Sommartid mm

130331
 
Bloggaren verkar ha blivit glömsk med åren.
I fredags lämnade han och hans k. hustru Cypern för att så småningom åter sätta fötterna på svensk jord.
 
Som bekant har Sverige centraleuropeisk tid, medan Cypern har den östeuropeiska, vilket innebär, att klockan där är en timma längre kommen än motsvarande klocka i Sverige.
 
När han satt sig i stolen på flygplanet, började han fundera över följande synnerligen intrikata fråga:
-  Skall jag ställa om klockan nu, eller skall jag vänta tills jag sätter fötterna på svensk jord?
-  Eller skall jag kanske ställa om klockan, när planet kommer in under svensk tidszon, men när sker det?
 
Nåväl, han väntade, men plötsligt hade han annat i tankarna och glömde helt bort tiden.
Men igår kväll var det så dags igen. Sverige skulle gå över till sommartid, och då började bloggarens problem på nytt.
 
Skall klockan ställas fram eller tillbaka. Ni vet, det där med snöskyffel och trädgårdsmöbler, men återigen kom annat emellan, och bloggaren hade glömt alltsamman.
 
Men ibland har man tur, vilket bloggaren nu hade. Han gick till sängs, och glömde helt bort att väckas kl 02.00, när tidsomställningen sker, vilket förmodligen var lika gott.
 
I morse, när han vaknat, insåg han, att allt löst sig, utan att han behövt göra något alls.
Klockan behövde aldrig ställas om.
Plötsligt hade Sverige fått östeuropeisk tid, alltså samma tid, som han hade under sin vistelse på Cypern.
Hur det hela gått till, står skrivet i stjärnorna, men nu går klockaorna rätt igen.
 
 
Under tidig morgon, när termometern fortfarande visade -6 grader, plockade bloggaren fram sina långklasonger, och satte dessa inunder den vansedliga klädsel han brukar ha under sina morgonpromenader, varefter han begav sig ut i naturen.
Inte långt hemifrån fick han se kaveldun, som frusit.
 
 
Ytterligare en bit hemifrån, närmare bestämt på campingplatsen fick han se en massa husvagnar och husbilar uppställda i kylan.
Han funderade på om det handlade om de sista entusiasterna eller kanske t.o.m. de allra första.
Och han hoppades, att gasaggregaten i de mobila hemmen hade fungerat under den kalla natten.
 
 
Nere vid sjön fick han så se en massa is flyta omkring i riktigt vackra formationer.
 
 
Han tänkte för sig själv:
-  Detta är ju riktigt vackert, nästan lika vackert som klippformationerna på Cypern.
 
 
-  Men klipporna invid Medelhavet är bestående, medan isformationerna i Vättern kanske är borta redan i eftermiddag, tänkte han, och tog ytterligare en bild med sin kamera.
Därefter gick han hem och åt sin första frukost för dagen.
 
 

Ogästvänligt

130330
 
Resan från Ayia Napa till Hjo igår gick mycket bra. Inga köer och ett flyg, som höll tiden, men fy vad kallt hemma i Sverige.
Flera minusgrader nattetid och en vass vind på dagen.
Inte särskilt gästvänligt.
 
Bloggaren hade i förrgår problem med hanteringen av en gammal trotjänare, vilket framgick av bloggen.
Slutet på historien vet man ännu inte, men bloggaren kunde inte slänga västen bland soporna. Det hade varit förfärligt, tyckte han. Därför beslöt han att ta den med hem, där den skulle kunna få en hederlig hädanfärd, men vad hände?
Hjo, han glömde västen på soffan i apt 132 på Sunwing Resort, Sandy Bay i Ayia Napa. Förmodligen har nu någon städerska förbarmat sig över den och gett den ett nytt liv.
Det var den värd.
 
 
Bland dystra förkunnelser om kyla och en kvarglömd väst, vill bloggaren härmed liva upp stämningen en smula, genom att visa en, som han tycker, vacker bild av ett blommande apelsinträd.
 
Alltid något, som han sade, som såg Åmål.

Cypern - Ajö

130329
 
Efter knappt 100 dagar i Ayia Napa, lämnar, om nu allt går som det skall, bloggaren och hans k. hustru Cypern för denna gång.
 
 
Kamelfotsträdet, även kallat orkidéträd, utgör slutvinjett för vintern 2012/13, men bloggaren hoppas vända tillbaka någon dag före nästkommande julhelg.
 

