Tryckfriheten fyller år

161130
 

På fredag, den 2 december, fyller den svenska tryckfriheten 250 år.

Sverige var först i världen att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten, vilket betyder, att man redan år 1766 fick möjligheten att trycka sina åsikter i tidningar och böcker, utan förhandskontroll (censur).

 

Men genom åren har det funnits strömningar, som på olika sätt önskat inskränkningar i såväl det sagda som tryckta ordet.

 

För ett antal år sedan publicerades i en av våra kvällstidningar satirartiklar om bl.a. centerledaren Fälldin och transportbasen Ericson.

Genast var snacket i vissa kretsar igång med krav på förhandsgranskning, vilket är ett annat, och även försåtligare, uttryck för censur.

 

Som tur är, hörsammades inte dessa propåer. Den svenska tryckfriheten har stått pall för angreppen.

 

Offentlighetsprincipen, som reglerar folkets, och inte minst medias, möjligheter till granskning av myndigheterna, är synnerligen viktig. Den har genom åren varit garant mot olika former av myndighetsmissbruk, och även om vi allt emellanåt kan läsa om olika former av korruption, har vi i Sverige ett gott rykte på denna marknad.

 

Vi läser varje dag om inskränkningar i olika länder. Människor massarresteras, medan ledarna vitt och brett talar om landets fina yttrandefrihet.

 

Nu har tre tidningar i gamla Skaraborgs län tillsammans med P4 Skaraborg undersökt skaraborgspolitikers inställning till tryck- och yttrandefrihet, och det är en förfärande läsning.

 

Var tredje politiker tycker, att det skall vara förbjudet att publicera bilder, som kan vara kränkande för religionsutövare. Och det är inte vilka politiker som helst, utan i fronten hittar vi ett kommunalråd i Skövde.

 

En av frågorna som ställdes handlade om publiceringar av Lars Vilks teckningar och den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

35 % av politikerna ansåg ett förbud vara på sin plats, något som kan tyckas vara långt från konceptet yttrandefrihet, anser SR Skaraborg, i vilket bloggaren till fullo instämmer. Kommunalrådet i Skövde är en av dessa, men han vill inte kännas vid att han i praktiken förespråkar censur.

 

Uppenbarligen begriper inte kommunalrådet, att vi bara har två sidor av myntet. Antingen har vi tryck- och yttrandefrihet eller har vi censur, och då kommer med automatik frågan:
Vem skall censurera?

Skall det vara en särskild myndighet med politiskt vald styrelse eller på lokal nivå löst sammansatta politiska grupper?

Vad händer efter nästa val, när vi får nya majoriteter?

Vem misshagas? Är det samma personer idag som i morgon?

 

 

Bloggaren tycker mycket av det, som visas i Charlie Hebdo är uruselt och vedervärdigt, men utifrån alternativet (censur) har han sin uppfattning fullständigt klar.

Samma sak gäller Vilks rondellhundar, som bloggaren anser sakna berättigande, men återigen:
Vad är alternativet?

Hur skulle censuren ställt sig till Elisabeth Ohlsons Wallins utställning Ecce Homo?

En, ur bloggarens synpunkt, helt fanstastisk utställning. Många delar emellertid inte bloggarens uppfattning. 

Men bloggarens uppfattning är hans. Andra personers uppfattning är deras, men vems uppfattning ur censursynpunkt är den rätta?

Den frågan behöver vi inte ställa i ett samhälle, där det råder tryck- och yttrandefrihet fullt ut.

 

Bloggaren menar, att de personer, varibland också högt uppsatta politiker finns, som förespråkar förhandsgranskning av tryckt material och som vill inskränka yttrandefriheten inte har begripit alternativet till tryck- och yttrandefrihet. En inskränkning i densamma, innebär första steget mot ett totalitärt styrelseskick med massarresteringar och annat jävelskap detta för med sig. Vi behöver inte titta så långt söderut för att finna dessa avskyvärda avarter.

 

Vi skall vara glada över att vi har vår tryck-och yttrandefrihet, och vi skall stå upp för att bevara den.

Att rättigheten är inskriven i en av våra få grundlagar är dessutom en garanti för att vi skall kunna behålla den. Det fordras nämligen beslut i två riksdagar med val emellan för att ändringar skall kunna ske, och för det skall vi vara tacksamma.

 

 
En gammal långtradare, dock icke så gammal, som den svenska tryck- och yttrandefriheten.

