En valborgsmässoafton

160430
 
Redan vid morgonkaffet påmindes bloggaren om att majestätet uppe i Stockholm, eller Fjollträsk, som det också kallas, hade födelsedag just idag.
Han fyller 70 år, och det är stort kalas, men bloggaren är inte inbjuden till festligheterna.
 
Bloggaren förärades nämligen sitt morgonkaffe i den kungliga muggen; den han för något år sedan förärades i födelsedagspresent av barn och barnbarn.
 
 
Sedan, under dagen tog han en promenad tillsammans med sin k. hustru och inlånade hunden Pixie, och fann nere vid Hjoån några synnerligen vackra exemplar av växten pestskråp.
 
 
Hade han varit inbjuden till festligheterna i huvudstaden, hade han tagit med en bukett av denna utsökta växt såsom sin hyllning till det idag aktuella födelsedagsbarnet.
 
Inlånad hund
 
 
 
 
 

Knallskott och vårkänslor

160429
 
Bloggaren noterade i förrgår, att fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF avbröts, sedan en fullblodsidiot kastat knallskott mot spelare och domare.
 
Snart kan inte en full omgång i allsvenskan avgöras, utan skandaler från de s.k. supportrarna.
Alla verkar stå lika handfallna.
Vem bär ansvaret? Föreningarna, polisen eller förbundet?
 
Först: Det är inte rimligt, att fotbollsmatcherna skall hårdbevakas av polisen. Vi behöver nämligen polisen till helt andra uppgifter än att försöka upprätthålla ordningen på våra fotbollsarenor och att sätta dit urflippade supportrar.
 
Bloggaren hörde en s.k. expert på SR, som antydde, att det är svårt att få problemen ur världen, något som bloggaren inte alls håller med om, och idag fick han på ledarplats i AB av Eva Franchell helt medhåll för sina idéer.
Det handlar nämligen om pengar.
 
 
Man kan tala om poängavdrag och böter, som oftast är allt för blygsamma.
Se i stället till att döma de ansvariga föreninganra att spela inför tomma läktare. En, två, tre matcher o.s.v.
Det ekonomiska bortfallet blir så stort, att problemet kommer att lösas mycket snart.
 
Dessutom kan man hoppas, att sponsorerna drar in sina ekonomiska åtaganden gentemot föreningarna, något, som Folksam börjat tala om.
 
Kan det, som Eva Franchell skriver, vara positivt för Prioritet Finans, Länsförsäkringar och SKF att förknippas med knallskott, som äventyrar såväl spelares, domares som publikens hörsel.
Hon har rätt.
 
Utan pengar, kommer idrotten att dö, och det kan väl ändå inte vara föreningarnas avsikt.
 
Räkna själv! 
Ett bortfall på mellan 15.000 och 20.000 åskådare i ett par matcher är inte småpotatis, särskilt inte för föreningar, som redan idag lever gränsen att få sin licens förnyad.
Lägg därtill indragna sponsorbidrag, så dröjer det inte länge förrän föreningarna inser sitt ansvar och städar bort problemen.
Hur de städar, är dock den resandes ensak.
 
 
Efter en mycket kylig vår, har ändå blomningen fått fart, och nu blommar körsbären lite varstans.
Det är nästan som om vårkänslorna så smått börjar infinna sig.
 
 

Mördarsnigeln saknas

160428
 
Bloggaren saknar ett förbud för mördarsniglarna, men det kanske kommer efter utvärdering av skyltens resultat.
 
 

Mjellby Konstgård

160427
 
Idag har ett besök gjorts på Mjellby Konstgård, där en mycket fin utställning - Moderna Män - visas.
Ett exempel är denna målning av Edward Hald.
 
 
Bloggaren fick på SVT Text se, att fotbollsmatchen IFK Göteborg och Malmö FF avbrutits sedan man kastat en smällare mot en av MFF:s. Spelare.
 
IFK:s sportchef lär till C-More sagt, att det är helt oacceptabelt att kasta smällare i närheten av spelare.
 
Hoppsan!
Och bloggaren som trodde att det var helt oacceptabelt att alls kasta smällare på en idrottsarena, men han hade tydligen fel. 

En utfärd

160426
 
 
Bloggaren och hans k. hustru är på utflykt till Falkenberg, men trots utflykten har han sett vad som hände i fotbollsmatchen mellan IFK Norrköping och Hammarby.
Hammarbysupportrarna bar sig som vanligt, frestas man påstå, illa åt.
Bloggaren undrar hur länge det skall dröja, innan Fotbollförbundet äntligen skall ta itu med den totala idioti, som präglar dessa s.k. supportrar. 
Men med den ordföranden är detta endast fromma förhoppningar. I stället för ordentliga tag mot den s.k. supporterkulturen sitter väl den avdankade domaren hemma i Emmaboda och tror att allt löser sig, precis som när man skitit i vasken. 
 
