Sahlin och Bode

170228
 
På bloggarens FB-konto ramlade igår in en fantastisk nyhet.
Johnny Bode-priset för 2017 har delats ut. När bloggaren läste juryns motivering, garvade han som aldrig förr.
Läs själva:

johnnybode.com
 
Årets pristagare, som levt helt i Johnny Bodes anda: Mona Sahlin.
 
-  Ett klockrent val, menar bloggaren, som samtidigt ger en blomma till den saligen avsomnade Bode.
Igår var det på Cypern Grön Måndag; en dag viktigare än självaste julftonen.
Fastetiden inleds, och dagen ägnas åt samvaro med familj och käk i alla dess former - förmodligen också något drickbart därtill.
Därefter skall det fastas ända tills påska.
-  Fan tro't, menar bloggaren.
 
 
 
 

En påminnelse

170227
 
I förrgår skrev bloggaren om att han om aftonen tillsammans med sitt entourage ställde kompassriktningen mot Sunwings restaurang Fino.
 
Han skrev, att där skulle fredagssupen serveras.
Detta var en alternativ sanning, men en förklaring finns. På iPadens tangentbord har bloggaren inte funnit det, som kallas akut accent, och därför blev det fredagssupen istället för den riktiga sanningen: Fredagssupén.
 
Tänk, en liten flugskit i texten kan göra så stor skillnad att supén istället blev supen.
Ett klargörande är dock angeläget: Fredagssupén intogs alltså på Fino, medan Fredagssupen intogs tillsammans med goda vänner i apt 754 på Sunwing Resort i Ayia Napa på Cypern.
 
 
Dagens blogg avslutar bloggaren med en påminnelse om morgondagens evenemang i Skandinaviska kyrkan.

Ayia Elias kapell

170226
 
I det mycket vackra vädret under gårdagen tog bloggaren en cykeltur till ett litet kapell på väg mot Kavo Gkreko, och där satt han en stund och lyssnade på tystnaden, innan han tog några bilder, inte minst för bloggens skull. 
Se och njut!
 
 
 

 
 
När bloggaren under söndagsmorgonen begav sig ut på en cykeltur, hann han bara till Odyssos, där han tyckte man parkerat slarvigt.
 
 
Sedan insåg han, att det knappast rörde sig om dålig parkeringskultur, utan helt enkelt om att komma först till matbordet hos Odyssos enligt devisen "Först till kvarn…".
 
 
 
 
 

Basar i kyrkan

170225
 
Igår, två månader efter juafton, var det dags för den årligen återkommande basaren i Skandinaviska kyrkan i Ayia Napa.
Bloggaren på piano och hans kompis Anders på tenorsax och klarinett underhöll.
Dessutom var en duktig bassångare inlånad från Sungarden.
 
 
Efter basaren intog bloggaren en plats såväl i stolen som i solen på terrassen, innan kompassriktningen ställdes mot Fino, Sunwings restaurang, där fredagssupen serverades.
 

En morgon vid Medelhavet

170224
 
 
 
 
 

En vacker dag

170223
 
En underbar morgon följdes av en vacker sommardag.
 
 
Bloggaren tog under morgonen en tur till kondomlunden (se bloggen 150117 och 150121), en bit från Adam's Beach, där orkidéerna tagit bra fart.
 
 
Kondomerna lyser dock fortfarande med sin frånvaro. Kanske till följd av den kalla vintern.
 
 

Varning

170122
 
Även ryssar behöver varnas.
 
 

Precis som vanligt

170221
 
Palmerna tuktas. 
 
 
Lazarusblommorna plockas.
 
 
Kaktusarna sticks. 
 
 
Allt är precis som vanligt.

Mörkrets inbrott

170220
 
Efter en mycket fin dag, gick bloggaren ner till havet för att se solen gå ner.
Så snart den var under horisonten, kom kylan åter smygande, och han styrde kosan hem mot Sunwing.
 
 
 
När han kom dit, var det mörkt.
Han fick då se en blomma mot en vit vägg och fick infallet, att detta skulle kunna bli en fin bild.
 
 
Avgör själva!
 