Svunnen tid

161129
 
 
När man stilla vandrar på en kyrkogård, infinner sig många tankar, trots att man inte vet något alls om dessa personer.
 
 

Mina - en Vänergaleas

161128
 
Bloggaren har genomgång av sina hårddiskar, och då hittade han denna fina bild på Vänergaleasen Mina, vid hennes besök i Hjo i juli 2013.
Mina är ett av världens äldsta segelfartyg. Hon byggdes på Fågelö gård på Torsö år 1876.
 
 

Sol - men blåsigt

161127
 
En helt klar soluppgång följdes av en solig dag med kulingvindar och fallande temperatur.
 
 

FörnedringsTV

161126
 

Det började med Robinson på SVT.

-  Vad började Robinson med, kanske du frågar dig?

-  Hjo, det skall jag förklara.

-  FörnedringsTV:n gjorde sitt intåg i svensk television

 

Bloggaren glömmer aldrig det radioinslag mellan Olle Stenholm, programledare i den tidens P4 Extra och programledaren för Robinson, Harald Treutiger.

Ordväxlingen blev bara högre och högre, tills Treutiger i ilska lämnade intervjun.

 

Sedan har det fortsatt. I program efter program går det ut på, att alla, utom en skall röstas ut, och det är TV-publiken som genom ringande skall rösta, samtidigt som TV-bolagen tjänar pengar på alla telefonsamtal, som rings in, och det är inget föraktfullt belopp man tjänar på detta.

 

Snart är det väl bara meteorologerna och de s.k. nyhetsankarna, som slipper nesan att bli utröstade.

 

Men nu har TV4 satsat på ett helt nytt grepp.

I dagens AB kan man läsa, att Torbjörn Ek (ni vet, han med kepsen så käckt på svaj) är helförbannad. Han vill ha sin kväll tillbaka, hojtar han gentemot TV4.

-  Men vad har då hänt, frågar sig samma vän av ordning som nämns tidigare i bloggen?

-  Hjo, i gårdagens Idol på TV4 var fyra tävlande kvar. Efter omröstning bestämde sig kanalen för att alla fyra fick stanna kvar i tävlingen!

-  Onekligen ett nytt djärvt grepp, men är det inte just i program som Idol och Melodifestivalen, som utröstandet har sitt berättigande, frågar sig bloggaren.

 

-  Men det betyder förmodligen, att man får chans till en ny utröstningsomgång, och kanske t.o.m. ytterligare ett program, med allt vad det innebär av nya sköna slantar för TV-bolaget.

 

-  Överraskningarnas tid är tydligen fortfarande inte förbi, men jag skall nu erkänna en sak, säger bloggaren.

-  Jag har en gång sett nästan ett helt Idol-program.

-  Jag ångrar det fortfarande.

 

 
Men nu över till något helt annat.
Så här i adventstider har det badats i Vättern. Lions har stått för regin. Efter 10 år fick det dock vara nog, men efter ett par års uppehåll var det så dags igen.
I år måste det närmast ha varit behagligt. Nästan tvåsiffrigt på termometern, och förmodligen ungefär lika varmt i vattnet.
Men att bada i Vättern i slutet av november?
Och dessutom betala en startavgift på några hundringar för att förfrysa p-tten.
 
-  Aldrig i livet! framhåller bloggaren.
-  När man kan ta sig en skön dusch hemma i badrummet - gratis???
 
-  Du är snål, säger den där vännen av ordning!
-  Nej, nej, nej.
-  Med glatt hjärta skulle jag utan vidare kunna ge de där hundringarna, och mer därtill till Lions, bara jag slapp doppet.
 
 
Bloggaren gitte inte ens ta sig ner till Vättern för att beskåda jippot.
Bilderna är från juldoppet 2013.
 

Julgranen

161125
 
 
Julgranen på plats utanför bloggarens köksfönster.

Om en månad…

161124
 
Om en månad är det dags för bloggarens första marknad  - för säsongen - på Klostertorget.
 
 
 
 
 
 

Vår - redan?

161123
 
En månad före lilla julafton verkar det som om våren redan kommit till Västergötland.
 
 
 
 

Tänkvärt

161122
 
"Vilken tur för härskare att folk inte tänker"
 
Citatet är hämtat från dagens Hjo Tidning (det enda av värde i den tidningen) och tillskrivs Adolf Hitler.
Synnerligen tänkvärt i dessa tider.
 
