Presenil demens?

110531

Denna dag, den sista maj, åker bloggaren och h.h. till Bohuslän. Som vanligt utlovas regn på resmålet.

 

Förresten: Bloggaren kunde i går kväll beskåda Monarken på TV, där han grillades av TT. Tyvärr verkar denne, Monarken alltså, helt ha tappat minnet.

 

Han kommer nämligen inte ihåg något alls av det roliga, som han skall ha upplevt, om man skall tro på innehållet i boken om den Ovillige Monarken.

 

Presenil demens?


Maskrosorna i gräsmattan

110530

För många år sedan, när bloggaren fortfarande var husägare, frodades maskrosorna i hans gräsmatta. De var så vackra, där de lyste upp tomten med sin klara gula färg, men tyvärr är blomningstiden kort, och plötsligt stod stjälkarna kvar, omöjliga för gräsklipparen.

 

Då konstaterade en granne något tyket:

-  Du har maskrosor i gräsmattan, ser jag.

 

Men som vanligt blev inte bloggaren svaret skyldig särskilt länge, utan han kontrade snabbt och bestämt:

-  Jag odlar maskrosor. Vill du ha, kan du få några gratis, bara för att det är du.

 

Grannen frågade aldrig mer om bloggarens maskrosor. Han odlade potatis istället, men den odlingen var  inte särskilt framgångsrik. I vart fall inte lika framgångsrik som bloggarens maskrosodling. Men det är en helt annan historia.


Det var det djävligaste...

110529
...det hade jag inte en aning om.

Morgan

110528
-  En Morgan skulle sitta fint, tänkte bloggaren på lördagsmorgonen, när han fick se alla dessa fina bilar uppställda utanför Hotel Bellevue.
Men snart började han fundera över konsekvenserna.
Man måste kunna underhålla bilen. Det går inte att åka in på bensinmacken och köra bilen genom tvättmaskinen, så som han gör med sin gamla Ford.
Nej, det skall putsas och fejas.
Och så det där med pengarna. Skulle verkligen bloggaren ha råd?
Tyvärr blir svaret: Nej.
Men det är fina bilar, och bara detta, att se så många samlade på samma ställe, är en upplevelse.

Ann-Kristin, 59

110527

-  Jag är nästan oskuld, utbrast Ann-Kristin, 59, för någon vecka sedan i en av de kvällstidningar, som fortfarande anser sig ha en publicistisk heder att vårda.

 

Att det i oskuldsfrågan skulle kunna finnas ett nästanläge, har faktiskt aldrig föresvävat bloggaren, 67. Dessutom lär Ann-Kristin, 59, ha fött fram två barn…

Ann-Kristin, 59, kallar sig artist, och karriären har gått upp och ner. Under senare år mest ner, men nu är det tydligen upp som gäller.

 

Med jämna, eller kanske riktigare uttryckt ojämna, intervall dyker hon upp i de blaskor, som alltså fortfarande anser sig ha en publicistisk heder, med än det ena avslöjandet än det andra, men nu är det viktigt, att hon syns på riktigt igen. Ann-Kristin, 59, har nämligen åter begåvat skivdiskarna med en ny CD, och synts har hon gjort.

 

Senast var i SVT:s morgonsoffa, där hon fick göra en lång utläggning om allt djävulskap som drabbat henne, inte minst personer, som hon ogillade, och som inte fick bemöta hennes kritik.

 

Att Ann-Kristin, 59, med näbbar och klor kämpar för att hänga fast vid det, som hon en gång kunde, är väl tämligen normalt. Sådana är vi människor, och hur skulle det sett ut, om hon, som hon själv uttalade sig i veckan i en av de tidigare nämnda blaskorna, satt på ICA och sålde falukorv; falukorv, som hon, enligt en av dessa blaskor, missbrukade. Året var 2004.

Men numera, återigen enligt samma blaskor, äter hon bara frukost.

 

En känd person sade en gång följande om pressen:

Vad de skriver, det skiter jag i, bara de skriver.

 

Att  Ann-Kristin, 59, kanske lever efter samma devis, för att inte bli helt bortglömd, är fullt förståeligt, men att kvällstidningarna, och nu senast SVT hemfaller åt denna typ av journalistik, är för bloggaren, 67, helt oförståeligt. Borde man inte ha andra och viktigare frågor att ta upp, men kanske är det så, att Ann-Kristin, 59, fortfarande säljer lösnummer?

