Alla Helgons Afton

141031
 
Idag är det oktober, i morgon november.
Årets sista oktoberdag randades mycket vackert.
 
 
Solens strålar räckte hela vägen från Omberg ända till stenarna invid Vätterns Västkust.
 
 

Slutet på sommaren

141030
 
Sommaren har varit synnerligen efterhängsen i år.
Fortfarande runt 15 grader i början av veckan, men nu verkar det vara slut.
I natt minusgrader och vitt på marken av frost.
 
 

Slöjdaren

141029
 
Bloggaren och hans k. hustru satt i går kväll och tittade på Go' Kväll på TV.
Där dök en snickare/slöjdare upp. Han skulle göra ett bord av oxel.
Då dristade sig bloggaren att säga:
-  Jag tror jag skall göra ett sådant bord, varvid den k. hustrun genmälde:
-  Då tror jag, att jag åker bort. 
-  Vad kan hon ha menat med detta, frågar sig bloggaren, något överraskad.
 
 

En staty

141028
 
Bloggaren fick i fredags efter en artikel i Hjo Tidning en påfordran från sitt Alter Ego i Grönköping - sparbanksdirektören Jules Vedbom - om publicering av nedanstående text såsom en insändare i samma tidning.
 
Insändaren återges här i sin helhet, dessutom kompletterad med lämplig plats, där statyn lämpligen skulle kunna uppställas.
 
 

Hälsningar från Grönköping

 

Socialdemokraterna i Hjo ha i en motion väckt frågan om det inte vore å sin plats att resa ett monument över Hr Carolus Rex för att å så sätt celebrera vår hjältekonung. Denne lär nämligen någon gång - före sin död - ha passerat Hjo.

 

Se, ett förslag, som till sitt syfte är mycket vällovligt, och vi i Grönköping delar verkligen socialdemokraternas i Hjo uppfattning, samtidigt som vi sänder dem en eloge för deras framsynthet.

 

Men nu till min springande punkt.

 

Skulle man icke i Hjo även kunna resa ett nytt monument över vår egen härskare i Grönköping, H.M. kung Erik Eriksson den läspe och halte, då det gamla håller å att ruttna bort.

 

Vi ha i Grönköping nämligen kommit fram till, att han vid sitt besök här i staden - en tid före sin död - sittande i sin skrinda ävenledes passerade Hjo.

 

Han kom tidigt på dagen och avnjöt sin lunch å gästgiveriet i Hjo. Lunchen bestod av sushi, en maträtt vår hjältekonung älskade högt här å jorden.

 

Då denna sushi emellertid var s.m.s. något ankommen, fick vår konung såväl kvälls- som nattvila förstörda. Man hittade honom långt in å natten, sittande å gästgiveriets stång i vägg med byxorna fortfarande nerhasade till anklarna.

 

Dagen efter tillfrisknade han emellertid i så hög grad, att resan från Hjo till Grönköping kunde avslutas, dock ett antal timmar försenad.

 

Skulle inte ett sådant besök vara värt en mindre staty invid, eller t.o.m. inunder svampen å Stora Torget i Hjo?

 

Grönköping den 24 oktober 2014

Vänligen Jules Vedbom
sparbanksdirektör

 

 

Jazzmusikerns liv är hårt

141027
 
Bloggaren läste denna sanna historia på facebook.
Läs själv och begrunda:
 

A Jazzmusician is someone 

that puts a $ 5.000 horn

in a $ 500 car

and drives 50 miles

for $ 5 gig

 

 
Så sant som det sagts.

Normaltid igen

141026
 
Som den ordentlige medborgaren, försökte bloggaren återigen följa reglerna för återgång till normaltid, vilket skedde i natt.
Denna gång var han säker, trodde han, men vad han bedrog sig.
 
Väckningen sattes på 02.00. Klockan skulle ju flyttas fram en timma till 03.00, eller…
 
Nöjd med sin insats lade han sig igen, men han somnade inte. Han låg och tänkte på tidsomställningen:
Har jag nu gjort rätt?
 
Det var då han insåg sin fadäs.
Klockan skulle ju inte alls ställas fram en timma, utan ställas tillbaka från 03.00 till 02.00, vilket gjorde, att bloggaren fick ligga vaken fram till 03.00.
Då steg han åter upp och ställde tillbaka tiden en timma, och så var det klart, trodde han.
 
Men nu ville inte John Blund infinna sig. Han rullade runt i sängen en god stund, innan han accepterade tingens ordning steg upp, slog på datorn och började arbeta, men nu vid denna tidpunkt, som uret här visar, är han så trött, att han knappast orkar skriva den här bloggen, men med stor kraftansträngning verkar det dock som om han klarar av det.
 
Som tur är, infinner sig inte dessa våndor särskilt ofta. Bara två gånger om året, men det räcker, tycker han.

Hård träning

141025
 
-  En hård dag, utbrister bloggaren.
-  Träning hela dagen.
 
Bloggaren har mest hela dagen tränat sina muskler, företrädesvis sina sittmuskler, när han suttit parkerad framför sin TV hela eftermiddagen.
 