 
För någon vecka sedan inföll vintern. Nu är det nästan tvåsiffrigt på termometern, men parkens rosor börjar ändå svikta.
 
 
Trafik ligger påklädd i hamnen.
 
 
Solen gjorde ett försök under morgontimmarna, men förgäves.
 
 
 

HIF och en bottenplugg

161121
 
Tillbaka till gårdagens händelser på Olympia i Helsingborg.
 
Den säkerhetsansvarige vid kvalmatchen mellan Helsingborg och Halmstad, har till AB uttalat sig sålunda:

-  Med facit i hand kan man alltid ha gjort saker annorlunda. Med de tillståndskraven som finns, med vår planering och analys så har vi hanterat det här scenariot så bra vi kan, och fortsätter:
-  Det kunde ha blivit mycket värre om vi inte gjort ett så bra arbete.
 
HIF vet, att man har en synnerligen otäck "supporterkultur". I säkerhetsplanerna har det uppenbart inte ingått, att HIF skulle kunna förlora matchen.
Men den springande punkten, är, att HIF inte tagit itu med sina supportrar betydligt tidigare. Det har inte varit okänt för HIF:s ledning, att laget har en svans, som borde vara totalt ovälkommen på matcherna.
 
Bloggaren menar, att säkerhetsarbetet inom föreningen har brustit, om man nu alls haft något säkerhetsarbete. 
Tyvärr får man intrycket av att man i stället följt minsta motståndets lag.
 
HIF måste nu påbörja det säkerhetsarbete man så gärna talar om. Man måste rensa rent från den huligaism, som råder inom fotbollen, och det borde också därutöver vara en väckarklocka för övriga föreningar i kungariket.
 
Poängavdrag, böter och spel inför tomma läktare är tyvärr det enda, som skulle kunna trigga fram ett säkerhetsarbete inom fotbollen, värt namnet, men med ett vacklande förbund, är detta förmodligen enbart fromma förhoppningar.
 
HIF har satt sig själv i en ohållbar situation. Man har inte rättat munnen efter matsäcken, och risken är nu, att föreningens väg tillbaka till allsvenskan blir både dryg och kostsam. 
Hur många gamla sponsorer finns kvar, efter det, som hände efter gårdagens match, och hur många nya vill förknippas med huliganerna i Helsingborg.
Risken är stor, att dessa huliganer igår öppnade ett slukhål stort nog för att rymma såväl HIF som Olympia, och då blir vägen tillbaka, om den ens finns, mycket lång och mödosam.
 
 
Men nu över till något helt annorlunda.
 
För det mesta går vattnet upp till toppen av stenen, men nu ligger den i det närmaste torrlagd.
Bloggaren funderar över bottenpluggen i sjön. Har någon fingrat på den, eller handlar det bara om en trasig packning?
 

Dax igen

161120
 
Så var det dags igen.
Förra gången det hände, slog de ihjäl en Djurgårdssupporter. Nu blev det inte lika dramatiskt. Man bara klädde av en spelare, sedan laget förlorat sin plats i fotbollsallsvenskan.
 
Givetvis tänker jag på de hjärndöda Helsinborgssupportrarna, som totalt har glömt, att fotboll går ut på att ett av de två tävlande lagen skall vinna.
 
HIF:s supportrar har gång på gång visat, att de inte hör hemma på en fotbollsarena, men vad har föreningen gjort? Förmodligen inte ett skit, åtminstone inte särskilt mycket, eftersom idioterna får fortsätta husera på Olympia.
 
Det är bra, att HIF får börja om på nytt, och att börja om på nytt borde innebära, att man också tar itu med den s.k. supporterkulturen (vad det nu står för) i Helsingborg.
 
Givetvis borde laget flyttas ner än längre i seriesytemet, när man återigen visat, att man inte kan hålla rent på läktaren, men något sådant är nog bara en from förhoppning. Däremot är det fullt realistiskt, att laget får spela inför tomma läktare de första fem hemmamatcherna i superettan.
 
Men så styv är nog inte staken hos Svenska Fotbollförbundets representanter. I så fall har man tidigare lyckats dölja den synnerligen väl.
 
 

Finsk fylla

161119
 
När Riksdagens talman bjöd in en delegation från Finlands riksdag, bar det sig inte bättre än att två av finländarna,  en sannfinländare och en från vänsterförbundet, båda kvinnor, blev så packade, att de fick ledas ut ur festlokalen. Den ena var packad redan vid ankomsten.
 
