Byabåtarna

 
120630
Varje år sedan lång tid tillbaka kommer vid månadsskiftet juni/juli tre s.k. byabåtar från Visingsö till Hjo, där de säljer potatis och jordgubbar. Ett år hade de även ett par grisar i bagaget, men det föll inte i särskilt god jord hos kommunens s.k. råttjägare.
Maria af Rökinge är yngst av de tre båtarna, men också den största. Hon dateras till 1885.

Sopor

 
120629
Skit som skit!
Finns absolut ingen anledning till källsortering.
 

Kungabarnets bastu

 
120628

För en tid sedan kungjordes på allehanda sätt i media, att ett av kungabarnen (ett av manligt kön, bild på barnet finns i bloggen 120418) hade fått dispens från strandskyddsreglerna i Trosa kommun, där han på strandskyddat område skulle uppföra en bastu. De allmänna bastuerna höll förmodligen inte tillräckligt hög klass för ett kungabarn.

 

Men då flög den lede i folk, som hade rätt att överklaga Trosa kommuns beslut till Länsstyrelsen, och se:

 

Länsstyrelsen upphävde beslutet, vilket skulle innebära, att kungabarnet inte längre skulle kunna bygga sin bastu, där han ville, alltså på strandskyddat område.

 

Nu skall han i sin tur överklaga, och bloggaren hoppas, att han fortsätter träta länge med olika myndigheter. För varje inlämnad skrivelse, slås nämligen ytterligare en spik i monarkins kista.

 

Men nu vill bloggaren vara storsint. Han kommer här med ett förslag till bastubygge.

 

I Hjo byggdes en flytande bastu. Kommunen slog genast fast: Bygglov erfordras!

 

Bastuägaren genmälde: Nej, här behövs inget bygglov! Det är en båt! 
Och kommunen fick backa.

 

Varför skulle inte kungabarnet kunna bygga en flytande bastu och förankra den vid en brygga, tillhörande den fastighet, där den tidigare bastun skulle ligga.

 

Och se: Helt legalt skulle nu kungabarnet kunna bjuda in kreti och pleti till ett stärkande bastubad, precis intill den plats, där han inte tidigare fått tillstånd att uppföra densamma.

 

Ibland känner sig bloggaren generös.


Blåsigt på Cypern

 
120627
I sin blogg 120203 skrev bloggaren om tuffare förhållanden på Cypern.
    - Barnbidragen, som tidigare varit allmänna, som i Sverige, skall behovsprövas.
    - Strejk på de statliga bussarna, eftersom lönerna inte betalats ut.
    - Rejält sänkt kreditvärdighet för landet.
 
Nu, knappa fem månader senare, visar det sig, att Cypern har stora problem med sin ekonomi och begär nu hjälp utifrån, liksom andra PIIGS-länder.
 
Samtidigt breder den organiserade brottsligheten, förmodligen starkt ryssinspirerad, ut sig på ön.
Vid sitt första besök på ön, 2007, kom bloggaren och hans k. hustru ner till centrum av Ayia Napa strax efter att en nattklubbsägare (bordellägare, enligt den norske prästen) där blivit svårt blyförgiftad, t.o.m. så svårt, att han på plats och ställe lämnade in för gott. Åtta kulor från en grovkalibrig pistol sätter gärna sina spår. Någon mördare hittades aldrig.
 
Nu, för bara några dagar sedan, gick fem (5) livvakter till en betydande affärsman samma öde till mötes på samma plats. Vilka affärer denne affärsman sysslar med, kan man fråga sig. Knappast handlade det om den kommande vitkålsskörden.
 
Det börjar blåsa allt snålare över den fina ön.
       

Snigelodling

 

120626

Bloggaren hittade under sin vansedliga morgonpromenad denna vackra snigel.

Han funderar nu på att påbörja en odling av desamma. De lär nämligen fortplanta sig tämligen snabbt, då de är såväl hane som hona på samma gång.

Enkelt och praktiskt, men förmodligen ganska tråkigt.


Skatan

 
120625
Inte lätt att vara skatunge i det dåliga vädret.

Små grodorna och stora

 

120624

Knappt har små grodorna med diverse krumsprång av den svenska, vuxna befolkningen avstannat efter midsommarfirandet, förrän de större uppenbarar sig.

På bloggarens gård kunde detta vackra djur beskådas i morse, och det ställde villigt upp för fotografering, innan det med ett riktigt krumsprång (betydligt stiligare än de, som den svenska, vuxna befolkningen försökte utföra i helgen) landade i rabatten.

Men en betydligt större groda (ett riktigt journalistiskt krumsprång, kan man tycka) hittade bloggaren i en av tabloidernas skvallerbilaga, nämligen följande.