Kostråd hit och kostråd dit


170219

 

För ett antal år sedan utgick från Livsmedelsverket ett påbud om att ett sötningsmedel - aspartam? - var livsfarligt; så livsfarligt, att det inte stod asbest efter.


Men de ”nya” forskningsrönen var bara tillförlitliga på mycket stora mängder; så stora, att sötningsmedlet används lika frekvent idag som igår.

 

För ett antal år sedan utgick från samma livsmedelsverk ett annat påbud som propagerade för den s.k. tallriksmodellen.
Man delar in tallriken i tre delar med bl.a. potatis, bröd, pasta och ris i den ena tredjedelen, fisk, kött, bönor, skaldjur, kyckling mm i nästa tredjedel och grönsaker, rotfrukter mm i den tredje.
Men problemet är, att forskningen sviktar, precis som fallet med aspartam.

 

I dagarna har man kunnat läsa om att mjölk är farligt. I sig är det bara människan som dricker mjölk i vuxen ålder, men så farligt var det inte. För att vara farligt behövs betydligt större mängder än de människan normalt konsumerar.
Men i detta fallet är Livsmededelsverket oskyldigt.

 

Att småbarn inte skall käka salt i tid och otid, begriper nog de flesta, men det tidigare nämnda livsmedelsverkets rekommendationer slaktas på såväl längden som tvären av Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, och hon får eldunderstöd från barnläkare.
Livsmedelsverket har lovat se över rekommendationerna, som tydligen även i detta fall utfärdats utan tillräcklig forskning i ämnet.

 

- Och detta livsmedelsverk finansieras av oss skattebetalare, fräser bloggaren.

 

Slutligen i ämnet kan noteras, att den s.k. medelhavskosten skall vara särskilt nyttig, vilket gjorde, att bloggaren frågade en god vän, som är läkare. Han berättade, att på medelhavskosten finns inga större fel:
- Men det gör inte att man lever längre.

 

 

Bilden föreställer delar av den kost (medelhavskost), med vilken bloggaren dagligen undfägnas. Dock var rödvinsdunken så stor, att den var svår att flytta.

 

Även vatten, denna synnerligen oskyldiga dryck, är livsfarlig i allt för stora mängder.

 

Skräll i Mellon?


Owe Thörnquist gick till final med en gammaldags låt - helt i hans stil.
Det säger egentligen ingenting om låten, men det säger så mycket mer om de andra bidragen med allt blixtrande, hoppande och fjantande.


Bloggaren hoppas han tar hem hela skiten. Då skulle nämligen jippot hamna, där det hör hemma - i skräpkorgen.

 

 

För övrigt konstateras, att Anna Book - hon som inte fick vara med i Mellon, vilket faktiskt vittnar om ett visst omdöme hos arrangörerna - är igång igen. Denna gång rasar hon visst mot sjukvården.
- Hon verkar aldrig ge sig, menar bloggaren, men begriper hon inte, att hon gör sig till åtlöje, och måste Expressen ta in all den illaluktande galla hon ständigt spyr ur sig?


Mandelträdet

170218
 
En kylig morgon. Bara fyra grader, när bloggaren gav sig ut på sin cykel.
Ljuset nere vid havet är vidunderligt, men när han kom strax öster om Callisto (ett stort hotell) fick han se, att hela stranden var avstängd. 
Han försökte ändå komma ner till hamnen, men det var omöjligt den vägen, och plötsligt hamnade han i Pantheas (ett annat stort hotell) trädgård, där han hittade ett mandelträd i full blom.
 
 
Betydligt varmare vid hemkomsten, då solen gått upp, och förutsättningarna för en vacker dag verkar mycket goda.
 

Flera sevärdheter

170217
 
 
Sevärdheterna är många i Ayia Napa.
 
 
Apelsinlunden.
 
 
Smaka på ordet: Apelsinlunden.
Nog tänker man sig knappast en sådan röra.

Idrottens egna vägar

170216

Det händer både nu och då, att ett lag helt oväntat kvalificerar sig till högre serier, samtidigt som man ser, att detta endast är tillfälligt.
Exemplen är många, allt från Billingsfors i fotboll (med bara tre poäng i sin enda allsvenska säsong) till dagens damlag i Vittsjö.