En väst

130328
 
Detta är historien om en väst. En helt vanlig väst.
 
 
 
Sommaren 2001 åkte bloggaren till England, närmare bestämt till Bude i Cornwall för att spela på den stora jazzfestivalen med olika brittiska band.
 
En morgon upptäckte han, att det var marknad. Han gick dit, och fick se en alldeles utomordentlig väst, täckjackstyp, för 10 pund.
 
Som pundet stor i drygt 15 SEK, kostade västen alltså cirka 150 spänn, men det tyckte bloggaren den var värd.
Förutom såväl dragkedja som tryckknappar var västen utrustad med mängder av fickor, åtta utvändigt och tre invändigt, så valet var inte så svårt. Han hivade upp de tio punden, och västen var hans.
 
Västen har följt bloggaren genom åren, men förra våren lät han den bli kvar på Cypern i den väska, som lämnades kvar på hotellet.
När väskan vid årets ankomst tömdes på sitt innehåll fann bloggaren till sin stora och oförställda glädje den fina västen, och - åtminstone från bloggarens sida - var det ett mycket kärt återseende.
 
Under hela vistelsen i år har västen följt honom. Han har t.o.m. kunnat använda den som svart bakgrund vid vissa fotoseanser under den gångna vintern, men nu har ett problem uppstått. 
 
Väskan till hotellet är inlämnad, så nu återstår bara två alternativ. Antingen får den fina västen följa med hem igen, annars åker den i soptunnan.
 
Väl att märka: Västen har tappat det mesta av sin vackra svarta färg, men fortfarande är den hel och efter tvättning dessutom tämligen ren.
 
Problemet är stort, näst intill outhärdligt, men han har kvällen på sig att fundera över västens fortsatta öden och äventyr, innan resväskan så småningom slås ihop för vidare transport till Sverige och Hjo.
 

Blåsigt

130327
 
 
Mycket blåsigt, men ändå så varmt, att många samlades vid poolen.
Det gäller att ta vara på de sista dagarna på Cypern för den här gången.

Varmt och vackert

130326
 
Uppladdningen av bilder fungerade inte, varför bloggaren bara konstaterar, att det varit en mycket stilla, varm och vacker dag.
Lunchen serverades på gourmetrestaurangen till höger strax innan trafikljusen på Nissastigen.
 

Så kan det gå

1. En uppgörelse mellan EU och Cypern om Cyperns ekonomi blev klar i natt.

Uppgörelsen innebär, att småspararna klarar sina banktillgodohavanden utan straffskatt, men bankkapital över 100.000 € kommer att beläggas med en rejäl straffavgift, och i många fall kommer det att drabba de ryssar, som satt sina pengar och sin tillit hos Cypern.

Förmodligen känner de sig tämligen blåsta.

 

Men en sak, som bloggaren funderat över:

Cyperns finansminister besökte förra veckan Ryssland. Allmänt uppfattades det som om han sökte kapital därifrån, men misslyckades.

Men tänk om det var av helt andra skäl han besökte Ryssland. 

Var det helt enkelt så, att han sökte Rysslands godkännande för en rejäl straffskatt på ryskt kapital, som utvandrat till Cypern och därmed dränerat den ryska statskassan?

Vi lär aldrig få veta.

 

Ett vet vi dock:

Laiki Bank, som i fjol flyttade in i ett nytt bankpalats i Ayia Napa, har förräntat sin sista euro. I uppgörelsen med EU ingår nämligen att denna bank, som tydligen är rejält skuldsatt, skall avvecklas.

Inga hyresgäster har hittills hittats för övervåningen, och snart står även hela palatsets undervåning tom.

Så kan det gå.

 

 

2. Carl-Gustaf Bernadotte och Eskil Erlandsson, den ene kung av Sverige, den andra landsbygdsminister av samma land (vem som är vem är av helt underordnad betydelse), besöker idag, enligt vanligtvis välunderrättade källor (TV1), Mörrum.

Tala om att en blind leder en blind.

 

3. Inte heller idag skottar bloggaren snö. Inte en snöflinga så långt ögat når.

 

Mandel

130324
 
 
En stor del av dagen tillbringade bloggaren och hans k. hustru på stranden vid Landa Beach, där ett vackert mandelträd fortfarande blommar.
Onekligen en bättre tillvaro än den som erbjuds i det fortfarande isiga Sverige.