Även under förmiddagen gjrode han en stor insats. Han körde nämligen in bilen - som har  stått på parkeringen flera dagar - i garaget.
 
 
 

Sverige är räddat

141024
 
Kungligt med Johan T är tillbaka i Expressen.
Idag hotas med kärleksextra.
Tänk, allt som vanligt igen med hovnarren i centrum.
 
 
 

En ovanlig höst och en spännande vår

141023
 
Sedan bloggaren denna dags morgon utfört sina veckovis återkommande sysslor (tvätt och städ av toaletter och sitt rum), satte han sig i sin favoritfåtölj och kollade vad kvällstidningarna (de som numera kommer på morgonen) skriver.
Då blev han varse, att den nya regeringen just idag lagt sin första budget, och med den följer svekdebatt och onda ögat från opposition och näringsliv.
 
Han började då fundera på framtiden för Sverige.
Alliansen kan rätt gärna inte rösta på något annat än sin egen budget, medan smånazzarna lär bli tvungna att bekänna färg.
 
Röstar de som regeringen eller lägger ner sina röster, är saken klar.
Då har regeringen med smånazzarnas hjälp fått igenom sin budget.
Men röstar de som alliansen, fäller man regeringen.
Då har alliansen med smånazzarnas hjälp fällt den sittande regeringen, och Sverige hamnar i en mycket allvarlig situation.
 
I så fall måste talmannen Ahlin (den halta ankan) försöka hitta någon annan statsministerkandidat, och lyckas han inte med detta, stundar nyval.
 
Detta i en situation, där sossarna i senaste opinionsmätningen hamnat på en nivå, som är förskräcklig, samtidigt som moderaterna vare sig har partiledare eller någon utsedd ekonomiskt sakkunnig. Då lär man få bråttom att hitta någon ny partiledarkandidat.
 
Just nu pekar det på komikerhustrun Batra, men med henne vid rodret kommer partiet knappast få röster från annat håll än huvudstaden. 
Övrig befolkning har hon ju idiotförklarat, eller åtminstone förklarat mindre begåvade, i förhållade till huvudstadens medborgare.
 
"Sug på den du", som Perssons kommissarie Bäckström brukar klämma ur sig.
 
-  Det kan bli en spännande vinter och vår, men är vi verkligen värda detta, frågar sig bloggaren.
 
 

Inga sensationer

141022
 
Fortfarande är tidningarna fyllda med jakten i Stockholms skärgård.
Ännu har ingenting fastnat på kroken, och man får känslan av att det främmande ubåtsbeståndet närmar sig torskbeståndet. 
-  Utfiskat med andra ord, tror bloggaren.
 
Istället visar han idag en ny bild på Pixie.
 
 
 
 

Författare, poet, debattör, journalist…

141021
 
…och tillika chefredaktör för Dala Demokraten.
Dock icke charmör??
 
Göran Greider.
-  Allt det där jag räknat upp om honom, har jag hittat på Wikipedia, men inte visste jag, att han också är försvarsexpert.
 
Bloggaren lyssnade i morse på P1 Morgon, och där fick Greider fritt framföra synpunkter över ryssarnas (vem annars?) objudna besök i den svenska skärgården.
Bl.a. menade han, att det är bra, att Calle Bildt inte längre är utrikesminister. Då hade besöket fått alltför stora och svulstiga proportioner.
 
-  Jag tar mig för pannan, utbrister bloggaren.
-  En gång lärde jag ordspråket: Skomakare, bliv vid din läst, och hade inte varit helt omotiverat, om Greider läst och levt efter det ordspråket, menar bloggaren.
-  Räcker det inte med att vara författare, poet, debattör, journalist och chefredaktör? Måste han också ikläda sig rollen som försvarsexpert, avslutar bloggaren dagens inlägg?
-  Men charmör??
 
 

Fortfarande sommar?

141020
 
Igår 15 grader, idag 13.
Fortfarande verkar det inte som om den meteorologiska hösten kommit till Hjo.
 
 
Löven gulnar och faller till marken, men ännu finner man tusenskönor i gräsmattorna.
 
 

Fotboll

141019

 

-  Tänk, när det var Tipsextra på TV, tänker bloggaren.

-  Då satt man bänkad. Vissa kallade det groggextra, men inte för mig. Det var fotboll som gällde.

 

Idag är sportutbudet enormt på TV. Det spelar snart inte någon roll vilken kanal som är påslagen, och har man dessutom Viasats sportkanaler, som bloggaren just nu har, utan egen förskyllan, skulle man kunna leva och dö vid TV:n, om man nu är sportintresserad.

 

-  Jag har tappat intresset, säger bloggaren, men idag var det en bra match på programmet; Manchester City mot Tottenham, och jag bänkade mig.

 

Snart tog City ledningen. Ett mål, som borde blivit bortdömt. En Cityspelare, Frank Lamphard stod klart offside, samtidigt som han medverkade i spelet genom att skymma målvakten, men sådant händer.