 

För övrigt 1:

Bloggaren, 67, har aldrig förstått varför media, och särskilt kvällspressen, vid varje namnpublicering alltid sätter ut åldern på de personer de skriver om. Men kanske beror det på att bloggaren, 67, numera är så gammal, att han gärna inte vill sätta ut åldern på sig själv, och han lovar därför, att utesluta den i framtida blogginlägg.

Alltså har nu 67-åringen skrivit färdigt om 59-åringen.

 

För övrigt 2:

Är det något fel på falukorv?

 


Verkligheten hinner alltid ikapp, åtminstone nästan

Idag berättar media om, att en av vår tids störste förbrytare, Ratko Mladic, gripits. Han har tiotusentals liv på sitt samvete efter kriget på Balkan.
Han har levt i 16 år sedan häktningsordern utfärdades.
Bloggaren undrar: Hur känns det att vara så hatad och jagad? 16 år måste ha satt sina spår. Varje steg man tar måste sopas igen, så att ingen misstänker, att man är den efterlyste krigsförbrytaren, men verkligheten hinner ikapp för det mesta och så även i Fallet Maldic.
Nu lär han väl få sitta på fästning resten av sitt liv, och lär redan vara på väg till Haag.
Men i Hjo går livet sin gilla gång. Båt efter båt sätts i sjön, och i morgon har de flesta glömt, att häktet i Haag fått ännu en prominent gäst.

Löss i fanan

110525
Idag är bloggaren djupt betryckt. Det har nämligen kommit in löss i den himmelsblå fanan.

Cyklamen

110524
Fem månader sedan julafton. Känns avlägset.
Vädret har under dagen varit blåsigt, och det har pendlat mellan störtskurar och solsken.
Bloggaren bestämde sig därför under eftermiddagen att rensa bland bilderna från Cypern, och då fann han denna förtjusande bild av en cyklamen, som han hittade vid Potamos.
Håll tillgodo.

Tänk, alla dessa stora män

110523

Vissa kan visst uppföra sig precis hur som helst, tror de, men räkenskapens tid verkar komma allt närmare.

Swarzenegger är utslängd av sin hustru och Strauss-Kahn sitter i husarrest i väntan på rättegång. Allt beroende på att de haft svårt med kontrollen av de södra regionerna.

 

Här hemma avlöser majestätets skandaler varandra, trots att den nye informationschefen Bertil Ternert gör allt för att sopa skiten under mattan, samtidigt som han försöker vända blad, men det verkar som om armarna är för få för att klara allt detta samtidigt.

Det verkar som om mattan borde vara mycket stor för att rymma all skiten, och det måste finnas många blad att vända, för att få allt på rätt köl igen.

 

Den där Ternert tar gärna till brösttoner, men vad tjänar det? Med en sannolikhet gränsande till visshet, lär media fullständigt strunta i dessa brösttoner, som faktiskt också verkar lite hesa.

Inte heller en Monet

Oljudet

110522

Bloggaren bytte tillfälligt sovrum med hustrun.

 

Eftersom ett gott samvete är bästa huvudkudden, så somnade han tämligen omgående, men vaknade framåt tretiden för att ta en klunk vatten, som han, innan han gick till sängs, förutseende ställt invid sängen.

 

Men, han hade svårt att somna om.

 

Var nu samvetet inte så rent, som han tänkt sig, eller vad hade hänt.

Han låg där och vred sig, samtidigt som det första gryningsljuset silade in genom persiennerna, och då plötsligt förstod han, vad det handlade om.

 

Det där ljudet. Nästan ingenting, men ändå. Ett lågt surrande ljud, som han förstod måste komma från någon elektrisk apparat, men från vilken.

 

Bloggaren steg ur sängen och tände ljuset. Men det fanns inte så många tänkbara apparater i rummet.

 

Datorhögtalarna? Nej, avstängda. Datorn? Nej, avstängd.

 

Han gick ur rummet och kollade routern, som sitter på andra sidan väggen, men nej. Ljudet fanns kvar.

 

Fanns det inget ljud? Hade bloggaren blivit tokig, eller kanske tokigare?