 

Övergångar

160425
 
Var spelar Zlatan nästa säsong?
Frågan står ännu obesvarad, men med en så hög prislapp, som han har på bröstet, blir det förmodligen i någon av de allra största ligorna.
 
Samma fråga kan man ställa om Trafikutskottets i Sveriges riksdag ordförande, Karin Svensson Smith.
Skall hon bli miljölpartiet trogen efter alla piruetterna, eller är hon på väg till någon annan arena.
Frågan är berättigad, eftersom hon tidigare representerat vänsterpartiet.
Hur stor övergångssumman var, är i skrivande stund okänd.
 
Andra, som likt Zlatan, flyttat runt är vänsterpartisten Ylva Johansson, som nu tar tämligen stor plats inom sossarna, moderaten Anders Wijkman, som övergav moderaterna och förenade sig med kristdemokraterna och skövdedamen Ulla Hagström, som lämnade kristdemokraterna för folkpartiet, och för henne har därefter ingen ordförandepost varit för liten.
För alla gäller, att de direkt efter övergången fått höga poster i det nya partiet.
 
Vart vill nu bloggaren komma, frågar sig givetvis vän av ordning?
 
Hjo, här byter politiker parti som bloggaren byter skjorta, vilket innebär, att de unga påläggskalvarna får stå tillbaka till förmån för männsikor, som knappast erkänner den politik, som det nya partiet för, utan istället ser sin fortsatta försörjning tryggad.
 
Känns det igen inom fotbollen eller andra lagidrotter?
Unga förmågor, som kämpat hårt i sin klubb, ser nyförvärv efter nyförvärv, med framtiden bakom sig, komma in och ta de lediga platser, som finns i laget.
Många lag har farit mycket illa av sådan politik, och ett av de lag, som tillhör gruppen är Västra Frölundas hockeylag, men de besinnade sig och lade om sin politik, nu med känt resultat.
 
Kanske är övergångssummorna större inom idrotten än inom politiken, men någon form av karantänsbestämmelser, eller kalla det övergångsbestämmelser, borde finnas.
 
Man gapar om avdankade politiker som exempelvis Göran Persson och Göran Hägglund, som gett sig in på reklammarknaden. Här skriker man sig hesa om karantän, men först borde det införas vid övergång mellan olika politiska partier, om man skall bli trodd, menar bloggaren.
Risken är annars, att återväxten inom politiken helt stagnerar.
Unga och engagerade människor hittar andra arenor, där de kan visa sina framfötter.
 
Som vanligt är bilden enbart en kosmetisk kuliss, men den visar, trots allt, att kabbalekan kommit i Sjörydsbäcken.

Talröret 16-1

160424
 
Så är Talröret 16-01 färdigt för tryck. Endast provtrycket återstår för granskning.
Så här blir omslaget.
 
 

En bottennotering

160423
 
Idag har Expressen en artikel av hr hovfenomenet J.T. Lindwall.
Har inte botten nåtts tidigare, så gör man det idag.
En artikel, som är något av det allra sämsta som producerats. Och så har den fjanten dessutom betalt för sitt "arbete".
Ur journalistisk synpunkt är det fullständig rappakalja. Hr Mattson på Expressen borde naglas fast vid skampålen och inte befrias, förrän denne Lindwall skickas till arbetsförmedlingen.
 
Bloggaren hoppas, att man snart får slut på kungaeländet och inrättar republik i Sverige. Det "värsta" som skulle kunna hända, är att J.T. Lindwall blir arbetslös, utan Expressens förskyllan, men det får vi leva med.
OBS! Bilden har absolut ingenting med kungafjanten J.T. Lindwall att göra.
  
Här kommer länken till artikeln:
 
http://www.expressen.se/kronikorer/johan-t-lindwall/utan-estelle-blir-det-sa-mycket-fattigare/
 
 
 
För den, som vill läsa artikeln här på bloggen, så kommer den här:
 
OBS Bilden har absolut ingenting med kungafjanten J.T. Lindwall att göra.
 

SLOTTSKYRKAN. Aldrig tidigare har vi väl sett prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria och drottning Silvia lika glada på samma bild. Stolta var ordet.

Det var otroligt stämningsfullt.

Men – utan Estelle blir det så mycket fattigare.

 

Te Deum är en kunglig högtid efter stora kungliga tilldragelser.

En fin stund inne i Slottskyrkan på Stockholms slott. Nu när storken har varit så flitig på senaste tiden hos familjen Bernadotte, som kungen själv så riktigt påpekade häromdagen, känns det som att det är Te Deum ett par gånger i månaden.

Senast var när prins Oscar hade kommit till världen i mars. Kommer ni ihåg? Så klart ni gör. Estelle med sin lilla väska runt halsen och den lilla guldstolen. Med moster Madeleines gamla kläder på sig!