 

-  Men sedan kommer det ytterst tveksamma: City får en straff, jag skriver får, säger bloggaren. 

-  Det var en ren skänk från domare Moss, eller vad han nu heter

-  Först ett mål, som inte borde varit mål och sedan en straff, som absolut inte borde varit straff, särskilt som motsvarande förseelser ute på plan inte bestraffades.

 

Det är då bloggaren börjar fundera.

-  Var det så även tidigare, när vi bänkade oss framför Tipsextra?

 

Visst skedde misstag från såväl domare som spelare även på den tiden, men det, som hände idag under första halvleken mellan Manchester City och Tottenham, är ytterst tveksamt, och naturligtvis infinner sig konspirationsteorierna.

 

-  City verkar ju ha hur mycket pengar som helst, konstaterar bloggaren, och eftersom pengarna idag styr helt och hållet, skulle jag inte bli det minsta överraskad, om domare Moss hittar ett tjockt brunt kuvert i sin brevlåda.

 

Det talas idag så mycket om spelskandaler, där flera spelare i olika lag mutas, men man talar mycket lite om mutor till domare och enskilda spelare.

 

Det är lag i lägre serier, som är inblandade i spelfusket, sägs det, eftersom spelarna i dessa lag tjänar tämligen lite. Allsvenskans spelare anses vara mera svårmutade, eftersom de redan har tämligen bra betalt.

 

Men om vi fortsätter detta resonemang, är likheterna slående.

 

Ett lag som Manchester City betalar sina spelare hutlöst. Spelare kan ha miljoninkomster varje vecka, medan domarnas intäkter i förhållande till detta är synnerligen blygsamma. Årsinkomsterna på blåsandet ligger långt under spelarnas veckoinkomster.

 

-  Jag säger inte, att domare Moss är mutad. Då gör jag mig skyldig till ärekränkning, säger bloggaren. Moss kanske bara har en mycket dålig dag, men hans insatser under första halvlek i matchen mellan Manchester City och Tottenham ger onekligen en fadd smak, och hade jag tillhört det yttersta fotbollsetablissemanget i England, skulle jag onekligen begärt en bättre koll på domare Moss’ insatser i fortsättningen.

 

-  Hur matchen slutade?

-  Ingen aning. Jag stängde TV:n i paus, avslutar bloggaren.

 

 
 

Historien om ett lån

141018

 

Helt utan säkerhet, utöver en nyinköpt kåk, fick den ensamstående trebarnsmamman låna sex miljoner kronor för att köpa och renovera densamma.

Men när räntan steg kunde hon inte betala lånet. Nu stämmer hon banken.

– Det känns fruktansvärt, säger hon.

 

Om detta kunde man läsa i AB i förrgår, och historien kan återges ungefär så här:

 

Den ensamstående trebarnsmamman fick syn på en kåk hon ville ha. Kostnad tre millar.

Eftersom hennes pappa vid tillfället ifråga arbetade på banken, lyckades hon/han förhandla sig till en otroligt låg ränta, 1,5 %.

 

Men sedan fastigheten var inhandlad, upptäcktes stora fel på den. Kostnad för att åtgärda dessa: Ytterligare tre millar.

 

Lånet utökades till sex millar, men på banken bytte man chef, och den nye chefen tyckte, att 1,5 % ränta var alldeles för låg, så den höjdes till 3,75 %, vilket den ensamstående mamman inte klarade av.

 

Dags för försäljning:

 

Hon hade hoppats få dryga tio millar för kåken vid en försäljning, men marknaden hade lugnt och stilla avlidit vid finanskrisen, vilket innebar, att den fick säljas för sju.

 

Nu har damen ifråga stämt banken för vårdslös kreditgivning.

 

Bloggaren är förundrad.

Damen har alltså köpt en kåk för tre millar och hittar sedan fel, som kostar lika mycket att åtgärda.

Har hon inte låtit besiktiga kåken innan köpet och utifrån besiktningsprotokollet uppskattat kostnaderna för att åtgärda felen?

 

-  Att hon sedan genom nepotism lyckades få en skamlöst låg ränta på banken, gör knappast historien bättre, tycker bloggaren

-  Att den nye bankdirektören justerade räntan till en rimlig nivå, är väl närmast en självklarhet.

 

-  Har man inte längre något eget ansvar, frågar sig bloggaren?

 

-  Att sedan AB publicerar skräpet som en nyhetsartikel, där banken utses till boven, är omdömeslöst, menar bloggaren. 

-  Detta är ingen nyhet!

-  Det är istället en berättelse om en kvinna med mycket dåligt omdöme, och med lika dåliga rådgivare i sin närhet.

 

Gomidda’

 
 
Även om damens kåk behövde repareras för tre millar, var den nog - trots allt - i bättre skick än den här.

Om en pocketbok, men inte vilken som helst

141017
 
Dagens namn är Antoinetta, eller var - åtminstone under bloggarens tidiga barndom, då han, fullständigt obegripligt, lärde sig årets alla namnsdagar, men så fanns det bara ett namn per dag på den tiden.
Men bloggaren vet, att namnlängden i almanackan undergått förändringar vid flera tillfällen, varför han för säkerhets skull kollade, och fick då se, att Antoinetta var utkastad till förmån för Antonia och Toini.
Nåväl, tänkte bloggaren, tider förändras.
 
