Om konstgräs och istempel

150404
 
 
Så långt Robert Laul i gårdagens Aftonbladet, sedan tre av hans kolleger i samma tidning ondgjort sig över plastgräsets intåg på landets fotbollsarenor.
Risken är - enligt artikeln - överhängande, att spelare i välbetald utlandstjänst inte återvänder till spel i allsvenskan p.g.a. konstgräset.
 
 
I går skrev bloggaren om storsatsningarna Leksands kommun gjort för sitt hockeylag - pengar, som förmodligen kunnat använts på bättre sätt.
Karlskrona har nyligen avancerat till hockeyns högsta serie, men risken finns, att man inte får spela sina matcher i Karlskrona. Arenan håller nämligen inte de mått, som de världsfrånvända tramsebyxorna i hockeyförbundet fastställt.
 
Ishockey, fotboll eller vilken idrott som helst:
Det kan knappast ligga i skattebetalarnas intresse att satsa på arenor för pengar, som egentligen skall gå till kommunernas kärnverksamheter.
Att kommuner fordrar konstgräs på fotbollsplaner, så att arenorna kan användas även till andra ändamål än  fotboll, torde väl för var och en, förutom förbundspamparna, vara en fullständig självklarhat i de fall kommunen äger arenan.
 
I bloggarens barndom - fast det var i forntiden - spelades inte fotboll på vintern. Den årstiden spelades det bandy och ishockey, men tider och klimat förändras.
 
Så småningom skule det vara konstfrusna isbanor och därefter ishallar för hockey.
Idag är det även ishallar för bandylagen - till oerhört stora summor - och det lag, som inte har någon hall, är inte välkommet i bandysocieteten.
Givetvis skall fotbollen ha sina inomhusarenor, där de skall kunna träna året runt - på konstgräs, eller...
 
Men hur är det inom hockeyn?
Är det inte så, att Västra Frölunda från Göteborg varje år runt jul/nyår spelar en ishockeymatch utomhus mot ärkerivalen Färjestad från Karlstad???
Till dessa matcher kommer en massa människor - bloggaren har för sig cirka 30.000 - och det är stor succé.
 
-  Men, undrar bloggaren, kan man spela ute ibland och inte ibland, eller är det så, att så snart det ligger pengar i vågskålen, klan man spela var som helst, kanske t.o.m. på en gödselstack?
 
 
-  Men, fortsätter bloggaren, är det egentligen några problem?
-  Skall kommunen vara med vid satsningarna, måste kommunen också bestämma underlag mm, eftersom man inte bara kan bygga ett tempel för fotbollen. Även andra evenemang måste komma till, annars dräneras kommunens kärnverksamheter i alltför hög grad.
 
-  Vill fotbollslag, ishockeylag och andra idrotter, påblåsta av sina förbund, ha särskilda arenor, är det upp tillvarje förening, givetvis med förbunden i ryggen, att bygga dessa. 
-  Vill sedan kommunen ha några aktiviteter i dessa tempel, är det upp till varje förening att ställa uthyrningsvillkoren.
 
-  Svårare än så, är det knappast, menar bloggaren.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0