Väskan som mamma Victoria hade fått under en resa till Afrika visade sig innehålla teckningar till lillebror Oscar. Men han hade sovit när storasyster ville lämna över dem så de blev kvar i väskan.

Då, precis som i dag, var jag med inne i Slottskyrkan. Då var Estelle i centrum med en lillebror som hade kommit till världen.

På fredagen var det prins Carl Philip och prinsessan Sofia som var i fokus med sin lilla nyfödda Alexander - det namnet såg jag som sagt aldrig komma. De andra var givna, Erik, Bertil och Hubertus.

Så Estelle hade ju egentligen ingen funktion i dag, men jag och många andra inne i Slottskyrkan hoppades i dag när klockorna ringde att lillsessan var med i sällskapet. Varför? Det händer ju alltid saker kring Estelle, i positiv bemärkelse.

 

Senast när Oscar firades var Estelle flera gånger uppe hos mormor Silvia och vi alla inne i kyrkan fick se den enorma kärlek som finns mellan barnbarn och mormor. Bara en sådan sak.

Nej, det blev ingen Estelle. Hon var på förskolan. Ibland måste även en liten kunglighet prioritera skolplikten.

Inte heller någon Leonore eller Nicolas. Madeleine var i New York med familjen och nästa vecka ska de vara i Stockholm för att fira kungen på hans 70-årsdag. Nu valde familjen att inte planera om då de redan om ett par dagar är hemma i Stockholm.

Inget konstigt och fullt förståeligt.

Men som sagt, inga småprinsar eller småprinsessor inne i kyrkan.

Då fick vi nöja oss med en fantastisk ögonblicksbild:

En oerhörd stolt pappa Carl Philip. Tillsammans med mamma Silvia och storasyster Victoria. Vilken glädje och stolthet.

Då spelade det faktiskt egentligen ingen roll att Estelle inte dök upp. Å andra sidan – gör inte det till en vana!

 
 
 
 

Maskrosen

160422
 
Maskrosen:
Dess uppgång…
 
 
…och fall.
 

Vanlig hyfs och namnfrågan löst

160421

 

Turbulensen inom miljöpartiet fortsätter.

I dagens morgonsoffa på SVT intervjuades hr Fridolin om en tidigare kandidat till partistyrelsen, men som i går snabbt som ögat avsade sig allt, sedan det blev känt att han vägrat ta TV4:s reporter i näven.

Anledningen: Han är muslim och hon är kvinna. Genom att ta på henne, kan ovälkomna begär hos mannen uppstå. Herre min Gud!

 

Men det där med nävahälsningarna fortsätter.

Idag nekade fru Romson vid riksdagsdebatten ta hr Åkesson från sverigedemokraterna i näven.

Förmodad anledning: Fru Romson är tydligen islamist, och genom nävahälsningen kan  begär till hr Åkesson uppstå. 

Men nu djävlar skall det bli rättning i leden.

Partiledningen har nu till alla sina funktionärer sänt ut ett brev, varav framgår uppförandekod för miljöpartister.

 

Man skall behandla kvinnor och män lika. (Undrar om Romson tar kvinnor i näven???)

Nolltolerans råder mot varje form av rasism.

Man får inte skylla på eller recensera medier.

Man är för mångfald, vilket för bloggaren torde stå i motsats till enfald.

Med mera.

 

Att behöva sända ut ett brev med uppförandekod, verkar onekligen något töntigt. Är det inte vanligt hyfs och vett som råder inom miljöpartiet, frågar sig bloggaren, samtidigt som han funderar över om inte detta är en fråga för kongressen, som timar inom den närmsta månaden.

 

Huruvida man vid matbordet får stoppa kniven i munnen eller ej, framgår inte av brevet.

 

 

Nog om miljöpartiet, och nu över till namnet, alltså namnet på en av de nya världsmedborgarna som föddes under gårdagen.

 

Det blev inte Sven Göran Hugo.

Inte heller Underbar i råd - Väldig Gud - Evig fader - Fridsfurste (allt enligt Jesaja 9:6).

Istället blev det Alexander Erik Hubertus Bertil, om nu någon till äventyrs är intresserad.

Dessutom förlänades den lille parveln med ett hertigdöme, vad nu sådana är till för. Han förlänas Södermanland, men mot detta har vår store amatörhistoriker H. Lindqvist invändningar.

Vad är det för fel på Bohuslän eller Dalarna undrar han.

När pojkens kusin föddes för några år sedan, hade han invändningar mot hennes namn – Estelle.

 

Detta resulterade i att han inte blev medbjuden på hennes dop, och nu lär han väl vara stekt även på nästa dop, får man förmoda.

 

Ibland undrar man, om inte bloggarens gamle geografilärare, Siluren, hade rätt, när han understundom utropade:
Hör dumheten talar.

 

 


Namnet

160420
 
Ett barn varder oss fött, en son bliver oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila; och hans namn skall vara (Jesaja 9:6): 
Ja, just det. Det strider nu kungaexperterna om.
 