 

Så lade han sig igen, och då började han så smått kunna lokalisera ljudet. Upp ur sängen och ner till kontakten invid sängen, där sänglampan var inkopplad, och se:

Det var därifrån ljudet kom. Lampans adapter alstrade detta ljud, som knappast var förnimbart, men som ändå fanns där.

 

Bloggaren drog ur sladden, och se, ljudet försvann och han kunde återigen lägga sig till ro.

 

Som han hade fönstret på glänt, kunde han höra ljuden från staden. Fågelsång, en och annan bil, ett skratt långt bort i natten, men detta kunde han leva med. Snart sov han åter djupt på sin huvudkudde, som till största delen bestod av hans förhoppningsvis rena samvete.

 

Men förklara för honom:

Fågelsång, billjud, skratt mm utifrån staden störde honom inte, men det låga malande ljudet från en eladapter...

 

Tänk, vilka problem en sådan liten manick kan ställa till med.

 

Nej, det är inte en målning av Claude Monet!

Hjo - sommarstaden

110521

 

Hjo - Trästaden vid Vättern

I veckan kunde man läsa i pressen, att Hjo hamnade på 7:e plats, när Reseguiden.se redovisade Sveriges hetaste sommarstad.

 

Toppen, måste man ha tänkt på kommunen. Äntligen något positivt, istället för den nedslående statistik, som Svenskt Näringsliv gjorde  om företagsklimatet i Sveriges kommuner. Där går man nämligen ordentlig kräftgång.

 

Tänk, att hamna på plats 7 av alla städerna i Sverige. Man klättrade från plats 44 på listan, och det uppmärksammades rejält i hela mediesverige.

Snart kanske man rentav skulle kunna tänka sig en riktig tätplacering…

 

Men, säg den glädje, som är beständig.

 

I fredagens Hjo Tidning konstaterar redaktören Svensson skadeglatt, att en kupp har ägt rum.

Någon (man nämner inga namn, även om bloggaren vet vem det är) har via sina facebookkontakter sett till att rösta fram Hjo på ett, åtminstone om man får tro HT, otillbörligt sätt.

 

Kanske borde man på Reseguiden.se anat ugglor i mossen, men ingen därifrån har besökt Hjo. De trodde därför, att Hjo kanske var något speciellt???

 

Nåväl, nu är det inte första gången sådant händer.

Bloggaren blev nämligen något överraskad för några år sedan, när man i Sverige utsåg årtusendets byggnadsverk.

 

Först kom Göta kanal, och det var kanske inte särskilt märkvärdigt, men på andra plats placerade sig Gumlösa kyrka invid Wanås slott i norra Skåne, före storheter som Öresundsbron, Lunds domkyrka, Varnhems klosterkyrka och Karlsborgs fästning, bara för att nämna några få konkurrenter.

 

Vad hade hänt?

Jo, precis som i Hjo. Någon hade bedrivit en enorm lobbyverksamhet, och det räckte.

Dessutom drog det besökare till Gumlösa.

Bloggaren och h.h. hade aldrig annars kommit på tanken att besöka detta byggnadsverk, som i absolut sig är värt ett besök.

 

En annan fråga, som osökt dyker upp i bloggarens huvud: Hur många andra städer är "felplacerade" p.g.a. lokala marknadsförares olika knep?

Troligen en hel del.

 

Säkert kommer många att besöka Hjo under sommaren för att beskåda ombyggnaden på Stora Torget, och säkert kommer en och annan besökare hit, som inte kommit annars p.g.a. den statistik, som Reseguiden.se publicerat.

 

Men en sak borde vi lära efter detta:

 

Lita aldrig på statistik, som inte är vetenskapligt säkerställd!!!

 


Tivedsresa

110520
Soligt, men ändå lite kylslaget. M.a.o. en mycket lämplig dag för en resa i Tiveden.
Tillsammans med hustrun och en kompis gled bloggaren iväg, och se, det blev en mycket trevlig dag.
Humleblomster vid Klangahamn

En flinande smålänning

110519

Men, halledudane då!

Nu har den flinande smålänningen yttrat sig igen, och det med besked.

Aftonbladet hade igår en stor artikel om att grovt kriminella personer samarbetar med den allsvenska föreningen Syrianska från Södertälje.