Storm

130323

 

 

Det blåser på Cypern.

Såväl bildligt som bokstavligt. På hav och på land.

 

Först av allt vill bloggaren här framföra sitt varma tack till alla de, som på olika sätt uppmuntrat honom, bl.a. genom att erbjuda ett litet kuvert med några euro, så att han och hans k. hustru skall klara de pekuniära påfrestningarna innan avresan mot kallare breddgrader om knappa veckan.

 

Men han har klarat  påfrestningarna, kanske mest beroende på att han varit så förutseende, att han redan på ett tidigt stadium såg vartåt det lutade och dränerade sitt bankkonto, genom att plocka ut tillräckligt med kontanter i den pengaautomat, som finns nära Sunwing Resort.

 

Rusningen efter kontanter i bankernas pengaautomater har dock varit stor. En morgon sågs fyra personer stå i kö framför automaterna invid Laiki Bank.

 

En annan morgon var pengarna slut i nämnda banks automater, men i grannbanken var det bättre, och där kunde bloggaren, mest på skoj, plocka ut 300 €. 

Affären var lyckad såtillvida, att växlingskursen var den lägsta hittills under bloggarens olika vistelser på Cypern, och säkert finns det hål att stoppa de uttagna pengarna i. Det lär ju finnas taxfreebutik på flygplatsen…

 

Bloggaren vill också på det allra starkaste understryka, att han inte haft ett enda dugg med den ekonomiska krisen på Cypern att göra. Snarare tvärs om.

Han har nämligen på ort och ställe gjort två investeringar. 

 

Han insåg snart, att han var i behov av ett par nya shorts. Vädret var nämligen sådant, att jeans inte var att tänka på, och ena paret shorts han haft med till Cypern rämnade såväl här som där, vilket föranledde honom att göra en investering på hela 13 €, och för detta facila pris fick han ett par shorts av samma färg som hans själ.

Förmodligen har själen behållit färgen bättre än shortsen.

Nåväl, de har fyllt sitt behov och lär snart hamna i soptunnan (shortsen alltså).

 

Han har därutöver gjort ett mycket lyckat inköp. Han inhandlade nämligen får några dagar sedan ett par kepsar, som han skall ta med hem, till det ytterst facila priset
1,50 € per styck.

 

Den vinst på 2.000 SEK, som han till sin förvåning fick se, att han av Svenska Spel tilldelats för sitt trägna lottospel, kan knappast heller ha påverkat den cypriotiska ekonomin, särskilt som den utföll i svenska pengar.

 

Något som emellertid onekligen överraskar bloggaren är, att de grekiska bankerna nu är intresserade att köpa de cypriotiska.

I sin enfald får bloggaren för sig, att det vore samma sak som att låta en blind leda en annan blind.

 

Flaggorna vajar emellertid stolt i stormen.


Dagen efter

130322
 
Bloggaren och hans k. hustru beslöt i går kväll att alltid åka hem minst en vecka efter kompisarna.
Slattarna var nämligen stora och bra, så bra, att det blev en hel del kvar att leva på under den kommande veckan.
 
 
Morgonen dagen efter inleddes med det stora lugnet.
 
 
Men säg det lugn, som är beständigt.
 
 
Under eftermiddagen ökade vinden allt mer, för att i byarna uppgå till stormstyrka.

Slattefest

130321
Kompisarna åker hem i morgon, vilket innebär slattefest i kväll.


Farthinder

130320
 
För bara några få år sedan anlades farthinder på Nissastigen i Ayia Napa.
 
 
Det gjordes på ett synnerligen elegant sätt. Man höjde nämligen gatunivån, genom att lägga tegelstenar - eller vad man nu har på Cypern - på en väl utmätt del av gatan.
Att stenarna skramlade oroväckande, när man körde bil över dem, brydde sig ingen om. Förmodligen hoppades man på att naturen skulle göra sitt, alltså skulle stenbeläggningen så småningom sätta sig, men det går inte alltid som man tänkt sig.
 
 
Stenarna fortsatte tydligen att skramla, så nu är det redan dags att lägga om dem.
(Samma öde mötte stenläggningen på den södra hamnpiren.)
 
Kan det möjligen röra sig om den cypriotiska arbetsförmedlingens (om det nu på Cypern finns någon arbetsförmedling) nya satsning på Fas 4- eller Fas 5-insatser.
I så fall ett utomordentligt elegant sätt att i ett ekonomiskt plågat land lösa sin arbetslöshet.

