Dödsryckningarna?

151215
 
Bloggaren läste idag på Dagens Media, att bl.a. tre reportertjänster på Sydöstran - en i Blekinge utkommande tidning - skall dras in.
Anledningen är vikande annonsmarknad, som under senare tid accelererat.
 
De tre reportertjänster som dras in är en redan vakant, en som inte återbesätts efter naturlig avgång och reportertjänsten i Karlshamn.
 
Bloggaren ställer sig synnerligen frågande till åtgärderna.
Genom att reportrarna försvinner, försvinner även nyhetsförmedlingen, samtidigt som annonsmarknaden viker till förmån för Facebook mm.
 
Det är bara att konstatera, att tidningen, precis som så många andra, befinner sig i den nedåtgående spiral, som en gång i tiden var anledningen till det presstöd, som vi fortfarande har kvar.
 
Att man skulle överleva genom att ta bort nyhetsförmedlingen påminner bloggaren om den person, som skulle kupera svansen på sin hund. Han tog bara lite i taget, så att det inte skulle göra ont istället för att klippa den direkt vid rectum.
Utgången kan inte ens klassas som oviss.
 
Bloggaren kan givetvis inte låta bli att göra jämförelser med Hjo Tidning, som helt uppenbart håller på att bokstavera de allra sista versraderna.
Låt vara, att dagens tidning var på 24 sidor istället för de normala 16, som tisdagstidningen brukar innehålla, men minst sju av dessa sidor var totalt ovidkommande för en läsare av HT.
Anledningen till dessa extra sidor verkar vara att man försöker visa muskler, samtidigt som tidningen delas ut s.k. totalt.
Men den journalistiska touchen finns inte längre. Man går inte ens ut på bra jobb en vanlig sensommarförmiddag, fick bloggaren sig till livs för några dagar sedan.
 
Printen står stark, hörs från många tidningsmakares håll, men mantrat blir allt svagare, och bloggaren undrar verkligen hur tidningsmarknaden skall se ut om bara några få år.
 
Istället för svanskupering med en centimeter åt gången, borde tidningsmakarna ta ett stabilt tag om framtidens tidning. Det är nödvändigt.
Annars dör dagspressen, samtidigt som nyhetsförmedlingen kommer att koncentreras till den, som public service tillhandahåller - inte helt oävet, men mångfalden försvinner.
TV4 har redan börjat genom indragningen av lokalstationerna.
Fortsätter tidningsmakarna att blunda, kommer utgången - istället för oviss - att vara helt självklar.
Gravölen kommer att flöda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0