Men vissa saker förändras inte. De blir istället än djävligare, om man inte kan förklara dem och därmed skjuta dem i sank.
Jämförelsen med att inte rota i skit, eftersom det luktar, är nära.
 
Istället för att ta tjuren vid hornen och förklara, att Walter Sommerlath var fullblodsnazist, satte dottern - Sveriges drottning - igång med ett rent korståg mot de, som kunde vara så harmliga, att de påstod sanningen.
Men dottern kunde väl inte hjälpa, att pappa gått Hitlers ärenden fullt ut?
 
Arvssynden är - tack och lov - avskaffad i Sverige, och dottern kan knappast ha någon skuld i pappans engagemang hos nazzarna. Hon föddes ju inte, förrän Hitlers krigslycka började vända.
 
Men ändå: Drottningen, uppbackad av bl.a. advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg och professorn i straffrätt Madeleine Leijonhufvud, försökte tvätta bort "Kalla Faktas" i TV4 uppgifter om fadern, men historikern Mats Deland sköt argumenten i sank.
Leijonhufvud, som för övrigt varit ute och cyklat på djupt vatten tidigare, gick t.o.m. så långt, att hon genom en professorskollega, Klas Åmark, en av Sveriges främsta experter på vårt lands förhållande tilll Hitlers Tyskland, försökte gå till storms mot avfällingen Deland, som inte inrättat sig i de kungliga leden.
 
Vad hon förväntat sig genom detta är oklart, men tydligt är, att Delands forskarkarriär skulle försvåras eller helst fördärvas.
Dock höll Åmark stånd.
 
Om Walter Sommerlath har Johan Åsard skrivit en bok: "Drottningens hemlighet, och i dagarna kommer den ut i pocketupplaga, och detta hade väl knappast fått någon att höja på ögonbrynen, men Åsard presenterar också nya uppgifter om spektaklet.
Han avslöjar nämligen häpnadsväckande detaljer om kungahusets nätverk och regelrätt "dirty campaigning" mot dem, som inte tänker, tycker och gör som drottningen vill.
 
Medan damerna hemma i sina kammare - beväpnade med sina bläckpennor - agerar med att skriva brev, drar deras vapendragare runt i Stockholm, försedda med järnrör.
 
Om detta kunde man igår läsa på Aftonbladets kultursida, där Jan Scherman skrivit om en kunglig kampanj för att dölja sanningen om Silvias nazistiska pappa.
 
Läs den!
Här kommer länken:
 
http://www.aftonbladet.se/kultur/article19700382.ab
 
I samma tidning finns en artikel av Karin Ahlborg med rubriken:
"Försökte få en forskare tystad"
 
I artikeln uppger professor Klas Åmark, att han kontaktats via mail av Leijonhufvud. Han uppger:
-  Enligt mig var hon helt ute och cyklade.
 
Mailet återges i artikeln. Även den är vär att läsa:
 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19703826.ab
 
 
 
 
 
 

Författaren som blev kvar i kylan

141016
 
Mitt i oktober…
 
För några dagar sedan, närmare bestämt 141011, skrev bloggaren om Daniel Suhonens nyutkomna bok "Partiledaren (Håkan Juholt) som kom in i kylan".
Att det skulle bli väsen inom sosseriet, precis som i vilket annat parti som helst, som drabbats av en sådan avhyvling, som Suhonen verkställde, var nog närmast en självklarhet, men så här några dagar senare, börjar bitarna s.m.s. falla på plats.
 
I TV4:s Nyhetsmorgon beskrev Suhonen det problem han ser inom socialdemokratin som en alkoholists.
-  Man blir inte poppis när man tar bort flaskan men socialdemokraterna måste igenom den här processen, sade han då.
Och Suhonen vet vad han talar om: Hans far söp nämligen ihjäl sig, enligt Expressen.
 
Men nu kommer motstånd från - åtminstone för Suhonen - oväntat håll.
Mona Sahlin har gett sig in i debatten, och hon säger:
-  Konspirationsteorierna är Suhonens spritflaska, som han vägrar släppa.
 
Men nu blir Suhonen sur.
Han tycker, att Mona Sahlin slår under bältet, särskilt som Suhonens far alltså söp ihjäl sig, och han menar, att Sahlin nu skall gå ut offentligt och be Suhonen om ursäkt, men vem började egentligen, undrar bloggaren.
-  Knappast Mona Sahlin.
 
Ordkriget är igång, men ur detta formar sig något, som likt Afrodite ur skummet det vite förlöses nu färdig och fix (P. Ramel, Birth Of The Gammaldans).
 
Tänk om Suhonen skrivit boken i ren besvikelse, precis som Linderborgskans korståg mot  kulturministern (bloggen 141008 och 141014).
Tänk om det var så, att Suhonen (Juholts anonyme talskrivare) förväntades få en ministerpost i den regering Juholt skröt om att bilda.
I så fall har Suhonen mycket dåligt omdöme.
 