 

I många fall kan man jämföra med filmen ”Hon dansade en sommar.

Föreningar med sportsliga framgångar men med en tämligen krass ekonomi skall anpassa sig till spel i en högre serie.
Ibland går det riktigt bra, men ofta handlar det bara om en dagslända.

 

Falkenbergs FF är en sådan. Efter bara ett par år är man tillbaka i superettan, men nu med en arena, som kostat närmare 150 miljoner.
Svenska Fotbollförbundet fordrade nämligen en arena av visst snitt, annars fick man inte spela hemma i Falkenberg. Vi vet hur det gick.

 

Karlskrona är ett annat exempel, men här handlar det om ishockey, och föreningen är fortfarande kvar i elitserien.

 

HK Guldkroken från Hjo spelade ett par år i seriesystemets andra division, och det var ett jävla tjafs med förbundet om att ha Guldkrokshallen som hemmaarena.
Givetvis fyllde den inte de mått som förbundet hade fastställt, men alla de, som var involverade i föreningen visste, att det handlade om en dagslända.

 

Senast handlar det om Vittsjö GIK, som spelar i damallsvenskan. Laget har spelat i allsvenskan några år, och om man lyckas hålla sig kvar i längden är fortfarande en helt öppen fråga, men nu får de inte spela sina hemmamatcher i Vittsjö, eftersom man saknar 160 sittplatser; sittplatser, som ändå ingen skulle sitta på, eftersom man inte har så stor publik att de behövs.

 

 

Var skall man då spela sina hemmamatcher?
Hässleholm, kanske. Man tillhör ju Hässleholms kommun.
Men även Kristianstad är aktuellt. Där skulle man kunna spela sina hemmamatcher på en arena, som inte heller är godkänd, men som har dispens för allsvenska matcher.

 

Att hemkommunen skulle satsa en massa pengar på en idrottsplats i sina utkanter är förmodligen helt otänkbart, eftersom man har en massa andra småorter, som skulle kunna propsa på insatser från kommunen.

 

Vart vill bloggaren komma?

 

Hjo, vi kan inte i samhället ha organisationer som handbolls-, fotbolls- och hockeyförbunden, som ställer krav, som inte går att uppfylla.


Vill man inte pruta på kraven, återstår inget annat än att stänga ligorna och låta lagen, som ingår där bli en liten förening för inbördes beundran, som bär sina egna kostnader, dit våra ungdomar har mycket svårt att kvalificera sig.
Medan våra egna ungdomar inte får möjlighet att utöva sina idrotter, kommer ligorna att befolkas av legoknektar med ibland bättre och ibland sämre kvalifikationer, beroende på föreningarnas sponsorintäkter.

 

Man är redan på väg, men fortsätter utvecklingen åt det håll förbunden önskar, kommer idrottstanken, så som den en gång utformats, att gå helt förlorad.
De enda, som kommer att ha kvar intresset är föreningarnas eländiga supportersvansar, men för dessa rötägg kvittar idrottstanken. Bara de får slåss, är man nöjd.

 

-  Det kan inte vara rimligt att satsa skattepengar på arenor för ren lyxkonsumtion, menar bloggaren.

-  Satsa istället pengarna på ungdomsverksamheter och breddidrotten. Där gör pengarna mycket större nytta! 

 

OBS!

1. Tänkpå att ordet "egna" kan betyda två helt olika saker.

2. Eftersom bloggaren inte har några bilder på kvinnliga fotbollsspelare, får du nöja dig med manliga sådana från Kalmar FF och Brommapojkarna. 


Nationalsymbolen

170215
 
Idag uppehåller sig bloggaren vid Cyperns nationalsymbol:

PLASTSTOLEN
 
Den kan, som synes, användas till det mesta.
Håll tillgodo!
 
 

Fordonsparken

170214
 
 
Bloggaren visar idag några bilder från den cypriotiska fordonsparken.
 
 
Bussarna icke att förglömma.
 