-  Men jag vare sig spydde eller dansade på borden, försvarade sig den ena damen.
 
Av uttalandet drar bloggaren slutsatsen, att full i Finland är man först när man antingen dansar på borden eller spyr tarmarna ur sig.
 
-  Eller var det en demonstration i feminism, frågar sig bloggaren?
 
 

November

161118
 
En helt vanlig novemberdag.
Milt, blött och mulet, dock med en och annan solstrimma.
 
 
Onekligen längtar man.

The Final Solution

161117
 
Värnamo har kommit på en synnerligen fiffig lösning på äldrevårdsproblematiken i kommunen.
Alla vet väl vid detta laget, att det är dyrt att ta hand om åldringarna. Politikerna gapar om att kostnaderna måste minskas, trots att det finns lagkrav på en något så när human äldrevård.
 
Men Värnamo har - åtminstone enligt Aftonbladet - löst problemet.
Man har skaffat en ny leverantör för den mat man sänder ut till brukaren (brukaren är ett modernare namn för vårdtagaren).
 
Från en lista, lång som en midvinternatt, skall brukaren beställa sin mat, antingen på webben eller hos en telefonsvarare.
Brukaren, som i många fall lider av minnessvårigheter, skall kolla och dubbelkolla den där listan, för att så småningom rabbla upp en massa sifferkombinationer till telefonsvararen, och ingenstans får de personlig service. Blir det fel, så blir det.
 
Och är det några i samhället, som fortfarande saknar dator, så är det de äldre.
 
Att prata med en telefonsvarare är inte heller det lättaste. De har synnerligen svårt att klara olika dialekter, och det lär bli många fel, när smålänningarna skall försöka göra sina beställningar.
Fråga bloggaren, som - trots snart 50 år i Västergötland - fortfarande har sin skånska dialekt kvar. Han skulle en gång beställa biljett på SJ, men det var lögn i hilvitte.
Numera sköter han det från sin dator, men hur klarar han av datorn, när minnet så småningom sviker.
Värnamos system innebär, att det inte blir några beställningar. Brukarna kommer snart att svälta ihjäl, men det torde väl ändå knappast vara meningen med äldreomsorgen, även om många politiker skulle se fördelarna.
 
Värnamo har på ett elegant sätt löst sina pekuniära problem - dock till ett högt pris. 
 
Men vad säger pensionärsorganisationerna?
Förmodligen ingenting, eller precis som vanligt.
 
Som vanligt har bilden inte det minsta med bloggen att göra.

Vad har hänt?

161116
 
Bloggaren har under en längre tid raljerat över Hjo Tidning. 
Han har fått uppfattningen, att man på redaktionen på ett ytterst flagrant sätt försöker optimera lönen genom att göra så lite som möjligt.
Sålunda har man fått nyhetsförslag, där det bl.a. klart framgått, att kommunen inte fullföljt sina lagliga skyldigheter genom att inte registrera inkomna handlingar, så att de blir lätt åtkomliga för allmänheten, men nu jääävlar:
 
Sedan en tid tillbaka har en journalist vid namn Christoffer Tuulik producerat material. Om han är anställd vid tidningen eller bara inhyrd som frilansare, förtäljer inte historien, men tidningsledningen borde - snabbt som tusan - se till att han får en ordentlig anställning och en bra lön. Han är värd det.
 
Äntiligen har HT - genom denne Tuulik - börjat närma sig kökkenmöddingen invid Stora Torget.
Sedan i slutet av oktober har han i minst fyra artiklar grävt fram kommunal skit, som i hög grad börjat lukta.
 
Sålunda publicerades den 28 oktober en mycket intressant och avslöjande artikel om kommunen mailhantering. 
För en gammal statsvetare, som i alla lägen haft de svenska grundlagarna som rättesnöre i sitt arbete, var det ytterst välgörande, att frågan kom upp på bordet.
 
Det saknas rutiner för mailhanteringen och kommunens internetansvarige, som tydligen sitter i Skövde, förklarade grötmyndigt, att kommunens policy "står över alla slags lagar".
 
Bloggaren tänker inte anmäla hanteringen av kommunens mail till JK, men skulle frågan ändå komma dit, sitter de ansvariga tämligen löst vad gäller rättsliga konsekvenser.
 