Vem som helst, som är insatt politik, insåg nämligen på ett mycket tidigt stadium, att Juholt skulle åka ut från sitt ämbete fortare än kvickt.
Han var helt enkelt inte mogen för uppdraget, och skulle förmodligen aldrig så bli, även om han skulle leva i tusen år.
 
 
Idag förärar bloggaren  Mona Sahlin en blomma.
Det är hon väl värd, sedan hon kastat sig in i bråket med Daniel Suhonen.
 

Om sorg och volym

 
 

141015

 

Bloggaren vaknade tidigt - som vanligt.

 

Likt Rönnerdahl skuttade han med ett skratt ur sin säng.

-  Idag är det onsdag, tänkte han, då finns Se&Hör i min surfplatta.

 

-  Men - djävlar!!!

-  Se&Hör finns ju inte längre. Den har gått hädan, kilat runt hörnet, eller vad man nu kan säga.

-  I vart fall finns den inte mer, konstaterade han.

 

-  Varifrån skall jag då få idéerna till mina geniala inlägg på min blogg, frågade han sig.

 

I sin sorg tänkte han, att det får väl bli ett sådant där slätstruket inlägg, som man gömt nederst i byrålådan och ibland måste ta till.

Sagt och gjort.

 

Han plockade fram en bild på Villa Viktoria bakom en ros i stadsparken. 

 

 
 
Han hittade även en svampbild, som han tyckte kunde platsa.

-  Det går ju att vrida till så där lite grand, tänkte han, och tänkte sig den gamla historien om att all svamp är ätlig, fast vissa äter man bara en gång.

-  Ni har hört den förr, eller…

 

  

Så satte han sig ner med sin padda i knäet och började planlöst bläddra bland tidskrifterna i Readly, och då fick han se - om inte det underbara, så i vart fall - att Hänt I Veckan finns på Readly!

-  En ny skandalblaska, så skönt, tänkte han.

-  Bloggen är räddad!

 

Men de där saftiga lögnerna saknade han i den nya blaskan.

-  Men det tar sig kanske så småningom, tänkte han, alla är ju barn i början.

 

När han bläddrat ända fram till sidan 38, fick han se något fantastiskt.

En snygg tjej pekade på ett problem, som tydligen är vanligt.

-  Jag tappade mycket hår, sade hon.

-  Precis som jag, alltså, tänkte bloggaren och läste vidare.

Alla torde ju vid detta laget sett på presentationsbilden till bloggen, att volymen i hans hår inte är särskilt omfångsrik, om man nu skall vara snäll.

Hårväxten är i vart fall inte vad den borde vara…

 

Så läste han vidare:

 

-  Tänk, det innehåller såväl äpple, hirs, åkerfräken, aminosyror, biotin (vad tusan är det?), zink och koppar.

-  Men vare sig viagra eller uran.

-  Om man nu vill ta sig en liten knaber till maten? Hur funkar det, frågade han sig.

Något svar hittade han inte i annonsen.

 

 

-  Det verkar mycket vanskligt.

-  Jag lever hellre livet utan någon större volym i min kalufs, men med en knaber till sillen, avslutar han dagens svammel.

 

Husorganet

141014
 
I senaste numret av Grönköpings Veckoblad finns denna tänkvärda lilla artikel, och visst är den provcerande.
 
 
För övrigt noterar bloggaren, att Linderborgskan i Aftonbladet (OBS! Icke bloggarens husorgan) fortsätter sitt korståg mot den nya kulturministern.
-  Låt henne (kulturministern) först göra bort sig, innan du dömer ut henne, är bloggarens uppmaning till Linderborg.
Bloggaren uppmärksammade hennes korståg i bloggen 141008, och han undrade då, om hon var besviken på Löfven, för att han inte utsett henne istället till kulturminister.
Bloggarens teori har idag onekligen stärkts.

Visdomstanden

141013
 
Bloggaren har haft en hård dag.
 
Det hela började för några månader sedan, då en fyllning mitt i visdomstanden nere till höger ramlade ur.
Dags för tandläkarbesök, och så var den saken ur världen, trodde bloggaren, men han borde kanske lyssnat mer på tandläkaren, som talade om "the final solution".
 
I lördags var det åter dags. Fyllningen ramlade ur igen, och idag blev det åter tandläkarbesök, men nu hörde bloggaren upp ordentligt.
Tandläkaren talade i sig inte om någon slutgiltig lösning för visdomstanden, men framhöll, att den inte gjorde någon tjänst alls för bloggaren, och bloggaren förstod.
 
Sagt och gjort: 
OK, dra ut skiten!
 
Bedövningssprutan fram, och snart var hela käften bedövad hos bloggaren.
-  Jag delar tanden, så att jag tar ut en rot i taget, sade tandläkaren.
Och det dröjde inte länge förrän en rot var ute, men sedan började eländet.
 