 

Gissningar

170213
 
Bloggaren hade 170206 kommentarer om väderutsikterna.
Han gick t.o.m. så långt, att han jämförde med den där diLeva-Magnusson och dennes tramsiga sång om vem man skulle tro på.
 
I torsdags regnade det hela dagen här i Ayia Napa - åtminstone om man skall tro på SMHI och YR. Kanske kan man kalla det en alternativ sanning enligt den där Trump där borta i USAmerika, men skall sanningen fram, och det skall den ju, var torsdagen en mycket vacker dag. Bloggaren och hans k. hustru satt mestadels på sin terrass och lapade sol.
 
 
I går var det dags igen.
Som var och en kan se på SMHI:s väderutsikter, var utsikterna för söndagen, och då särskilt söndagsförmiddagen, synnerligen goda, men när bloggaren drog ifrån gardinerna såg han något helt annat än den utlovade solen.
 
 
Helt igenmulet..
Så mörkt, att ISO-talet på kameran steg till oanade höjder..
Men för  en sak skall SMHI ha kredit:
Trots att det var fullständigt igenmulet, kom inget regn, och söndagen blev så småningom en mycket vacker dag - åtminstone på bloggarens terrass.
 
"Gissningar och rop", skulle kanske den framlidne mästerregissören hr I. Bergman uttryckt det.
Men varifrån ropen kommer är än så länge en helt öppen fråga.
Kanske från alla de, som ständigt klagar på vädret?

Lämnad

170212
 
Lämnad i all hast.
 
 

Flagga för Elin

170211
 
Bloggaren läste på SR-Skaraborgs hemsida, att (den fortfarande existerande) alliansen i kommunens fullmäktige i Skövde föreslår att den 31 juli görs till lokal flaggdag. 
Anledningen till att man vill flagga är, att Elin då har namnsdag.
 
 
Elin??!?
 
Hjo, det är nämligen på det sättet att en högättad kvinna på 1100-talet vid namn Helena anses vara Skövdes skyddshelgon.
Men man verkar vara osäker på hennes namn, och kallar henne även Elin (dock icke att förväxla med Moster Elin från Hjo).
 
Från auktoritativt allianshåll i Skövde menar man sålunda:
-  Elin är för oss är väldigt viktig.
-  Vi vill, att Elin skall vara något som enar Skövde som stad.
 
-  Hjo, Hjo, utbrister bloggaren, panikåtgärder!
-  Men något måste de väl ha som enande symbol för folket i staden, tycker bloggaren, särskilt som fotbollen för många år sedan sket sig totalt, samtidigt som handbollsherrarna går på kryckor eller i vart fall med rollator.
 
-  Men onekligen undrar man om inte kommunens fullmäktige har viktigare saker att tänka på än att behöva hissa flaggan på stadshuset den 31 juli varje år.
 
-  Men tycker man nu högtidlighållandet av Elin/Helena (inte Moster Elin i Hjo) vara så viktigt att man celebrerar henne med flaggning den 31 juli, skulle man kanske dessutom kunna tänka sig de manliga alliansföreträdarna i fullmäktige på denna dag ta sig ton på Hertig Johns Torg, och därstädes framföra denna lilla sång av hr J. Offenbach, tänker bloggaren:

-  Jag är Sköna Helena, Sköna Helena, Sköna Helena, jag är Sköna Helena, Sköna Helenas man. 
 
-  Skulle man i stället för hr Offenbachs komposition vilja framföra något mera hemvävt, kanske man kunde byta ut sången om Sköna Helenas man mot hr K. Karlsson Jularbos egenhändigt komponerade och hr P.  Himmelstrands textsatta "Drömmen Om Elin".
-  För att förhindra demonstrationer nämnda dag på nämnda torg i feminismens namn, skulle man kanske kunna tänka sig fullmäktiges alliansdamer därstädes framföra "Drömmen Om Emil", kompositör okänd..
 
-  Vad denne Emil har med Skövde att göra, vet ingen i skrivande stund, men något skulle man väl kunna hitta i fullmäktiges annaler. 
  
-  Förresten föreslår bloggaren:
-  Gör den 1 augusti till en annan dag!