Tuulik nöjde sig inte med att skriva artikeln och påtala de kommunala synderna. Han kontaktade även Nils Funcke, en av landets mest anlitade experter på yttrandefrihetsfrågor.
 
En väl genomarbetad artikel, skulle utan vidare vad gäller HT kunna vara något högst tillfälligt, men Tuulik fortsätter sin granskning.
I fredags publicerade han en artikel om kommunens avgifter vid den nya rampen i hamnen.
Personalen har - enligt Tuuliks uppgifter - själv satt taxan, något som är helt galet.
Hur obetydlig taxan än är, skall den fastställas av kommunfullmäktige. Detta hade Tuulik grävt fram.
 
I går var det dags igen.
Kommunen har en kamera nere vid hamnen. Den är monterad högst upp på hyreshuset invid hamnen, och den tar en bild i minuten. 
För att få ha en sådan kamera, måste man ha tillstånd från Länsstyrelsen, något som Hjo kommun saknar, och det har Tuulik grävt fram, liksom att kommunen slarvade bort ett statsbidrag på inte mindre än 700.000 kronor för bygget av busshållplatsen invid Rosenlund på Skövdevägen.
 
Onekligen har det blivit ett nöje att slå på "paddan" varje tisdags- och fredagsmorgon.
Bloggaren hoppas Tuulik uppskattas av sina chefer för det arbete han utför.
 
Christoffer Tuulik är väl värd en ros för sitt grävande arbete på HT.
Bloggaren hoppas det fortsätter.

Förvärva-Ärva-Fördärva

161115
 

År 2015 - när Stampen med alla sina tidningar och tryckerier började gå på knäna riktigt ordentligt, och som en kort tid senare resulterade i en rekonstruktion, som drabbade såväl anställda och frilansare som skattebetalarna - lyfte ägaren Peter Hjörne hisnande 10,3 miljoner SEK i lön och pensionsutbetalningar - mest inom hela Mediasverige.

 

Han lyfte det hisnande beloppet, samtidigt som allt fler frilansare stötte på problem med att få ut sina ersättningar av företaget.

Frilansarna har i ett öppet brev till Peter Hjörne påpekat, att utan dem, skulle GP inte komma ut. Varför skulle de då ta den ekonomiska smällen, samtidigt som Hjörne skodde sig friskt.

De påpekar, att Stampens ägare tagit ut utdelningar på 330 miljoner SEK sedan år 2000. De nämner dock inte, att ägarna inte bidragit med en enda krona i ägartillskott för att lindra krisen, något som dock tidningen Resumé välvilligt informerar om.

 

Rekonstruktionen har nu avslutats, och Hjörne förmodas bereda sig på att åter ta chefsstolen i besittning och lyfta nya hisnande pekuniära ersättningar, samtidigt som allt fler anställda inom företaget friställs. Tillsammans med skattebetalarna och frilansmedarbetarna har de alltså fått ta smällarna, allt medan Hjörne fortsätter sitt liv i ett överflöd av lyx.

 

Man kan undra vad farfar Harry Hjörne, grundaren av GP, tänker där han sitter i sin himmel? Några särskilt vackra tankar kan han knappast hysa gentemot barnbarnet Peter.

 

Uttrycket: Förvärva (Farfar Harry) - Ärva (sonen Lars) - Fördärva (barnbarnet Peter) har fått ett ansikte.

 

 
OBS! Lupiner i oktober har ingenting alls med Stampen att göra.

Rosorna

161114
 
Trots snö och kyla, blommar fortfarande rosor.
 
 

Fars dag

161113
Fars dag.
Ett köpmännens jippo, som alltmer konkurreras ut av Halloween och Black Friday, för att inte tala om den hysteriska handel, som infaller därefter.
Men vem sörjer?
 
Idag är det dessutom söndagen före domssöndagen, vad nu detta innebär för handeln.
 
 

Onödigt

161112
 
Årets mest onödiga publikation damp ner i brevlådan - DinDel; en telefonkatalog utgiven av Eniro.
 
 
Nu frågar sig vän av ordning givetvis:
Varför är DinDel onödig?
 
Här kommer bloggarens synpunkter.
Alla de uppgifter, som finns i DinDel finns idag mycket lättåtkomliga på nätet.
 
Men det finns idag personer, som inte har någon dator, oftast äldre, påstår - helt riktigt - den tidigare vännen av ordning? 
 