Det blev dags för riktig operation. De gröna skynkena kom fram och allt i bloggarens närhet tvättades i sprit.
Två tandläkare och två tandsköterskor gjorde allt de kunde för att få ut resterna av bloggarens visdomstand nere till höger.
 
Nåväl, för att göra en lång historia kort:
100 minuter efter att bloggaren satt sig i stolen på tandläkarmottagningen, togs de gröna skynkena och haklappen bort, och bloggaren ombads lämna stolen - allt medan kön utanför vuxit betänkligt under tiden den ena roten i hans visdomstand nere till höger djävlades med två tandläkare och två tandsköterskor - och på svaga ben lyckades han ta sig ut till expeditionen, där man påfordrade betalning för misshandeln.
Bloggaren tyckte, att det räckte med att tandkliniken fått den visdomstand, som suttit nere till höger i hans stora käft. Han t.o.m. föreslog, att man kunde sätta den inom glas och ram, men icke.
Sedan han fått viss rabatt från försäkringskassan dränerades hans tillgångar med 1.402 kronor.
En hård dag, men ännu är det inte slut.
 
Tandläkaren skrev ut värktabletter till honom - citadon - allt medan hon påpekade, att all alkohol tillsammans med intaget av dessa tabletter var fullkomligt livsfarligt.
 
En olycka kommer sällan ensam, kunde han konstatera, allt medan han på skakiga ben ledde cykeln hem till det trevna tjället.
 
 
Eftersom bloggaren inte fick tillfälle att fotografera visdomstanden, som suttit nere till höger, får bloggens läsare nöja sig med ett vackert akterparti.

Innearbete

141012
 
Fortfarande meteorologisk sommar, men till skillnad från gårdagen, som var en fantastisk höstdag, stod regnet som spön i backen under hela förmiddagen.
En lämplig dag för innearbete vid datorn.
 
 
Nissi Beach vid Medelhavet

Ljugholt

141011
 
Idag fick de något att skriva om.
-  Hjo, jag menar kvällstidningarna, säger bloggaren.
 
Till saken: 
-  Daniel Suhonen har skrivit en bok om Håkan Juholt, statsministerkandidaten, om han själv fick säga det, men tiden som partiledare blev kort, dock ändå för lång, anser bloggaren.
 
-  En människa, som inte ens kan hålla sig till sanningen i sådana frågor, som är hur lätta som helst att kolla, kan väl inte vara lämplig som partiledare för riksdagens största parti, än mindre som statsministerkandidat, frågar sig bloggaren?
 
Han (Juholt, alltså) stod i talarstolen på Folk och Försvar och beskyllde regeringen för att ha fattat beslut tillsammans med sverigedemokraterna om att ersätta värnpliktiga med yrkessoldater, men sanningen var den, att beslutet fattats innan den svenska riksdagen förorenats med järnrörsfäktande figurer, och Juholt hade själv deltagit i beslutet.
 
Detta blev droppen för hans partikamrater, men istället för att ta tag i Juholts Stalinmustascher och lyfta ut honom med en enda gång, vidtog ett fasansfullt kattrakande, innan man äntligen fick honom att självmant avgå.
I vilken som helst annan organisation hade denne man varit utslängd långt innan denna sista fadäs, men så icke i det stora partiet, och för detta sitter han fortfarande på en riksdagsplats.
 
Men nu har alltså Daniel Suhonen skrivit en bok om allt detta: "Partiledaren som kom in i kylan" och sossarna är förbannade.
Han har använt sig av hemliga inspelningar och olika protokoll och anteckningar, men också av läckor inom sossarnas verkställande utskott. Det verkar läcka där värre än en avkapad varmvattenledning i ett kärnkraftverk.
 
Att Juholt fick gå, var en uppenbar självklarhet, men att ett parti, Sveriges största, hanterar saken så illa, som Suhonen skriver, övergår bloggarens fattningsförmåga.
 
 
-  Det enda avtryck Juholt gjort under sin karriär som statsministerkandidat är lögnen som maktmedel, menar bloggaren.
 
 

Feminism?

141010
 
I morse kastade bloggaren sina ögons ljus på Rapport Morgon, och då var snacket igång om vem, som skulle få Nobels fredspris. Det skulle presenteras kl 11.00, men på bästa uppsnacksmaner - liknande det meningslösa tramset inför en fotbollsmatch - kläckte en figur vid namn Robert Hård, representant för Civil Rights Defends, ur sig något, som bloggaren har svårt att förstå.
Han menade, att det var dags, att priset gick till en kvinna.
Någon form av inkvotering eller feminism eller…
 
Malala var en av de två, som fick priset.
Hon är mycket väl värd det. Hon borde fått det redan i fjol, anser bloggaren, men  bättre för sent än aldrig.
Malala fick förmodligen inte priset för att hon är en kvinna. Hon fick det för sina enorma insatser för flickors och kvinnors möjligheter, med fara för sitt eget liv, att - åtminstone på sikt - jämställas med det andra könet.
 