Roger Lundgren chefredaktör för Kungliga Magasinet (vad nu för trams detta är).
Han tror: Bertil Edmund Gustaf.
 
Johanna Lejön, reporter på Svensk Damtidning.
Även hon tror på Bertil som första namn, följt av Erik.
 
Jenny Alexandersson, hovexpert Aftonbladet.
Hon har svårt att gissa tilltalsnamn, men tror på Bertil som andranamn. I övrigt gissar hon på Wilhelm eller Carl Johan.
(Förresten trodde bloggaren, att hovexpert var en gren inom veterinärmedicinen.)
 
Herman Lindqvist, journalist, författare och amatörhistoriker.
Han gissar Erik Johan Gustaf Magnus.
 
 
-  Vilket djävla trams, utbrister bloggaren.
-  Redan under morgondagen kommer barndets farfar att avslöja namnen. Det börjar likna tramset inom media, där man före fotbolls- och hockeymatcher har ett långt försnack om vem som eventuellt skulle kunna vinna, trots att matchen är avslutad och resultatet offentliggjort redan ett par timmar därefter.
 
-  Har möjligen Unibet och Bet365 satt några odds, frågar bloggaren.
-  Själv tror jag, att han döps till Sven Göran Hugo, avslutar han dagens blogg. Vackra namn alla tre, men i realiteten skiter jag i alltihop.

Favorit i repris eller svår nyhetstorka

160419
 
 
Årligen dyker rubriken upp i AB:
Frimurarna - och deras heliga riter
Harmlös herrklubb - eller farlig sekt?
 
-  Kunde man kanske någon gång kunna tänka sig, att AB gör ett rejält grävjobb hos dessa frimurare, så saken vore utagerad en gång för alla, menar bloggaren.
-  Säkert finns det någon invigd, som kan skvallra.
-  Men kanske är det så, att man har reportaget ständigt aktuellt för införande vid svår nyhetstorka.
 
 
 

England och Rädda Barnen

160418
 
Idag fortsätter bloggaren med Rädda Barnen (vem som nu skrämde dem) och deras påtänkte nye ordförande, V. Palm.
Bloggaren hisnade igår över hennes lön, men idag försvarade hon sig:
Man måste ju kunna betala hyran.
 
Om bloggaren minns rätt, har damen ifråga en rejäl pension från riksdagen, där hon suttit många år, och den borde kunna fixa lägenheten, men tydligen blir man som avdankad sosse så infernaliskt sammankopplad med kapitalet, att man även från insamlade medel hos Rädda Barnen skall ha en dusör, så hög, att man knappast samlar in hennes månadslön vid ett stort insamlingstillfälle i den lilla staden Hjo.
Gomidda'
 
 
Men nu över till England.
Bloggaren har varit där vid tre tilfällen och spelat. Två gånger på festivalen i Bude, Cornwall 2001 och 2008 och en gång på en längre turné, 2003.
 
Vid turnén 2001 spelade England med Sven-Göran Eriksson som förbundskapten en kvalmatch mot Tyskland.
Vid samma tid, som bloggaren gick till spellokalen, började publiken infinna sig, och alla visste, att Tyskland ledde matchen med 1-0.
Instrument och PA riggades, samtidigt som publikum satte sig på sina stolar, givetvis intresserade över resultatet i fotbollsmatchen.
Bloggaren lyckades får reda på resultatet. England hade vänt, och vunnit med 5-1.
 
Jublet var givetvis stort hos vår publik.
Det var då engelska tidningar dagen efter hade rubriken Svensation.
 
 
Två år senare var bloggaren åter i England på en längre turné.
En söndag var det EMU-omröstning hemma i Sverige.
Inför spelningen samlades publikum, i tämligen stora mängder, men de var inte särskilt intresserade av vad som skulle spelas. Istället kom frågorna om den svenska omröstningen, och förutom bloggaren fanns två svenska musiker på scenen.
Nåväl, konserten inleddes, och så småningom fick trombonisten kontakt med Sverige via sin mobiltelefon. Han kunde meddela, att Sverige röstat nej till EMU, och bloggaren presenterade resultatet.
Jublet visste inga gränser.
Jublet efter 5-1-vinsten mot Tyskland var en fis i medvind jämfört med jublet efter det svenska nejet.
Sedan publiken, som insett, att ett svenskt ja skulle inneburit, att man förmodligen fått överge det heliga pundet, började återfå sina förståndsgåvor, och satte sig för att lyssna på någon timmas god New Orleansinspirerad jazzmusik.
 
Bloggaren skulle inte bli det minsta överraskad, om det blir ett nej därborta till fortsatt medlemskap i EU.
Av människor med engelskt hög svansföring, trots ett totalt utplånat världsherravälde, kan man vänta sig vad som helst.
 
 

Lite av varje

160417

Lars-Inge Andersson - Lars-Inge Svartenbrandt - Lars Ferm - Lars Patrick Carlander.