Lingonberry

170210
 
Igår upptäckte bloggaren och hans k. hustru, att kylen gapade tom.
Bara att gå ut på Nissastigen och invänta buss 501 för vidare färd till Lidl i Paralimni.
 
Kassarna var snart fyllda med diverse matvaror, bl.a. malet kött för köttbullar - en av bloggarens favoriter - men något saknades.
LINGON!!!!
 
 
Varför inte Lidl i Paralimni har sådana viktiga produkter i sitt sortiment, begriper inte bloggaren, men han visste, att Sunwings egen lilla butik i detta fall är bättre än Lidl i Paralimni.
 
Alltså begav sig bloggaen iväg upp till den lilla butiken, där han för € 4,99 (= 50 svenska pesetas) inhandlade 283 gram lingonsylt.
Dyrt?
-  Hjo, det kan väl påstå, men nöden har ingen lag, menar bloggaren. 

Ecballium elaterinium

170209
 
170130 nämnde bloggaren en liten och oansenlig men vacker blomma, som blommade invid Sunwings mur.
Precis som vanligt hade han ingen som helst aning om vad denna lilla rara blomma bar för namn, och med detta kunde det vara nog, men en hjälpsam kompis hade sett blomman på bloggen, och dragit sig till minnes det svenska namnet, men dock icke det latinska, som lär vara precis detsamma som står i rubriken.
 
 
-  Vad den heter då på svenska, frågar sig naturligtvis vän av ordning?
 
SPRUTGURKA 
 

Svend Asmussen R.I.P.

170208
 
I går eftermiddag nåddes vi av budet att världsviolinisten Svend Asmussen lämnat det jordiska vid en ålder av nästan 101 år.
Han föddes den 28 februari 1916 och hade han sett dagens ljus en enda dag senare, skulle han vid detta laget bara varit dryga 25 år.
 
R.I.P.
 
 Fler bilder finns på bloggen 160228.

Avokador och kackerlacka

170207
 
När bloggaren i går morse skulle ta sin cykel, hörde han ett konstigt ljud, en duns, som upprepades flera gånger.
Så småningom insåg han, att det var i avokador, som ramlade ner från det stora trädet invid cykelstället, och det var riktigt många, som låg på backen.
 
Som han hade cykelhjälmen på huvudet, vågade han bege sig in under trädet och där försåg sig med några frukter för framtida bruk.
Några gav han bort. Frukterna behagar nämligen mogna samtidigt, och även om avokado är gott, finns gränser för vad som kan intagas.
 
 
Väl hemkommen gjorde han morgonens andra fynd, denna gång på terrassen - en kackerlacka. 
 

Vem skall jag tro på?

170206

- Hur blir vädret?
Det är den stående frågan från de nordiska invånarna i Ayia Napa.

Det är SMHI, DMI, YR, klart.se…
Vem har rätt?

 

 


På SMHI:s hemsida finns två regndroppar, men på YR:s tre.
På klart.se skall det blåsa 13 meter per sekund, medan DMI lägger sig platt med bara åtta.

I morgon blir det enligt SMHI 12 grader, men på SVT:s väder blir det 15.
Morgontempen blir enligt YR 6 grader, medan DMI säger 7.

Bloggaren har emellertid kommit på ett annat sätt.
Han öppnar nämligen terrassdörren och känner efter.
Det är vindstilla och klart, ingen snö.
Alltså saknar han inte alls långkalsongerna, som ligger kvar hemma på sängen i Hjo.

Då kommer han osökt att tänka på den där Magnusson - di Leva hemma i Sverige, när denne upprepat kvider sitt mantra, som om han satt på skithuset, synnerligen hård i magen.

- Vem skall jag tro på, tro på, tro på, tro på… (i evighet, amen)

 

 

- Jag är så pragmatisk, att jag tror på terrängen, när kartan säger något annat, avslutar bloggaren dagens betraktelse.

 


17-02

170205
 
Som bloggaren nämnde 170201 pågår något som kallas Bandy-VM i Sverige.
Hemmanationen släppte in inte mindre än sex mål mot Tyskland och två mot Norge, vilket måste anses anmärkningsvärt.
Att de själva gjorde 34 mot Tyskland, men bara hälften så många mot Norge kan knappas anses uppväga nesan att släppa in sex mål i kvarts- och semifinal mot nationer, som inte borde fått ställa upp i ett världsmästerskap.
Bäva måtte man inför dagens final.
 
