Bedragaren

110904

Bloggaren har de gångna två helgerna haft utställning i Bjurbäcks Konsthall tillsammans med två andra fotografer.

Det var, tycker han, en lyckad utställning. De olika bildstilarna fungerade utmärkt tillsammans, och utställningslokalerna är mycket bra med ett fint ljus.

 

Dagen gick emellertid ur annan synpunkt närmast i bedrövelsens tecken.

Nej, Emma Green Tregaro, höjdhopperskan, har inte fastnat i något dopningstest, inte heller Christian Olsson, men på fotosidan inträffade något helt jämförbart.

 

Terje Hellesø, den kände norske naturfotografen, som av Naturvårdsverket fick 2010 års pris som årets naturfotograf för bl.a. fantastiska bilder av lodjur och mårdhund torskade i dokumentärfotografernas dopningstest.

 

Samma Hellesø flyttade för något år sedan till Mullsjö, där han var konstnärlig ledare för den första fotofestivalen, som ägde rum i början av sommaren. Planerna för nästa års festival är långt gångna, och han skulle fortsätta sitt uppdrag, men givetvis är han nu stekt, grillad och kokt. Allt på samma gång.

 

En dokumentärfotograf får under inga förhållanden dra bort eller lägga till saker i en bild, och detta är något, som Hellesø hävdat starkt, starkare än de flesta, men det har bara handlat om läpparnas bekännelse. Han hade manipulerat bilderna, vilket en journalist på Jägarförbundet upptäckte.

 

Såväl Hellesøs berättelser som hans bilder var allt för fantastiska, och i går erkände han, att han hade lagt in olika vilda djur, bl.a. lodjur i sina i övrigt tämligen menlösa bilder.

 

Att man inte upptäckte falsarierna på Naturvårdsverket är kanske ursäktligt, men givetvis borde man ändå dragit öronen åt sig, när han presenterade historierna runt bilderna, precis som gemene man skall göra, när han av en hälare blir erbjuden något till ett alldeles fantastiskt pris. Tyvärr är det fantastiska oftast allt för fantastiskt…

 

Att Hellesø genom sitt bedrägeri nu är slut som fotograf och därmed ställt såväl sig själv som sin familj i en mycket taskig situation är sin sak. Detta är något, som en bedragare måste kalkylera med, men att han genom sitt handlande också bedragit alla de människor i Mullsjö, som helhjärtat trott på honom, samtidigt som han ställt arrangörerna av nästa års fotofestival i en utomordentligt taskig situation, är minst lika illa.

Fritidsbåt utanför Mullsjö, dock utan lodjur.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0