Hjo, det är samma person, beskriven som ”Sveriges farligaste man”.

Han misslyckades dock, trots ihärdiga försök att döda någon - inte ens en polis, trots flera försök.

 

Nu är han vid 70-års ålder död - innebränd.

Av sina 70 år, satt han på kåken 40.

Dödsfallet uppmärksammdes stort i gårdagens tidningar, och där borde det varit nog.

 

Men de på morgonen utkommande kvällstidningarnas hunger efter skvaller och sensationer är enorm, vilket inneburit, att man idag publicerar vad en dotter, glamourmodellen Jackie Ferm, publicerat på sin FB-sida.

 

 

Att man gjort stor sak av hans bortgång må vara befogat, men låt därefter ”Sveriges farligaste man” vila i frid och låt dottern ha sin sorg i fred, även om hon beklagat sig på FB.

(Förresten: Om inte bloggaren är helt ute och cyklar, lär visst fäder varje dag, i parti och minut, gå ur tiden. Varför kommer inte dessa arvingar till tals?)

 

 

Utöver Anderssons/Svartenbrandts/Ferms/Carlanders bortgång, kan man en dag som denna inte undgå vissa personers girighet.

 

Rädda Barnen (vem skrämde dem?) skall i höst få en ny ordförande. Valberedningen lär efter noggrant sökande ha hittat en lämplig kandidat, tror de, nämligen en av hr Löfven sidsteppad (S)-kvinna, V. Palm. 

Kruxet har dock varit betalningen.

Idag har ordföranden 20.000 SEK i lön per månad, men hon har vägrat ta ut någon lön, i likhet med ordföranden i BRIS, SOS-barnbyar och Majblomman.

 

Palm skall ha 46.800 SEK per månad, samtidigt som en pensionsinbetalning också skall göras.

Vice ordföranden i Rädda Barnen har idag ett arvode på 10.000 SEK per månad. Den nya vice ordföranden, som liksom Palm har ett stort engagemang inom (S) skall ha en månadslön på 34.320 SEK + pensionsinbetalning.

 

Av Expressen framgår, att man tagit fram arvoderingsförslaget, genom att man tagit hänsyn till bl.a. de föreslagna personernas livssituation.

Alltgså har plötsligen Rädda Barnen blivit en organisation, som betalar fattigvård för vissa (S)-kvinnor, men långt utöver den av myndigheter fastställda normen.

 

Anders Andersson, kallad för ekonomiproffs, hade tänkt skänka allt han tjänade på sin nya bok till Rädda Barnen, men har nu - efter Expressens avslöjande - ändrat sig. Istället kommer pengarna att gå till Radiohjälpens insamling för människor på flykt.

 

Man skulle kunna säga, att Andersson tagit ställning för att fattigvård till vissa (S)-kvinnor är en kommunal angelägenhet - inte något, som Rädda Barnen skall syssla med.

Bloggaren håller med till fullo, men samtidigt vill han för att också vara lite - men dock - objektiv och peka på förre FP-politikerns (Bengt Westerbergs) engagemang inom Röda Korset, genererande ett skyhögt arvode.

 

 

Ett vårtecken

160416
 
 
Maskros och bellis.
Ett gott vårtecken.
 
 

Den glömda hunden

160415

 

Igår redogjorde bloggaren för Piratens något kvicka infall hemma hos Alice Lyttkens på Ven, när han som ställföreträdande Gud dedicerade hennes bibel.

Idag stannar han – bloggaren alltså – kvar på Ven. Han läste nämligen i går kväll en historia, helt i Piratens stil, och som skulle göra denne grön av avund. Dessutom är det en helt igenom sann historia.

 

 
 

En manlig invånare på Ven skulle åka till veterinären med sin hund.

I sedvanlig ordning tog han – den manlige invånaren alltså – sig ner till båten, gick ombord och slog sig till ro.

 

I vanlig ordning lade båten ut för sin färd till Landskrona, och det var då det slog honom:

 

Hunden!!!

 

Han var alltså på väg till veterinären med sin hund, och gjorde allt rätt, förutom att han glömde hunden hemma.

 

Kanske kunde veterinären, i brist på hund, åtgärda något hos den tidigare nämnde manlige invånaren på Ven, såsom nagelklippning eller hårtvätt.

Då hade ju resan inte varit helt förgäves.

 

Hunden på bilderna har ingenting alls med Vens manlige invånare, som glömde hunden hemma inför densammes veterinärbesök.

Piraten och Lyttkens

160414

 

I början på 1960-talet (alltså mycket länge sedan) arbetade bloggaren på en redovisnings- och revisionsbyrå i Malmö.

 

Under några dagar blev han utlånad till ett bokförlag, där han skulle sammanställa företagets reklamkostnader under de senaste åren. Skattemyndigheterna hade nämligen fått för sig, att reklambyråernas ägare lät en större del av intäkterna gå rakt ner i egna fickan.