Tyvärr, säger bloggaren, är texten så liten, att äldre människor med den minsta synrubbning inte har någon nytta av katalogen.
 
Dessutom är uppgifterna i vissa fall synnerligen inaktuella.
Sålunda kan man på de s.k. rosa sidorna läsa, att bloggaren har sin firma kvar på Hovgatan 32 i Hjo, samtidigt som han är innehavare av postbox nr 17 på postanstalten i Hjo, men sanningen är den, att bloggaren lämnade Hovgatan samtidigt som han lämnade postboxen under försommaren 2008, alltså för åtta år sedan, och lade ner firman snart därefter. Onekligen något skrattretande, eller...
 
Emellertid är inte allt negativt.
Katalogens papper är numera så löst och dåligt, att det förmodligen utan problem går att använda på dass för den, som inte har några problem med sina hemorrojder.
 
Go'midda
 

Rastgårdar

161111
 
 

I tisdags var åter Kattmoster på TV.

Hon förespråkade rastgårdar till katterna, och hon visade olika - mer eller mindre (mest mindre) - goda förslag.

Hade hon vänt sig till bloggaren, hade han kunnat komma med många bra förslag, eftersom han arbetat inom kriminalvården, där rastgårdar är ett normalt inslag i den dagliga verksamheten.

 

 
Bloggaren, som anser, att en katt är en katt, och därmed punkt, förstår inte vilka själsförmögenheter den där Kattmoster ger de små djuren.
 
 

Mårtensafton

161110
 
Idag är en stor dag. 
Det är Mårtensafton. Den dag man i vissa kretsar firar ordentligt; ni vet: Gåsen, Kråset, Såsen och Svartsoppan.
 
Mårtenstiden var, innan några marodörer gjorde Alla Helgons Dag till s.k. röd dag, en mycket firad tid - åtminstone i den landsända, från vilken bloggaren kommer - och man hade ett flera dagar långt Mårtenslov.
Men tider förändras och numera skall novemberlovet kallas Läslov. Det har vår käre landsfader bestämt i samförstånd med en viss Fridolin.
 
Landsfadern har, enligt uppgifter i media, själv varit ute på bibliotek och läst högt för barnen.
Om han läste högt ur Pelle Svanslös eller det socialdemokratiska partiprogrammet förtäljer inte historien, men saga som saga…
 
 
I bloggen 2010-11-10 noterade blogaren ett uttalande av författaren Fritiof Nilsson-Piraten, lydande sålunda:
 
"Man kan nog säga att gåsen med många andra storheter här på jorden, delar ödet att först efter döden bli rätt uppskattad."
 
En oomkullrunkelig sanning.

Tacksamhet

161109
 

Framtiden:

Putin i öst och Trump i väst, samtidigt med britternas brexit och Margrethe Vestagers monopolspel med de stora pengarna i EU.

Därutöver skall vi inte glömma IS, som försöker ta herraväldet över oss alla.

 

 

 
 

Framtiden verkar inte särskilt ljus, och bloggaren är mycket tacksam över att ha framtiden bakom sig.

 

 
 

Azalean

161108
 
När bloggaren i morse slog upp sina blå, kastade han en blick på sin padda, där det på SMHI:s hemsida framgick, att det under dagen skulle vara uppehållsväder och ett par grader under nollsträcket.
 
När han tittade ut genom fönstret, fick han till sin förvåning se, att det snöade, och snöfallet fortsatte ända långt in på eftermiddagen.
 
Återigen ett fel i leveransen. 
När SMHI nästa gång tar in anbud på leveranser av såväl olika hög- och lågtryck som snö och regn, bör de se sig om efter andra leverantörer än Postnord och SJ. De har ju med stor framgång visat, att inte klarar sitt uppdrag.
 
 
Bloggaren ägnade under förmiddagen en stund åt att sätta in denna vackra azalea på kamerans minnsekort, och med det lyckades han tämligen väl, om han får säga det själv.

Postnord och SJ

161107
 
Idag har bloggaren besökt sin vårdcentral. Han tyckte nämligen, att han börjat få vissa problem med hörseln, och se:
Öronen var fulla av vax, och sedan tjänstgörande sjuksköterska hämtat lilla brandsprutan och spolat öronen ordentligt, så har han inte längre några problem med sin hörsel.
Men detta var en parentes. Istället skall han återigen uppehålla sig vid vädret.
 