Bloggaren gratulerar henne, men inlägget från fjanten och inkvoteraren från Civil Rights Defends klingar illa.
 
Malala är inte inkvoterad!
Hon har visat, att hon är värd priset före alla andra, såväl kvinnor som män, vad än den fjantige företrädaren för Civil Rights Defends har för uppfattning om feminism.
 
-  Men han kanske var tvungen för att visa, att den organisation han företräder satsar på feminismen, frågar sig bloggaren.
 
 
En sen kväll i början av september gick ångaren Trafik - efter en chartertur - in till den kaj, där hon skall ligga tills nästa såsong tar sin början.
 
 

Suboptimering

141009

 

En god vän till bloggaren berättade följande historia.

 

För en tid sedan sedan, på den tiden innan ”Ronden” var nerlagd, skulle denna gode vän förpassa sig från sjukhuset i Skövde till bostaden i Hjo.

Allt var klappat och klart, och hon kom helskinnad i ett stycke hem till bostaden.

 

Först kom ”Ronden”, Västtrafiks buss, och hämtade vid sjukhuset, och vid sluthållplatsen i Hjo kom en taxi och hämtade henne för vidare befordran till bostaden.

 

Så långt är allt väl, men när taxichauffören lät meddela, att han följt efter bussen hela vägen från Skövde till Hjo för att invid busstationen hämta upp sin passagerare för att köra henne några få kilometer från busstationen till hennes bostad blir man fundersam.

 

Alltså anlitar men en Skövdetaxi för att göra en sjukresa inom Hjo tätort.

I upphandlingshysterins namn skall allt ske till lägsta pris, men bloggaren kan inte för sitt liv begripa, att det i längden blir billigare att låta en taxi köra 60 kilometer extra för att göra en transport inom Hjo tätort och dessutom bidra till klotets uppvärmning.

 

En sak har detta idiotiska handlingssätt fört med sig: Det finns inte längre taxi i Hjo för ”vanligt folk” mer än vissa tider. Man kan inte längre förutsätta, att det finns en taxi i tjänst, om man en torsdagskväll behöver skjuts.

 

Upphandlingshysterin har också fört med sig, att affärer - inte bara i glesbygd - utarmas, vilket innebär, att affärsutbudet blir mindre och mindre, och på sikt mer eller mindre helt upphör.

 

Allt kan hänföras till ett enda ord:

 

Suboptimering

 

Jämför blogginlägget 140717.

 

Skulle man möjligen kunna hoppas på den nye civilministern Shekarabi, som forskar inom detta område.

 

 
 
 

Åsa och Alice

141008
 
Aftonbladet går hårt åt landets nya kulturminister, Alice Bah Kuhnke och värst är - som vanligt - Åsa Linderborg.
-  Kan det möjligen vara så, att Linderborg ansett jobbet vikt för henne, undrar bloggaren.
 
 
 

Höstbuketten

141007
 
En höstbukett i höstvädret.
 
 

MFF - Svenska mästare igen

141006
 
I går kväll strax innan 19.30 var det klart.
För 18:e gången var MFF åter svenska mästare.
Man försvarade därmed fjolårsguldet, vilket i sig lär vara en bragd.
Från första matchen i våras mot Falkenberg, vinst 3-0 har MFF lett allsvenskan.
Att sedan guldet säkrades i råttboet i Solna gjäder en MFF:are alldeles speciellt.
 
 

Nya demenskandidater

141005

 

Igår var en fantastisk höstdag.

Vindstilla och sol, men lite dis - precis så mycket, att såväl parken som sjön framstod i ett underbart ljus.

 

Idag är det dimma och dålig sikt, om man skall tro på paddans vädersajt, men bloggaren har lärt sig, att det är bättre att dra upp persiennerna och titta ut, och då fick han se, att vädersajten återigen är ute och s.m.s. cyklar.

 

Som var och en kan se på dagens bild, lyser dimman med sin frånvaro, samtidigt som sikten verkar god.

 

 

Igår var också en förväntans dag inför aftonens stora begivenhet i Globen.

MMA för hela slanten. De s.k. kvällstidningarna, liksom SVT-sport hakade på.

 

MMA lär visst vara en form av legaliserad misshandel, som ute på gatan skulle ge flera år i finkan, men i ”sportens” namn får man göra allt för att döda sin motståndare, allt medan en dreglande publik - tämligen stor - vrålar ut sina primalskrik.

 

Igår förbyttes i Globen förväntan inför aftonens slagsmål mot rena chocken och bedrövelsen.

Alla de tre hajpade svenskarna fick storstryk. 

Tala om Västgötaklimax.

 

”Lundafightern” Corassani fick vänta på sin k.o. i tre minuter, medan ”publikfavoriten” Latifi, även kallad Lyftkranen från Rosengård, från Malmö slapp vänta mer än två.

”Megahajpade talangen” Bäckström slapp undan efter dryga minuten. (Allt enligt AB)

 

Innan de, efter sina smällar, drog iväg, utan att vare sig besöka den s.k. mixade zonen eller presskonferensen, hann dock den ene - Bäckström - haspla ur sig, att det är synd, att det är sudden death i den här sporten.