 

Men fotbollförbundets ordförande, en viss Lagrell från Småland (men det kan han ju knappast hjälpa, för övrigt kommer bloggaren ursprungligen från Skåne) säger klart ifrån, att det kan förbundet inte göra något åt. Sådant sköter föreningarna själva utan förbundets inblandning.

-  Vi skall inte göra någonting, säger han till AB.

 

Det är klart besked. Inom fotbollförbundet är det tydligen helt OK med föreningar, som arbetar med den organiserade brottsligheten. Grovt kriminella personer tar plats i fotbollens finrum, utan att förbundet agerar.

-  Herre Jesus, utbrister bloggaren.

 

Men

Det värsta är, att det inte är första gången förbundet och den flinande smålänningen accepterar rent kriminella handlingar inom fotbollen.

 

För några år sedan var ekonomin hos Örebro SK mycket pressad. Så pressad, att debet och kredit inte gick ihop, om man skulle vara ärliga, och det var man i Örebro.

Vad hände?

Jo, Örebro åkte ur allsvenskan, men är tillbaka igen.

 

Göteborgskamraterna inhandlade en spelare från Malmö FF, Peter Ijeh. Men man hade inte råd med affären, om den skulle ske lagligt.

Vad gör man då?

Jo, man gör den olagligt, vilket innebar, att den, som skötte affären från Göteborgs sida, Mats Persson, så småningom dömdes till 18 månaders vistelse på fästning. Han bör dock ha frigivits villkorligt efter ett år, och nu är han sportchef i GAIS.

Heder åt denne Persson, som rest sig och kommit igen.

Även Örebro reste sig och kom tillbaka till allsvenskan.

 

Men Göteborgskamraterna behövde aldrig bindas vid någon skampåle, trots att man FUSKAT för att få ett bättre lag än det man förtjänade.

 

Alltså 1: Örebro SK och Mats Persson ställdes vid skampålen, medan Göteborgskamraterna klarade sig.

Alltså 2:  En dåligt skött ekonomi, men som redovisats öppet, utan några kriminella handlingar bakom innebar degradering från allsvenskan.

Alltså 3: Att öppet fuska, som göteborgarna gjort, innebär bara en axelryckning från förbundets sida, trots att det är ett betydligt värre brott än en dålig ekonomi à la Örebro. Att det var brottsligt bevisas inte minst av att den nämnde Mats Persson fick 18 månader på fästning.

 

Hoppas bara, att MFF inte sysslar med sådana ting. Då har de i vart fall en medlem mindre.


Samling vid pumpen...

110518
...men var är Kronblom???

En nedåtgående trend

110517

Försommarenn har kommit av sig.

Samtidigt som vitsipporna nu är utblommade, är vädret ostadigt och kyligt.

Under morgonpromenaden funderade bloggaren, som vanligt, över tingens ordning i samhället.

 

Han hörde på TV:n, att värdet på € pekar neråt, och för IMF-chefen, som satts på fästning i USA för misstänkt våldtäkt på en hotellstäderska, torde det inte heller vara särskilt uppåt, vare sig här eller där.

Nu blir han väl tvungen att saken i egna händer.

 

Man kanske skulle kanske kunna sammanfatta denna tingens ordning sålunda:

Vissa, såsom spioner, kommer in från kylan, medan andra, såsom en viss IMF-chef, hamnar i samma berömda kyla.


Resultatredovisning

110516

Så här på måndagen är det dags för resultatredovisning av helgens begivenheter.

 

PRO PRIMO

I tävlingen för utslätade melodier, som ägde rum i Tyskland, vann Asserrbaddjann    (eller hur det nu stavas).

Enligt tämligen otillförlitliga uppgifter (kvällstidningar e.d.) lyckades Sverige komma på tredje plats.

Men måste man verkligen veta hur Asserrbaddjann stavas. Ingen vet ju ändå var det ligger.

 

PRO SECUNDO

I tävlingen för överblivna, ofta tandlösa, spelare i konstarten  "Gummipryl och Träpinne" i Slovakien (var det nu ligger) vann såväl Norge som Finland över Sverige.

Danmark fick tyvärr aldrig chansen att spöa svenskarna gula och blåa, så fortfarande är det inte klarlagt, om Sverige ligger sist eller nästsist av de nordiska länder, som deltog.