 

 

Alltså samlade nu skattemyndigheterna in uppgifter från företag med höga reklamkostnader, varefter dessa uppgifter skulle samköras (dock långt innan datorerna gjort sitt intåg) med de intäkter, som reklambyråerna tagit upp i sina deklarationer.

 

När uppdraget var slutfört, kom förlagets ägare med en present till bloggaren – ett förnämligt bokpaket, och idag  blev en av böckerna aktuell.

 

Det började, när bloggarens k. hustru på nätet fick tag på en bok av Alice Lyttkens, som handlade on Ven, där den k. hustrun vuxit upp.

Bloggaren fick då vissa associationer om att denna författarinna var mycket fåfäng. Han började leta efter en artikel i en bok han för länge sedan läst.

 

Just så: En av de böcker förläggaren i Malmö tillägnat bloggaren på tidigt 60-tal (fy fan, vad bloggaren känner sig gammal).

 

 

I denna bok finns denna historia nertecknad.

 

Alice Lyttkens, den skånska författarinnan, har en viss svaghet för dedicerade bokexemplar och vid något tillfälle, när hon gästades av en manstark grupp kolleger, tog hon tillfället i akt att visa upp sina dyrgripar från bokhyllan. Stolt förevisade hon det ena exemplaret efter det andra med författarens handskrivna dedikation. Det var från Harry (Martinsson) till Alice, från Pär (Lagerkvist) till Alice, till Alice från Gabriel (Jönsson) osv osv.

Förevisningen var något tröttsam för de egentligen ganska ointresserade kollegerna – bland vilka fanns Piraten – och slutligen lyckades man intressera värdinnan för en annan form av sysselsättning än uppvisande av dedicerade bokexemplar.

När sällskapet drog sig ut ur rummet kunde den skarpögde upptäcka att bibeln på sekretären nu var uppslagen och med omisskännlig Piratenstil stod där präntat med bläck:

 

Till Alice från Gud

 

 

En petitess i sammanhanget:

När det nämnda redovisnings- och revisionsföretaget bjöd bloggaren på avskedsmiddag (firade för att man blivit av med honom?) en julidag 1964 i Kungsparken i Malmö, hade de bord invid det, där Piraten härskade.

Bloggaren hade vid tillfället ifråga tyvärr inte hunnit uppamma särskilt stort intresse för denne förträfflige författare.

Så synd.

 

OBS! Som vanligt har bilderna inte ett skvatt med texten att göra.


Lekparken

160413
 

Ett litet gossebarn i Stockholm, snart mogen att döpas, skall uppvaktas av den skånska befolkningen, som fått honom på halsen, genom att hans morfar utsett honom till hertig av Skåne, vad nu sådant dravel innebär.

 

Och nu har landshövdingen i Skåne, Margareta Pålsson, kommit med förslag på lämplig dopgåva - en naturlekplats i naturreservatet Skäralid.

 

-  Det är kutym att länet som blir hertigdöme överlämnar en gåva. Jag har funderat på det här ända sedan kungen kungjorde att det blir en hertig av Skåne, säger landshövdingen till Sydsvenskan.

 

 
-  Och jag, som trodde, att landshövdingar hade helt andra saker att tänka på, som exempelvis slipa saxar så de blir vassa nog till att klippa av snören och liknande sysselsättningar, men tänk vad fel jag haft, säger bloggaren.

 

Republikanska Föreningen protesterar givetvis, men förmodligen till föga nytta.

 

Kalaset, alltså lekplatsen skulle kosta en mille, tror landshövdingen optimistiskt, men så mycket kan inte länsstyrelsen avvara, utan nu måste kommunerna i Skåne vara med och betala, något, som bloggaren är synnerligen tveksam till. Det kan knappast vara en kommunal angelägenhet, särskilt som det där med hertig och hertigdöme är så förlegat, att de numera  t.o.m. är bortrationaliserade i de klassiska operetterna.

 

 

-  Men låt dem bygga nere i Skåne, menar bloggaren.

-  Jag hoppas dock få leva så länge att jag får se, när det lilla barnet som tonåring skall sitta i gruset och tillverka luftslott tillsammans med sin morfar.

 

Tillägg 1: Som var och en förstår, är bloggaren av hela sin själ och dito hjärta inbiten republikan. Han menar, att hela den där farsen, som pågår invid Norrbro i Stockholm (Fjollträsk) avslutas omgående. Samtidigt borde landshövdingarna gå samma öde till mötes, såvida de inte visar en större närvaro i verkligheten än damen, där nere i Skåne.

 

Tillägg 2: Bilderna har absolut ingenting med bloggen att göra, men en parkeringsplats i soluppgång och frostnupna vitsippor borde kunna förgylla den.