Utsikt från en balkong

130319
 
 
När bloggaren beundrar utsikten från sin balkong, kan han konstatera, att det inte snöar idag heller.

Green monday

130318
När bloggaren och hans k. hustru besökte Cypern första gången hände sig följande historia.
Telefonen ringde och det var en städerska i andra änden.
Kontentan av samtalet var, att någon städning var inte att tala om.
Det var nämligen Green monday.
Green monday????

Nu vet man bättre.
Green monday är tydligen inledningen på fastetiden i den ortodoxa kyrkan, och 40 dagar därefter infaller påsken.
I år infaller påsken inte förrän i maj.

Green monday firas stort, och vid Landa Beach är det fullt pådrag.
Det äts och sups.
Och ungarna skickar upp drakar, om de inte spelar fotboll.

Bloggaren och hans k. hustru begav sig därför denna dag till Landa för att på plats studera spektaklet.

Inte ett ljud om Cyperns finansiella kris, men mycket att äta och dricka.

Vips var bloggaren och hans k. hustru inbjudna att delta i festen, vilket givetvis accepterades.
En ny erfarenhet.
Bloggaren och hans k. hustru tackar alla vänliga människor för en fin eftermiddag.

Här visas en bild av den vänliga familj, som bjöd på kalas.


Byte i toppen

130317
 
I fjol, närmare bestämt den 26 mars, utsåg bloggaren den s.k. brockan till Cyperns nationalsymbol.
 
 
Men i år har den med råge passerats av plaststolen, vilket noterats på denna blogg såväl den 16 januari som den 28 februari.
 
 
Högtidlighållandet av platsbytet lär, enligt vanligtvis felunderrättade källor, vara framflyttat p.g.a. den något kärvande ekonomin på Cypern. 
 

Iakttagelser under morgonpromenaden

130316
 
Den blå akacian, döpt av den färgblinde trädgårdsmästaren, färgar numera hela ön gul.
 
 
T.o.m. skyltarna är gula.
 
 
Men kanske skulle man kunna ställa samma fråga, som man gjorde om framlidne president Nixon i USA:
Would you buy a used car from this man?
 
 
Men visst finns det inslag av lila…
 
 
…och av rött.
 
 
Ett konstverk:
"Nationalsymbol med två kompisar i gul omgivning"
 
 
Som avslutning på dagens blogg, visar bloggaren en s.k. installation.
"Den hängande lampan"
 
 
 
 

Drygt 27

130315
Molnigt men mycket varmt.
En perfekt tillvaro.


Snigelfart

130314
 
 
Såvitt bloggaren förstår av depescher och andra uppgifter hemifrån Sverige, går vintern numera mot vår, men med samma hastighet, som detta vackra djur.

Varmt och skönt

130313
 
 
Under förmiddagen gjorde bloggaren och hans k. hustru ett besök på marknaden i Ayia Tekla, där diverse grönsaker införskaffades.
Bloggaren var även spekulant på en overall, men han kände sig inte helt bekväm med den han såg.
Storleken passade inte riktigt.
Väl hemkomna till apt 132 på Sunwing Resort i Ayia Napa insåg de, att det var omöjligt att sola på balkongen, även om bloggaren försökte under en halvtimmas tid.
Det var allt för varmt.
Och tänk, hemma i Sverige skottar man snö.
-  Det gör inte vi,konstaterar bloggaren.
 

Hårdsmält

130312
 
Det måste ha gjort ont - särskilt kaktusen med alla sina taggar.
 
 
Tipstack: Monika och Christer!

Pelikanen

130311
 
 
En vingklippt stackare har införskaffats till Pelikan Bar på Nissi Beach.
Dessutom går han inåt med tårna.

Knölen

130310
 
 
På stränderna blommar nu en liten iris.
Vi kallade den strandiris, men rätta namnet torde vara knöliris.
Vem knölen är, är i skrivande stund inte fullt utrett.
 
 
 

Skönheten

130309
 
 
Cyperns skönhet är närmast obeskrivlig, vilket bloggaren försöker bevisa med dessa tre bilder…
 
 
…eller som en kompis uttryckte det:
- Tog man hand om alla soporna och eldade upp dem, skulle ön vara försörjd med el de närmaste tio åren.
 