Island hade inte kvalificerat sig.

Icke helt tillförlitliga uppgifter uppger, att islänningarna ännu inte är tillräckligt tandlösa för ett deltagande.

I sig kan det kvitta, eller hur?

Men måste man verkligen veta var Slovakien ligger?

 

PRO TERTIO

BK Eken - Lyckå FF 0-7 (division 6 östra, någonstans i Sverige, men det är väl resultatet som räknas).

 

Meddelas endast på detta sätt.


Hemresa

110515
Dags för hemresa.
Det kunde konstateras, att danska maskrosor inte företer några större skillnader mot de svenska.
Ogräs som ogräs.
Hemresan gick via Prøvestenscentret i Helsingør, där diverse godsaker skulle inhandlas.
Nu skall man veta, att man i Danmark inte haft söndagsöppet förrän under senare tid, och bloggaren misstänkte, att Prøvestenen hade öppet företrädesvis för svenskar, som ville inhandla en eller annan box vin, men vad han bedrog sig.
Det var så in i hilvite med folk på köpcentret, fastän klockan inte passerat halv elva, och mest var det danskar.
Kön till kassan var lång (som sommaren 1959) och bedrövlig, men efter en halvtimma kunde bloggaren och h.h. taxa in med en överfull vagn.
Väl hemkomna avsmakades vissa läckerheter, och de fick med beröm godkänt, läckerheterna alltså.

Kalaset

110514
Anledningen till Danmarksresan var en inbjudan från Kristian Barfot, som på måndag uppnår vuxen ålder.
En fantastisk fest på Charlie Scott i Byn.
God mat och god dryck, allt i överflöd, och därefter god jazz.
Länge har bloggaren påstått, att Jesper Capion Larsen är den för dagen allra främste New Orleansklarinettisten, och ingenting på festen motsade detta.

Picasso

110513
Idag åkte bloggaren och hans hustru (h.h.) till Danmark.
Först på schemat stod Louisiana och Picassoutställningen.
En fantastisk upplevelse,

Snömoset

110512
Som nämndes i gårdagsinlägget, så var bloggaren inte hemma förrän tämligen sent i går kväll. Så sent att han missade uppdrag granskning, ett program, som ofta gör honom förbannad. Ibland på redaktionen, ibland på den granskade.
Men nu finns SVT-play, och detta utnyttjade han idag, och kunde då se hur man handsaks med sina vårdtagare inom det särskilda boendet, eller kunder, som de kallas, i Luleå.
En alltför pilsk gammal gubbe (jo vissa kan tydligen långt upp i åldern) hade förgripit sig på en dement kvinna, men det skulle tydligen tystas ner av ledningen för äldreboendet.
Nu fanns det emellertid rakryggade vårdbiträden, som tog saken i egna händer (till ledningens förbannelse) och polisanmälde saken.
Att se hur MAS, enhetschefer, socialchefer och politiker slingrar sig som en mask fastsatt på en agnad krok, är pinsamt, så pinsamt, att bloggaren undrar hur dessa människor kunnat få dessa jobb. Är de möjligen sådana, som avses i det numera så uppmärksammade Fas 3?
Det hänvisas till sekretess på det mest tröttande sätt, och man skall ändra sina rutiner. Det skulle man sysslat med de senaste nio månaderna, om inslaget i TV är korrekt.
Det vänder sig i magen på bloggaren, när han ser spektaklet, och den enda förhoppning han har som äldre (gentle)man är, att han i allmänhet hoppas, att äldreboendena i Hjo inte försämrats i alltför hög grad sedan bloggaren slutade där som ansvarig chef, och i synnerhet att de inte har sänkt sig till den lägsta nivå, som tydligen äldreomsorgen i Luleå visar upp.
Se reportaget, om ni inte gjort det. Det ligger ute på SVT-play, och ligger kvar ganska länge, så det finns ingen anledning att inte se det p.g.a. tidsbrist.
Skulle ni, som sett programmet, torka salivavsöndringar (läs: spottloskor) på datorskärmen efteråt, så förstår bloggaren er till fullo.
Socialstyrelsen skall nu granska fallet som ett tillsynsärende, men med tanke på det synsätt man visat tidigare, och som redovisas i bloggen för en månad sedan, har bloggaren inte några större förhoppningar om att man därifrån tar krafttag i frågan och polisanmäler hela byken i Luleå för tjänstefel.
Det är inte helt lätt att bli gammal. Att bli gammal och riktigt sjuk, verkar tyvärr vara ett rent helvete.