 
Men skit i Bandy-VM eller vad det nu kallas och kolla istället cykeln, som bloggaren hittade vid Bellini Apartments.
 
I går kväll började det, som numera kallas Mello på TV, och eländet skall, enligt uppgift, fortsätta ytterligare fem lördagkvällar.
Sverige är räddat, eller…
-  Vem vann, frågar sig vän av ordning?
-  Ingen aning, säger bloggaren, men hade jag fått bestämma, hade det blivit samma utgång i tävlingen som det blev vid sköhetstävlingen i Bebbe Wolgers' och Lars Ekborgs "Bunta ihop dom" Eller i klartext:
 
INGEN VANN
 
-  Man presenterar låt efter låt, som vore de något alldeles speciellt. TV-produktionen är enastående, men innehållet…
-  Man skulle kunna göra en jämförelse med en falsk wienerschnitzel, menar bloggaren.
-  Istället för en fin köttbit i mitten, tar man en pappbit. Först paneras den i mjöl och därefter i ägg och ströbröd.
-  Inte fan blir den mer ätvärd för att den har ett läckert omslag eller garneras med aldrig så mycket citron, kapris och ansjovis. Innehållet är ändå detsamma.
-  Segt och jävligt, eller hur var det nu salig Fröding uttryckte det…
 
AMEN
 
 
 
 

Ny utflykt

170204
 
 
Bloggaren och hans k. hustru deltog under gårdagen i en utflykt till Deryneia, där först ett museum besöktes (sådana finns det gott om på Cypern).
 
 
Därefter besöktes en chokladfabrik och slutligen innen hemfärden beökte man en jordgubbsodling.
 
 
Om aftonen blev det först en välsmakande whisky och därefter middag på hotellet i goda vänners lag. 

Säkerhetskontrollen

170203
 
För några år sedan, när bloggaren och hans k. hustru skulle åka till Cypern, torskade hustrun i flygplatsens säkerhetskontroll.
Hon hade nämligen med sig en mycket liten, med betoning på liten, nagelsax i handbagaget, och det fick man inte.
Bums hamnade den i flygplatsens papperskorg.
 
 
När herrskapet strax före jul i fjol skulle åka till Cypern, mellanlandade de på ett hotell i Stockholm, och kniven, som syns på bilden, behövde de använda, varför den tillfälligtvis placerades i handbagaget.
När kniven gjort sin tjänst på hotellet (användes för att skära ost), skulle den läggas tillbaka i det incheckade bagaget, men hamnade än en gång i handbagaget.
 
Väl komna till Cypern, hittade hustrun kniven i ryggsäcken, som utgjort hennes handbagage.
De hade alltså glömt att lägga den, där den hörde hemma, men av någon outgrundlig anledning, hade den fått passera säkerhetskontrollen, som anses så effektiv.
 
Sens moral: Ha gärna en Victorinox med dig i handbagaget, men lämna för tusan den harmlösa nagelsaxen hemma eller lägg den åtminstone i det incheckade bagaget.

Frost

170202
 
 
+2 grader på hotellets norrsida, när bloggaren i morse inledde sin cykeltur, men det var nere vid havet. Bara en bit upp i backen, hade det frusit, och i Frenaros någon enstaka mil från Ayia Napa var det -3 grader för andra natten i följd.
Som synes har det gått hårt åt potatisen, och kolakasin, även kallad Jerusalempotatis har inte klarat sig bättre.
 
 

Bandy-VM

170201
 
Bloggaren läste i bladet, att det i Sverige pågår något, som kallas Bandy-VM.
Det hela lär vara en publikkatastrof i så motto, att man spelar för i princip tomma läktare.
 
-  Men vem kunde förvänta sig bättre publiksiffror i en turnering med tre skapliga lag och resten rena slagpåsar, som inte har i ett VM att göra, menar bloggaren.
-  Lägg ner skiten!
 
 

RSS 2.0