"Prins Carl Philip, 33, och hans flickvän Sofia Hellqvist, 27, har inlett sommaren tillsammans. Det etablerade paret visade öppet och avslappnat upp sin kärlek på hemmaplan och dök upp hand i hand på krogtäta Stureplan i Stockholms innerstad förra veckan."

Bloggaren vill kommentera tabloidens uttalande sålunda.

"Även bloggaren har inlett sommaren tillsammans med sin flickvän, alltså hustru sedan urminnes tider, vilket torde innebära, att även de är ett etablerat par.

Det är väl tämligen normalt, att etablerade par tillbringar mycken tid tillsammans, och dessutom stundtals håller varandra i handen, eller kanske det är skillnad mellan lilla Hjo och Stureplan i stora Fjollträsk. Annars är man väl knappast ett etablerat par.

Det hade förmodligen, åtminstone i bloggarens lilla inkrökta värld, varit betydligt mer anmärkningsvärt, om detta etablerade par, som tabloiden skriver om, hade tillbringat tiden var för sig, men bloggaren är kanske allt för gaggig och omodern för att begripa sig på det Stureplanska livet i Fjollträsk."

Nog gaggat.

 


Midsommarnatt

 
120623
Morgonen efter en blöt midsommarnatt.
 
 

Midsommarafton

120622
I väntan på sill och potatis?

En mésalliance

120621
Tänk, Herrens vägar äro outgrundliga.

Lupiner

120620
Midsommartid är också tid för lupinerna.
De växer som ogräs, men är icke desto mindre mycket vackra.

Frälsaren

120619

Äntligen har Englands högsta domstol gjort slut på frälsarens husarrest.

Han skall, efter sju sorger och åtta bedrövelser utvisas till Sverige, där han skall förhöras av en åklagare.

Vad detta förhör skulle utmynna i, vet ingen, men frälsaren är rädd, nästan så att man skulle tro, att han fått byxångest.

Han tror nämligen, att han skall utvisas från Sverige till USA, en helt korkad uppfattning, men kanske tänker han på Bradley Manning, som han stekte, trots garantier om källskydd.

Denne Manning försmäktar nu i amerikanskt fängelse, samtidigt som frälsaren är så rädd att utvisas till Sverige, att han tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London, där han nu begärt asyl.

Psykläkarna brukar visst kalla sådant beteende för paranoia.

Nåväl, nu har frälsaren i panik alltså bestämt sig för att bli sydamerikan.

Så kan det gå, men samtidigt måste man nog ändå konstatera, att denne frälsare, vars namn bloggaren inte vill nedteckna, inte bara skitat ner sitt eget namn, utan även dragit Wikileaks i skiten på ett ytterst genant sätt.

Om Ecuador skall gratuleras eller beklagas är en helt öppen fråga.


Sommaren som kom av sig

120618
Regn och kyligt.
Ännu har vi inte sett någon sommar, även om det skall bli lite bättre i morgon.
Men sedan blir det åter "Svensk sommar".
Inte utan att bloggaren längtar tillbaka till Cypern.


Sörmlands landsbygd

120617
Letandet efter enkronan, som omnämns i tidigare bloggar, bl.a. gårdagens, fortsätter med oförminskad aktivitet.
Dagens övningar är förlagda till den sörmländska landsbygden.
Tala om nål i höstack.


Efterlysningen fortsätter

120616
Bloggaren efterlyste i sin blogg i förrgår den nya enkronan som just kommit ut på marknaden, men ännu har han inte fått napp.
I bloggen lovade han betala en sådan krona tiofallt. Nu höjer han budet till hundrafallt.
Dessutom har bloggaren åkt ut i riket för att i första hand undersöka den sörmländska marknaden, dock utan resultat.


Avslagen

120615
Bloggaren läser just nu en bok av Jan Mårtenson, och han beskriver en man sålunda:

Han var lika sprudlande som en kvarglömd GT i en sommarstuga efter vintern.


Efterlysning

120614
Bloggaren läste i morse i bladet, att nya enkronor finns ute i marknaden.
Till skilnad från tidigare enkronor, har denna en helt ny text, och bloggaren efterlyser nu en sådan enkrona. Han är beredd att ge tiofalt för densamma. Adressen finns i bloggens ingress.
Som ni ser på bilden, hade bloggaren endast en stackars enkrona i sin börs. Det verkar som om han inte längre samlar på sådana.
Den nya texten?
VÅR HORKARL TILL KUNG

Vatten

120613
Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift.
Axel Wallengren

Skäl för födan

120612
Nu kan bloggaren sova lugnt - åtminstone ett tag - och invänta nästa kungaskandal.
Den lär komma, var så säkra.
Tack, Helsingborgs Dagblad!