Av prognoser från SMHI har det klart och tydligt framgått, att det skulle snöa i Hjo såväl sistlidna lördag som sistlidna söndag, men snön har hela helgen lyst med sin frånvaro.
 
Enligt ny prognos från samma väderföretag har det framgått, att det inte skall komma någon snö idag förrän sent ikväll, men likväl har det snöat hela dagen, men bara lite.
Onekligen undrar bloggaren över tillförlitligheten i SMHI:s prognoser.
 
 
Men nu har frågan fått sin lösning.
 
Från vanligtvis felunderrättade källor framgår det, att Postnord med hjälp av SJ står för leveranserna av SMHI:s snömoln, vilket innebär, att det inte är det minsta konstigt om leveranserna blir försenade.
 
 

För 384 år sedan

161106
 
Inte heller den här gången kunde SMHI pricka rätt för Hjo.
Visst har det blåst rejält i natt, men all den snö, som utlovades, har tydligen fastnat någon annanstans, men nu över till något helt annat, eller kanske inte. Vi skall bl.a. tala om dimma.
 
 
Idag för 384 år sedan i Lützen stod ett av 30-åriga krigets största slag. Det var då det hände.
Dimman hade hela morgonen legat tät över slagfältet, men bortåt lunchtid lättade den, dock icke till tonerna av Carl Nielsens "Dimman lättar", och slaget kunde ta sin början,
 
Dock bar det sig inte bättre än att den svenske kungen Gustav II Adolf drabbades av slaganfall, ramlade av sin häst och bet i gräset.
 
Tallrikarna n.ris 4 och 6 i Gastronomiska Akademien nämligen herrar Ramel och Alfredson vill i sin skrift "Vanliga palsternackan för gottegrisar året 1987" göra gällande, att kungen dog av vegatabilieförgiftning, när han bet i gräset.
Alltså dog han, liksom företrädaren Erik XIV (ärtor och fläsk) och efterträdaren Adolf Fredrik (fettisdagsbulle), av matslag.
 
Dock har senare forskning försökt påvisa, att kungen bröt nacken vid fallet och därmed dog och drog sin sista suck.
 
Nu har emellertid ny forskning (sponsrad av vapenindustrin) gjort gällande, att kungen dog av helt vanlig blyförgiftning, en farsot, som numera är tämligen vanlig inom kriminella kretsar i våra större städer. Man t.o.m. gör gällande, att farsoten är den vanligaste dödsorsaken inom den nämnda populationen.
 
Fan tro't.
 
 
Ett klarläggande:
Eftersom Carl Nielsen inte ens var påtänkt vid tiden för slaget, som här avhandlas, kunde "Dimman lättar", som komponerades runt 1920, knappast kunnat strömma ur slagfältets högtalare. Mera troligt är, att Claudio Monteverdi stod för välljudet.
F.ö. är det knappast troligt, att slagfältet redan så tidigt var försett med högtalare, men det är en helt annan historia.
Slut på klarläggandet.

I väntans tider

161105
 
-  Varen icke förskräckta. Se, jag bådar eder en stor glädje, som skall vederfaras allt folket.
Om detta kan man läsa i Bibelns evangelium enligt Lukas, 2 kap 1-20 verserna.
 
 
Men det är inte om tilldragelsen i ett stall i Betlehem bloggaren skall uppehålla sig vid, utan om något helt annat - mycket mera verklighetsnära.
 
Under hela veckan har man från SMHI lovat snö. Dessutom mycket hård vind och givetvis minusgrader.
Dagarna har gått och höstlunken fortsatt, och vi går i väntans tider, men se:

I går morse kunde man skönja några enstaka snöflingor i bloggarens rabatt utanför köksföntret, men på andra sidan gatan och in i stadsparken lyste snön starkt - med sin frånvaro.
 
 
Men nu!
På SMHI:s hemsida kan man läsa, att i eftermiddag, då jääävlar:
Kl 14.00 skall det börja snöa och blåsa, och detta skall fortsätta ända fram till i morgon kväll kl 18.00.
 
-  Äntligen får jag nytta av långkallingarna, vinterskorna, den stora överrocken och luvan, som gjorde mig känd i Cypriotisk TV för några år sedan, utbrister bloggaren, men osvuret är bäst. Det brukar nämligen inte snöa i onödan här nere vid Vätterkanten i Hjo.