-  Jag känner, att jag är bättre, fick han fram.

Enligt SVT-sport skall han ha protesterat mot att domaren avbröt matchen, trots att han legat fullständigt utslagen på mattan.

 

-  Det kanske är tur, att det är sportens sudden death som gäller, menar bloggaren. 

-  Hade den där dåren tillåtits fortsätta slåss, hade risken för en verklig sudden death varit överhängande.

 

Bloggaren har, som ni säkert förstår, inte mycket till övers för organiserade rallarslagsmål, där påföljden skulle hamna mellan ett och arton år i finkan, om det hänt utanför Globen istället för inom dess väggar.

 

Han har inte heller någon som helst förståelse för den dräglande och vrålande mobb, som kallas publik.

 

-  Men en säker slutsats kan man dra av spektaklet, säger bloggaren.

-  Demenskandidaterna har efter den s.k. galan ökat med minst tre.

 

Gomidda’


Pluto - diskussionen åter igång

141004

 

Fullvärdig medlem eller inte?

 

Se, där har vi dagens spörsmål!

Är Pluto, långt där ute i rymden, en planet eller en dvärgplanet?

 

Pluto upptäcktes 1930, och astronomerna jublade i högan sky.

-  En ny planet!!!

 

Jublet lär ha varat ända tills någon i sällskapet ställde frågan:

-  Men, vad skall vi ha den till, och hur kommer vi dit?

 

Vi skall komma ihåg, att detta skedde långt före rymdresornas tid - t.o.m. långt före sällskapsresorna till Mallorca och Kanarieöarna.

 

Men 2006 var det slut.

Några forskare ansåg nämligen, att Pluto inte uppfyllde kriterierna för att kallas fullvärdig planet, utan överfördes till dvärgplaneterna.

Där finns den nu bokförd med närvarorätt på övriga planeters möten, men utan förslagsrätt, ungefär som en adjungerad ledamot i en bolagsstyrelse.

 

Tider kommer och tider går, och nu är det alltså dags igen.

Astronomer har nu kommit fram till, att Pluto visst uppfyller kraven som fullvärdig medlem bland de fullfjädrade planeterna.

Andra har motsatt uppfattning, och så är bråket igång igen.

 

Men nu till den springande punkten:

Vad säger Pluto själv?

-  I tider med MBL, APT, DDT, medarbetar-, löne- och utvecklingssamtal, är det väl inte mer än rätt, att Pluto själv får yttra sig, menar bloggaren.

-  Om postgången dit upp är undermålig, finns det bara ett sätt att lösa frågan, fortsätter han.

-  RES DIT!

-  Om ingen annan vill resa, så fråga den där Olsson på TV. Han är ju med på allt.

 

 (Pluto - men ändå inte)

 

-  Men jag  följer inte med, säger bloggaren.

-  Jag har inte tid.


Högtidsdag

141003
 
Högtidsdag i riksdagen.
En ny regering har presenterats.
 
Högtidsdag hos bloggaren.
Hans k. hustru fyller år.
 
 
Trots högtidsdagen, har bloggaren tagit itu med nästa nummer av Talröret.

Nyheter - sorgliga eller upplyftande

141002
 
Hösten verkar ha kommit, även om termometern fortfarande pekar på sommar.
 
 
För Se & Hör är det knappast längre höst. Det är iskall vinter.
Sista numret kom idag ut i affärerna.
Alla torde vid detta laget förstå, att bloggaren sörjer.
 
 
Om det är sommar, vinter, höst eller vår för den f.d. kronprinsen, kan bloggaren inte utröna.
 
Han kan emellertid konstatera, att denne man, förmodligen utan några som helst tidigare kunskaper på området, befordrats till major.
 
Inte illa pissat: Halva byxan torr, skulle man kunna säga, om man nu vore lagd åt det taskiga hållet, vilket bloggaren inte anser sig vara.
 
Istället gratulerar han  föredettingen till utnämningen, samtidigt som han hoppas, att ingen skulle behöva dra ut i strid med denne man som härförare.
 
Risken är nämligen då överhängande att dikeskörninganra skulle förflyttas från racingbanorna till slagfältet. 
 
 
 
 
 

Dagens Nyheter

141001
 
1. Kristin Kaspersen talar ut om romansen.
 
2. Lisa Miskovsky skiljer sig.
 
3. Silvias och Maddes härliga helg i New York.
 
4. Hjo Camping har stängt för säsongen.
 
-  För mig helt ointressanta nyheter, uppger bloggaren.
-  De där damerna i de tre första punkterna känner jag inte, och tänker väl aldrig heller anstränga mig att lära känna dem.
Nyheterna fick han genom Se & Hör och Readly.
 
Att Hjo Camping stängt för säsongen står emellertid inte att läsa i Se & Hör.
-  Det upptäckte jag själv under en promenad, men det rör mig lika lite. 
-  Jag hade ändå inte tänkt campa där, avslutar han dagens svammel.
 
 
 
 

RSS 2.0