Farmen.Qristina

160412
 

Farmen-Qristina, ett stycke fruntimmer, som numera uppträder i såpashow på en betalkanal, har, enligt löpet på en av de om morgonen utkommande kvällstidningarna, aldrig besökt sin sons grav.

-  Jag tror knappast han bryr sig, tror bloggaren.

 

 


Skrakarna

160411
 
En fantastiskt fin morgon och lika fin dag.
Vättern helt stilla.
 
 
Ett väldigt liv på storskrakarna. Slagsmålen mellan hanarna avlöser varandra, men vissa håller sig för goda för att slåss.
 
 
Vitskråpen är snart utblommade.
 
 

Ingen inbjudan - ännu

160410
 
Bloggaren har läst i aftontidningarna, alltså de, som kommer ut på morgonen, att inbjudningarna till majestätets 70-årsdag nu sänts ut.
 
 
Men ännu har ingen inbjudan nått bloggaren, varför han börjar känna sig kränkt.
-  Och jag, som skulle gett honom en förstoring på det här fina djuret, men nu får han skylla sig själv. Nu blir det ingen katt i motljus.
 
 
 
 

Sen vår eller höst?

160409
 
 
Fortfarande en sen vår.
Vitsippsblomningen exploderar knappast. Istället ser man för varje dag nya blommor komma.
Egentligen är det inte någon större skillnad längre mellan senhöst - vinter - vår i konungariket.
 
 

Den döda hunden

160408
 
I dagens kvällstidningar, ni vet de, som kommer ut tidigt på morgonen, kan man idag läsa denna rubrik.
 
-  Det är skönt att veta, att man äntligen gjort en nyhetsvärdering, värd namnet, menar bloggaren.
-  Vad är väl Nordeaskandalen efter Panamadokumentens offentliggörande, där nu fler banker skall granskas, och övertramp i Arbetsförmedlingens högsta ledning mot att Bagges hund äntigen fått slå sig till ro för gott.
 
Sorgligt nog klingar numera skalden di Leva Magnussons berömda versrader tomt. 
 
Vi har bara varandra
Vi har bara varandra
Vi har bara varandra
Vi har bara varandra
 
En solnedgång kan symolisera såväl det ena som det andra, som bloggaren nämnt i dagens blogg.

Hon kastar kläderna!

160407
 
Gunilla Persson kastar kläderna i TV3.
-  Räcker inte reklaminslagen till längre, frågar sig bloggaren.
-  Då är det dags att lägga ner.
-  Gunilla Persson klädd i enbart ett lakan, måste vara en parodi på TV-program. Då föredrar jag PumaSwedes hemsida, menar bloggaren.
 
 
-  Men egentligen skiter jag i såväl GP som PS. Jag har annat att göra, inte minst ett nytt nummer av Ångaren Trafiks tidning Talröret, avslutar bloggaren.
 
 

Nakenchocken

160406
 
I måndags visades en grafisk bild på en naken kvinna i TV-programmen Fråga Doktorn, men det skulle man inte gjort.
Folkstormen var total, åtminstone om man skall tro aftontidningarna, och redaktionen på TV gjorde en s.m.s. pudel.
 
Att visa en naken kvinnokropp så tidigt på kvällen, särskilt som hon verkade ha pumpade bröst med styva bröstvårtor och skallig mus, är helt förskräckligt, ansågs det.
Men hallå!
Har man inte något annat att reagera över?
Att en tecknad historia i ett samhälle, där skjutningar, halshuggningar och brevlådeföretag i Panama hör till vardagens gissel, närmast gör revolution ute i stugorna och på kvällstidningarnas redaktioner.
 
Naturligtvis har vän av ordning också anmält programmet till Radionämnden.
 
-  Det skulle vara fantastiskt, om nämnden fäller programmet, menar bloggaren och fortsätter, jag undrar i så fall på vilka grunder.
-  Skallig mus eller pumpade bröst?
 
Detta i en tid, då pojkar i lågstadiet berättar för sina farföräldrar var man kan hitta porrfilmer på nätet.
Gomidda'
 
 
 
 

Jämförelsen av nollor

160405

 

Hjo kommunfullmäktige hade på sitt senaste sammanträde s.k. allmänpolitisk debatt, vilket framgår av dagens Hjo Tidning.

 

Man häpnar över den okunnighet, som ledamöterna visar.

 

Sålunda manade en sverigedemokrat till effektiviseringar och satsningar på näringslivet, som generar skattepengar.

Det låter ju bra, för den oinvigde, men tyvärr är det bara bullshit, som lämnar sverigedemokratens käft.

Såvitt bloggaren har sig bekant, står näringslivet helt utanför kommunens domvärjor.  

Vi lever vare sig i forna Sovjet eller forna Nazityskland, utan i ett samhälle, där kommunen egentligen bara har en uppgift att uppfylla gentemot näringslivet, nämligen att tillhandahålla mark, så att företag kan etablera sig.