Maktfördelning

161104
 
I Sverige har vi en - i grundlag - fastställd maktfördelning enligt följande.
 
Den lagstiftande = riksdagen
Den verkställande = regeringen
Den dömande = domstolarna
 
Detta är en förutsättning för vår demokrati.
 
 
161023 skrev bloggaren om högsta förvalningsdomstolens utslag om s.k. drönare.
Den hade dömt i enlighet med den lag, som riksdagen fastställt.
 
Naturligtvis öppnade Mattsson på Expressen sin stora flabb och kväljde dom. Domen skulle göra det journalistiska arbetet så mycket svårare. Man skulle helt enkelt bli tvungna att gå tillbaka till den tid då drönare inte var mans/kvinns egendom, men den tiden ligger inte särskilt långt borta, och för övrigt lär det visst finnas något som heter helikopter, om man nu behöver se saken "lide grann fran åvan", som Edvard Persson sjöng på sin tid.
 
Probelmets lösning ligger dock inte så långt bort, om man nu vill ha en lösning till stånd.
Den verkställande makten, alltså regeringen, kan låta utreda frågan och därefter skriva en proposition till riksdagen om ändring av den lag, efter vilken domstolen dömde.
Svårare än så är det inte.
 
Men nu är det dags igen, men det är inte Mattsson som gapar. Istället är det en minister i den brittiska regeringen. En domstol har nämligen fastslagit, att regeringen måste gå via parlamentet för att britternas utträde ur EU skall kunna inledas.
I sig är domen redan överklagad till högsta instans, men ministerns reaktion är bedrövlig.
Här har vi alltså en regeringsmedlem, som inte har klart för sig, att regeringen inte kan ta sig vilka friheter som helst, och mot detta reagerar alltså domstolen. Hur det blir i högsta instans blir intressant att se.
 
Vad har då Mattsson på Expressen och en brittisk minister gemensamt, frågar sig vän av ordning.
 
Hjo, båda vill gå runt den lagstiftning, som för dagen gäller i de båda kungadömena - vi skall dock vara glada över, att vare sig den svenske kungen eller brittiska drottningen har det minsta att säga till om i frågorna. Då hade mörkret varit riktigt nära.
 
Hur skulle det se ut, om riksdagen antar en lag, som vare sig regering eller domstolar accepterar, kan man fråga sig.
Svaret är dock synnerligen enkelt.
Då har vi nämligen lämnat rättssäkerheten och tagit steget fullt ut till bananrepublikens godtycke.
 
Problemet kanske kan anses som ett pseudoproblem, men det är inte särskilt länge sedan en president i ett stort land gastade om återinförande av dödsstraffet i landet - även retroaktivt - men han har ändrat sig, åtminstone om retroaktiviteten.
 
 
 

Sidensvansdax

161103
 
 
De kommer i svärmar likt Egyptens gräshoppor, men vill ogärna ställa upp på bild.
 
 

På grund?

161102
 
Onekligen verkar det som om fiskebåten gått på grund.
 
 

Kattmoster igen

161101
 
Idag var hon tillbaka. Hos Beppe denna vecka.
-  Vem då, undrar du?
Hjo, Kattmoster själv, hon som förra veckan i Go´kväll berättade om katternas dialkter.
Bloggaren undrar, hur katterna jamar till varann på Cypern. Har de olika dialekter i Ayia Napa och Larnaca, och vad händer om de kommer över gränsen till den norra delen?
-  Jamar de då på turkiska???
 
Nåväl, det var förra veckans kattrams, men idag var det dags igen.
Idag handlade det om katternas behov av massage.
Moster själv betonade vikten av att katterna får massage, men tassarna skall man låta bli.
Varför förstod aldrig bloggaren, som har sin uppfattning klar:
-  En katt är en katt, punkt.
 
Katt, kanske i behov av massage, vem vet?
 
Men bloggaren funderade vidare:
-  Det finns ju massageinstitut för människor - tydligen mest för män - som erbjuder en särskild sorts massage, särskilt runt de mittersta delarna på kroppen (söder om naveln och norr om låren). Finns sådana även för katter?
 
Nästa tisdag skall Moster tala om särskilda rastgårdar för katter. Till detta återkommer bloggaren nästa tisdag.
 
Nåväl, slutsvamlat för dagen.
 
Katt utan behov av massage.
 

RSS 2.0