Utflykt

Idag har bloggaren och hans hustru besökt goda vänner i Falkenberg inför den utställning han skall ha där med vernissage den 17 juni.
En mycket trevlig dag, som också innehöll en liten utflykt i Falkenbergs omgivningar, där vi invid stranden hittade dessa underbara styvmorsvioler.
Nu är det dags att börja tänka på vilka bilder, som skall med på utställningen.

Felet avhjälpt

110510
Som noterades i gårdagens inlägg, som ingen förmodligen kunnat läsa, så fungerar bloggen åter.
I det underbara vädret gav sig bloggaren ut på sin morgonpromenad och träffade invid Hjoån denna skrattmås.
Han lyckades dock inte fånga samma mås på bild, när den som sin morgonförda slukade en orm, låt vara en tämligen liten orm.

Fel

110509
Något gick fel i gårdagens blogg, låter bloggaren hälsa.
Allt skrivet under maj månad hamnade i arkivet för denna månad, men klickar man på "Maj 2011" i arkivet till vänster, så blir alla inläggen synliga igen.

Elefantkyrkogården i Milano

110508

Hjo, trästaden vid Vättern

Men förresten:

Den 18 september i fjol skrev bloggaren om "Elefantkyrkogården i Milano", dit Zlatan värvats.

Gamlingar över hela linjen plus Zlatan skulle ta upp kampen med Inter om den italienska ligatiteln, och bloggaren ställde sig ytterst tveksam, men skam till sägandes:

Han hade fel.

Nu har Milan säkrat årets Scudetto, men det säger nog mer om italiensk fotboll totalt sett än om Milans slagkraft.

Det är ju värt att notera, att inget av de italienska lagen har gått till det riktiga slutspelet i Champions League, vilket Milans ägare, Italiens premiärminister och innehavare ett antal mindre vackra attribut, Sergio Berlusconi också insett.

Han har nu förvarnat om att nio av spelarna i årets Milan inte får nya kontrakt, vilket skulle kunna vara positivt för framtiden, om man nu orkar med att satsa på yngre och hungrigare spelare.

Tillsammans med Zlatan skulle man kunna gå riktigt långt, men som sagt, det fordras då många nya och hungriga spelare, och sådant kostar pengar.

Man kan undra, om den käre premiärministern har alla dessa kulor.

Men den som lever får se...


Farmors Grus

110507
En underbar försommardag. Inte ett moln syntes på himlen.
Denna fantastiska dag avslutades med middag på altanen, men dessförinnan tog sig bloggaren en rejäl whisky ur en av de flaskor innehållande Farmors Grus, som han köpte på Cypern för en billig peng.

Odlaren

110506
Denna dag har gått i odlingens tecken.
Bloggaren och hans hustru har nämligen besökt plantskolan, där diverse plantor inköptes för dels egna, dels andras pengar.
Det var ett stort arbete att utföra. Han skulle dels gräva djupa gropar, dels fylla dessa med lämpligare jord, och dels fylla igen groparna. Därtill skulle det vattnas, men dessförinnan skulle plantorna sättas ner.
På tal om vattnas, så gjorde det så i munnen, när bloggarens hustru hade stekt spättor till middag och därtill serverat ett alldeles utmärkt vitt vin.

Den villige litteraturkritikern

110505

Vår ovillige monark är tydligen inte längre lika ovillig, åtminstone inte vad gäller att ge negativa litteraturrecencioner.

 

Det som hänt är hans, och även hans hustrus, negativa attityd till Stieg Larssons Milleniumsvit.

 

Vid sitt statsbesök i Polen säger han till polska tidningar, att han inte är glad över böckerna. Sverige har ju aldrig associerats med en så kriminell värld, som den, som Larsson beskriver, menar han.

 

Som vanligt kan bloggaren konstatera vad gäller konungen och hans närstående, att det nog är bäst, att de håller sig till saxen och klipper band, där de ålagts att klippa.