 

 

Hur näringslivet skall generera skattepengar, begriper inte bloggaren. Företagsbeskattningen är idag helt statlig. Dessutom ligger Hjo kommun inom den s.k. skatteutjämningen, vilket i praktiken innebär, att det inte spelar någon roll hur mycket Hjoborna tjänar. Skatteintäkterna blir inte högre, förrän Hjobornas inkomster ökat i en omfattning, som i dagsläget är omöjlig. Däremot ökar de vid ökning av invånartalet.

Kanske något, som skulle kunna läras ut på Sverigedemokraternas kurser för kommunpolitiker.

 

En miljöpartist tog upp frågan om bussförbindelserna till Jönköping. Hon vill att kommunen väger kostnaden mot möjligheten att upprätta kontakten med landets tionde största stad.

Kommunalrådet förstod resonemanget och ser nu fram emot att miljöpartiet presenterar en budget med de fyra miljonerna, som Jönköpingsförbindelsen beräknas kosta.

 

Till saken hör, att det tidigare funnits bussförbindelser till Jönköping, men drogs in p.g.a. ett allt för lågt resandeunderlag.

 

Så långt hade miljöpartistens inlägg knappast berört bloggaren, men när han läser vidare i Hjo Tidnings artikel, finner han att en vänsterpartist hakade på miljöpartistens förslag. Han såg nämligen inget konstigt i att satsa fyra årliga miljoner till Jönköpingsförbindelsen, när kommunen kunde satsa miljoner på E20:s utbyggnad.

Beträffande pengarna till E20, har han en själsfrände i bloggaren, men vänsterpartisten har tydligen ännu inte lärt sig skillnaden mellan engångsanslag och årligen återkommande anslag.

 

 

Till E20 handlade det nämligen om ett engångsanslag, medan Jönköpingsbussen kostar fyra miljoner årligen.

Kanske något, som vänsterpartiet skulle kunna lära ut på sina kurser för kommunpolitiker.

 

Bloggaren hade på sin tid en lärare i geografi, Siluren kallad, som understundom, särskilt när han fått ett helt felaktigt svar på sin fråga, utlät sig:

Hör dumheten talar.

 

Eller som Torvald Gahlin sålunda skaldade en gång i Dagens Nyheter:

Till skillnad från matematiken, utgör i politiken summan av alla nollor ett stort och farligt tal.

 

Men hade det inte varit på sin plats, om Hjo Tidnings utsände reporter hade intervjuat de olika förslagsställarna och undrat vad de menade med sina inlägg i den s.k. allmänpolitiska debatten.

 

 
 

God ränta

160404
 
AB verkar vara ute och s.m.s. cykla, när första sidan sattes.
Varför hänvisa till bankkonton med tämligen modest ränta, när du kan tjäna tusenlappar i såväl parti som minut bara genom att att gå till Nordea.
Då löser sig nämligen allt.
 
 
Men mutandet och ryggkliandet känner tydligen inga gränser i bananrepubliken Sverige.
För att försöka få en plats för Sverige i FN:s säkerhetsråd, har hr statsminister Löfven bjudit in folk från diverse små ö-republiker Långtbortistan, för att förse sig med deras röster, när omröstningen i FN skall ske. (Onekligen påminner det om en viss hr Blatter och hans bravader inom FIFA.)
De har förplägnats rejält, och pengarna har tagits från biståndskontot.
-  Inget konstigt med det, menar biståndsminister Isabella Lövin. De har de så påvert där hemma i Långtbortistan.
 
-  Så blir det, när makten korrumperar, anser bloggaren med förhoppningen att den nämnda bananrepubliken inte får någon plats i FN:s säkerhetsråd. 
-  Det skulle vara lika gott åt dem, avslutar bloggaren, men brott (i det här fallet mutbrott) lönar sig alltmer i bananrepubliken, vilket innebär, att mina förhoppningar inte är särskilt stora.

Skilsmässan

160403
 
Ett viktigt meddelande lades idag, eller om det var igår, ut på Facebook, och AB har fört nyheten vidare..
Jackie Ferm och Ola Brising skiljer sig efter dryga månadens äktenskap. 
Meddelas endast på detta sätt.
 
 
 -  Det borde vara mycket betydelsfulla människor, när skilsmässan basuneras ut på detta sätt i AB, menar bloggaren, men borde jag känna dem?

Strandskatan

160402
 
Även om det fortfarande är tämligen kyligt, går våren framåt.
Strandskatorna kom för ett par veckor sedan, men den här ser ut att frysa, där den står, ute i Vättern.
 
 
En bild från Sjörydsbäcken får avsluta dagens blogg.
 
 
 

1 april

160401
 
En dag man får luras fritt utan sanktioner, och bloggaren har funderat hela dagen, men inte hittat något bra att skämta om.
Därför nöjer han sig med en bild från Vättern, och det är absolut inget aprilskämt.
 
 
 
 

RSS 2.0