Fortsatta tossigheter

120611

Kent Persson.

Ni vet den nye partisekreteraren hos moderaterna. Han som igår berättade att han skulle stänga särskilda boenden för äldre, om de inte sköttes tillräckligt väl, och bloggaren frågade sig var man skulle göra av gamlingarna, när man stängt ner boendet, dit de, trots allt, hade hyreskontrakt, men de skulle kanske i lugn och få svälta ihjäl i syna små lyor, som de alltså hyrt dyrt av kommunen.

 

Men nu har det börjat röra på sig ordentligt.

Kristdemokraterna har nu anklagat den nämnde Persson för stöld. Han har nämligen, enligt KD:s partisekreterare stulit deras idé.

Om även KD menar, att man skulle kunna stänga ner ett boende istället för att kräva stora vitesbelopp av kommunerna, är fortfarande okänt för bloggaren. Han gitter en gång inte rota i frågan.

Men kärnfrågan är:

Har moderaterna stulit från KD?

Är det i så fall grov stöld eller stöld av normalgraden eller kanske bara snatteri, och vilket straff kan man förvänta sig?

Nåväl, återigen konstaterar bloggaren, att med sådana vänner som Persson och KD, så behöver Reinfeldt definitivt inga fiender.

 

Att KD tar alla chanser att , med korkade idéer få ett bättre väljarstöd än det de har i opinionsmätningarna är i sig förståeligt, men att, som Kent Persson, lansera en idiotisk idé, som han stulit från KD, är för bloggaren en stor gåta.

Är Alliansen på väg att spricka?

Ett äldreboende, som skulle kunna bli föremål för stängning, om det inte sköter sig.


Välfärdsinspektionen

120610
Under sin hemresa från landets sydligaste delar kunde bloggaren varje halvtimma på radions eko höra, att moderaterna funderar på att införa en ny statlig myndighet - Välfärdsinspektionen.
Denna nya myndighet skall utöva tillsyn över landets äldreboenden.
Kent Persson, partisekreterare hos moderaterna säger, att man i yttersta fall skall kunna stänga ett äldreboende, som inte uppfyller välfärdskraven.
-  Skall man skratta eller gråta, frågar sig bloggaren.
-  De som bor i våra äldreboenden har ju sitt hyreskontrakt, och vad händer, om den nya myndigheten bestämmer, att äldreboendet skall stängas, undrar bloggaren.
-  Skall de bo kvar och svälta ihjäl eller skall man skicka ut dem på gator och torg, där de kanske skall tigga sig fram för att få mat och tak över huvudet, fräser bloggaren.
-  Kent Persson! Stå inte och flabba i radio och TV! Förankra dig i verkligheten, innan du kommer med så fullständigt idiotiska påfund!
Hur skulle framlidna statsrådet Lidbom sagt om eländet?
Hjo, han skulle sagt:
TRAMS!
Precis som han sade till KU:s dåvarande vice ordförande Björk.
-  Med vänner som denne Persson, behöver Reinfeldt definitivt inga fiender, avslutar bloggaren.

Inköpsresan

120609
Under förmiddagen åkte bloggarens hustru till Hven för skolträff, medan bloggaren själv tillsammans med värdparet tog sig till Helsingör för inköp av olika slags drycker.
Vinpriserna har dock stigit rejält under senare tid, vilket innebär att man måste göra en större investering för att resan skall bli lönsam, men priset på brännvin är fortfarande lågt, eller vad sägs om 70 danska för ett helrör Bröndums akvavit.
För att resan skulle få en mer seriös prägel inköptes även två bitar ost ett par flak öl och en påse fläsksvärar.
Vistelsen i Helsingör avslutades på en mindre sylta, där tre smörrebröd ackompanjerade av lämpliga drycker intogs.
En bra resa, tycker bloggaren.


Nya snaskigheter


120608
Bloggaren är på utflykt. Han besöker sina tidigare jaktmarker, där allt emellertid är förändrat, men det är ju mer än 40 år sedan han flyttade till Västergötland.
Han hade tänkt sig kunna ladda ner Daniel Webbs nya bok, som handlar om Monarkens bravader tillsammans med ledaren för Fjollträsks undre värld, men tyvärr har boken ännu inte kommit biblioteket tillhanda. Därför får han nöja sig med snällare litteratur vid sänggåendet.
Men ni skall veta att han väntar ivrigt på de nya snaskigheterna, som Webb lär publicera om Monarkens alla snedsteg såväl bildligt som bokstavligt.
Han hoppas att väntan inte blir allt för lång.
Tyvärr kunde han inte komplettera bloggen med en bild, men skit i småförtretligheter.