 
Gomidda'

Vattnet…

130308
 
…har det gått?
 

Tilltufsad

130307
 
 
Cyperns ekonomi lär vara lika tilltufsad som flaggan, och säkert vållar den stort huvudbry på vissa håll inom EU, där man inte bara har Cyperns utan även andra länders haltande ekonomier att försöka reda ut, inte minst Italiens, där brudarnas Silvio (ni vet han, som gav Viagra ett ansikte) idag dömdes till ett år på kåken, men innan domen vinner laga kraft, har någon säkert hunnit lämna över hans kvarlevor till Vatikanens överhuvud.

Sol - kyligt - blåsigt

130306
 
 
Närmast molnfri himmel, men tämligen kyligt, bara runt 13 grader. Dessutom ganska frisk nordlig vind under förmiddagen, vilket tydkligen innebär, att folket på andra sidan Medelhavet - syrier, libaneser och israeler - fått över vattnet på sin sida.

Makronissos

130305
 
 
Makronissos - solsken.
En oslagbar kombination.

Tänk, det finns folk till allt

130304
 
 
Igår hade bloggaren ett ärende att uträtta i hotellets reception.
Då kommer en ilsken tant fram till receptionisten och vräker ur sig diverse ting om vinden, som för dagen var tämligen frisk, ungefär i denna stil.
-  Det står på väderkartan, att det skall blåsa 5 meter per sekund idag, och så blåser det så här mycket.
-  Hur mycket skall det då blåsa i morgon, när det står 10 meter per sekund på kartan?
Damen ifråga fick rådet att uppsöka en plats i lä, där hon i solvärmen kunde njuta av livet.
Hon fick förmodligen göra sammanledes idag, eftersom det fortsatt att blåsa, men inte dubbelt mot igår, som hon befarade.
 
En sak stod efter tantens besök i receptionen klar, alltför klar för bloggaren.
Han skulle aldrig kunna arbeta som receptionist. Att hantera ilskna damer av denna typ övergår hans hanteringsförmåga.
 
Men, som sagt, det finns folk till allt.

Vinteridet

130303
 

Inför varje avresa till vinteridet på Cypern får bloggaren frågan:

-  Vad gör ni där nere så lång tid? Blir det inte långtråkigt?

Därför finns det all anledning att redogöra för de olika aktiviteter som erbjuds på Sunwing Resort, där bloggaren och hans k. hustru tillbringar dryga tre vintermånader.

 

Här följer en lista (som förmodligen inte är helt uttömmande) på olika aktiviteter:

 

Morgongymnastik - Vattengymnastik - Gym - Dart - Varpa - Bingo - Kubb - Boccia - Boule - Bridge - Canasta - Tipspromenad - Minigolf - Sånggrupp - Qi Gong - Tennis - Underhållning med dans i hotellets bar

 

Nu frågar naturligtvis vän av ordning:

-  Vilka av dessa aktiviteter ägnar ni er åt, varpå svaret blir:

-  Inga alls, vi hinner inte.

 

Samtidigt ställer bloggaren tillbaka frågan till Hjoborna:

-  Vad sysslar ni med hela den långa vintern i Hjo, när vi befinner oss på utrikes ort?

-  Skottar snö, typ?

Frågan får sällan något svar.

 

 
Detta lär vara en mandelträdsblomma. Bloggaren såg trädet vid dagens morognpromenad, Han gjorde även andra iakttagelser.
 
 
Installation med plaststolar, bord, cementsäckar, sladd och elmätare.
 
Dessutom hittade han konstverket: "Pjuck på stol". Upphovsman okänd.
 
 
Nästan hemma igen (strax intill Hotel Fedra) fick han se, att den falska mimosan, eller blå akacian, som den rätteligen heter, på sina ställen helt slagit ut.
Förmodligen har växten fått sitt namn av en färgblind trädgårdsmästare.
 
 
Som sagt:
Skottar ni snö?
Gomidda'
 
 

Solstolen

130302
 
 
Åter en mycket vacker dag i Ayia Napa.
Varmt och molnfri himmel gjorde bloggarens val naturligt:
Solstolen!
 
 
 
 

Ajö Limassol!

130301
 
 
Limassol i morgonljus.
Några timmar senare gick färden åter mot Ayia Napa via Larnaca, där bloggaren gjorde detta skofynd.
 
 
-  Tacka vet jag gympadojorna, utbrister bloggaren.

RSS 2.0