsa istället pengarna på ungdomsverksamheter och breddidrotten. Där gör pengarna mycket större nytta! 

 

OBS!

1. Tänkpå att ordet "egna" kan betyda två helt olika saker.

2. Eftersom bloggaren inte har några bilder på kvinnliga fotbollsspelare, får du nöja dig med manliga sådana från Kalmar FF och Brommapojkarna. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0