Stickprovskontroller

120607
I bloggarens husorgans senaste nummer (GV) står följande att läsa.

NÄRINGSFÖRBUD
riskerar nu hr ballongförsäljaren och positivspelaren Zacco Vansetti, enär åtskilliga av hans ballonger sägs vara otäta.
Ändå säger han sig ha utfört mängder med stickprovskontroller.


Fotofestival

120606
Bloggaren har deltagit i MullsjöFotofestival,dit han inbjudits.
En fin festival med många verkligt fina utställningar.
Dessutom fick han själv god kredit på sina bilder av sina "Lekkamrater", som hans utställning kallades.
Den bestod av 14 porträtt av musiker.

 


Sommarplatsen

120605
Ångaren Trafik har nu intagit sin sommarplats och säsongen har börjat.
Hon ligger emellertid med "fel" sida mot kaj, eftersom hon skall rengöras på styrbords sida.


Fjärde sommardagen

120604

Den fjärde sommardagen inleddes med lite sol, men snart tornade molnen upp sig, och en häftig hagelskur drog in.

De stackars blommorna i rabatten utanför köksfönstret verkade inte alls trivas med den svenska sommaren.

En iakttagelse: Bloggaren behöver en ny skjorta och tänker åka till den stora staden för att inhandla den, men idag är vädret bedrövligt. Han beslutar att vänta tills i morgon eller nästa vecka. Inköpet verkställs så småningom, men med en viss förskjutning i tid. Handlaren märker förmodligen ingen skillnad. Han säljer ju skjortan i vilket fall.

Men tänk istället på glassförsäljaren, som skall ha sina intäkter under sommartid. Idag köpte bloggaren ingen glass. Det var inte väder för sådana inköp. Men har då bloggaren uppskjutit sitt inköp likt skjortan?

Svaret är givetvis NEJ. Han skippade köpet helt och hållet, för inte tusan köper han två glassar i morgon, när vädret kanske är mera glassvänligt. Inte ens en kula mer. Han nöjer sig med sin vanliga ranson, när det är glassläge.

Alltså: Det måste vara ett helsike att vara glassförsäljare en dålig sommar.

 


Mrs Bachmann

120603

Hon tycker att filmen ”Lejonkungen” är propaganda för homosexualitet och hatar aborträtt och evolutionslära.

 

Om detta stod att läsa i augusti i fjol, alltså när man började fjädra sig inför val av kandidat för det republikanska partiet i USA.

Tyvärr stötte kärringen på patrull redan inom de egna leden. Hennes åsikter är tydligen så idiotiska att t.o.m. republikanerna tar avstånd från dem.

Men kongressledamot är hon, och dessutom mycket uppskattad inom den högerpopulistiska Tea Party-rörelsen.

 

Bl.a. detta går att läsa om henne:

 

Michele Bachmann är nu en av de hetaste kandidaterna till att företräda Republikanerna i nästa års presidentval.

Mest känd är hon kanske för sina aparta uttalanden. Hon har sagt att det är ett ”intressant sammanträffande” att svin­influensan bara bryter ut när USA styrs av en demokrat (hon tycks ha glömt att republikanen Gerald Ford var president när svininfluensan bröt ut på 1970-talet).

Hon menar att det inte finns en enda vetenskaplig studie som visar att koldioxid är skadligt. Hon tycker att Disney-­filmen ”Lejonkungen” är propa­ganda för homosexualitet.

 

Med henne som presidentkandidat hade manegen varit synnerligen välkrattad för Obama och ytterligare fyra år vid presidentposten.

Segern kunde t.o.m.blivit större än den Lyndon B Johnson inhöstade i valet 1964, men frågan lär aldrig få något svar.

Den är s.d.h. endast hypotetisk.

Kolla gärna länken! Hoppas, att den finns kvar.

 

 

Michele Bachmann kan utmana ObamaSommaren fortsätter

120602
Andra sommardagen.
Kallt och bedrövligt, men solen skiner, förutom en och annan hagelskur.
Bloggaren deltar under några dagar i Mullsjö Internationella Fotofestival.
Fina utställningar.
Själv ställer bloggaren ut bilder på musikaliska lekkamrater i Engelska Villan på Ryfors.
Fin lokal.
I rummet bredvid kan Sveriges allra första vattenklosett beskådas.
Den som inte har vägarna förbi kan beskåda antikviteten här på bild.


Sommar igen

120601
Första dagen i första sommarmånaden.
Det skall vi fira, eller…
I Lappland: Cirka -6 gradeer och nästan 30 cm nysnö.
I Hjo: Cirka +7 grader. Ingen snö - ännu, men regn och tämligen blåsigt.
Bloggaren glädjer sig över plusgraderna.
HURRA FÖR SOMMAREN!

RSS 2.0