 

Litteraturkritik är nog knappast kungahusets starka sida, även om det nu verkar som vår monark inte bara bläddrat i Thomas Sjöbergs bok om den ovillige, utan också i Stieg Larssons böcker om Kalle Blomqvist .

 

Låt vara, att Larssons fortfarande är fiction.


Hundvakt

110504

Idag är bloggaren hundvakt.


259 av 290

110503

Det är kallt idag. Någon enstaka plusgrad och nordlig vind. Från himlen kommer dels snöblask, dels hagel.

 

Vitsipporna i parken, liksom maskrosorna i kommunens odling, ni vet norr om ingången till Förargelsens Hus, slokar, men gubbarna från HSS håller värmen, där de reparerar snipbryggan efter vinterns hårda hantering.

 

Plötsligt skiner solen, men det snöblaskar ändå.

 

Men

 

Det drog nog en än kallare vind genom Hjo Stadshus i morse, när Svenskt Näringslivs ranking beträffande företagsklimatet i landets kommuner offentliggjordes.

 

När fjolårets ranking publicerades fann man Hjo på en föga hedrande 253:e plats. Nedåt år efter år, men hejaropen gick höga i stadshuset.

 

- Nu har vi kommit till botten, nu är det bara framåt som gäller!

 

Vad hände?

(H)jo, Hjo lyckades i år ramla ner ytterligare några placeringar till plats 259!

Tredje sämst i länet. Bara Gullspång och Färgelanda, som kom sist, är sämre. Knappast något att sikta på.

 

Men även Tibro, Karlsborg och Tidaholm tappade placeringar, även om de fortfarande ligger långt före Hjo.

 

Nu skall i rättvisans namn sägas, att Hjo lyckades kliva framåt på flera variabler såsom service till företagen. En ökning med 51 placeringar från plats 274 till plats 223.

 

Även kommunpolitikernas, kommuntjänstemännens och skolans attityder ökade, medan medias attityder till företagande rasade med fem enheter till plats 285 av 290.

 

Det skall bli trevligt att se hur man från Hjo Tidning och Skaraborgs Allehanda skall tackla den biten.

Förmodligen gör man stor sak av kommunens nedgång i rankingen, men liten eller ingen alls av sitt eget agerande, alltså precis som vanligt.

 

När man studerat hela statistiken finner man faktiskt, att kommunen, trots en nedgång i rankingen, ändå skärpt sig på flera punkter, där man själv kunnat påverka sin situation. Däremot lär man, tack och lov, inte rå på pressen, men kanske är det på tidningsredaktionerna dags för en stunds eftertanke, trots allt.


Vattennivån

110502

Precis som bloggaren misstänkte redan igår.

Ingenting nämns om de svårast sjuka i oppositionens skuggbudget, åtminstone om man skall tro allt som skrivits och sagts i media.

 

Han läste i dagens Expressen om en sjuksköterska i Göteborg, som blev stucken av en geting. Hon fick sepsis mm efter sticket och hela hon blev totalt utslagen.

Efter lång tid i medvetslöshet vaknade hon upp för att finna, att båda hennes ben och alla fingrar utom tummarna amputerats. Annars skulle hon inte ha överlevt.

 

Försäkringskassan tyckte inte hon skulle ha livränta. Hon skulle kunna arbeta som sjuksköterska inom äldrevården!

Beslutet ändrades dock efter överklagande, men varför måste man överklaga?

 

Bloggaren frågar sig: Skall det gå till så här i ett civiliserat land. De svårast sjuka skall vi inte längre ge de förmåner de är berättigade till, trots inbetalade skatter och arbetsgivaravgifter.

Allt skall väl ändå inte gå till nya jobbskatteavdrag.

 

Den borgerliga alliansen, där bloggarens eget parti ingår, har på det mest generande sätt svikit de, som har det svårast i samhället.

Hoppet stod till oppositionen, som genom ett aktivt motionsarbete skulle kunnat övertyga

delar av den sittande minoritetsregeringen om vikten att satsa några kronor på dessa människor, men icke.

Vad var det bloggaren sade igår?

 

Den som tiger - den samtycker!

Men satsningar blir det i oppositionens skuggbudget, bl a 25 miljoner till kommunernas kultur- och musikskolor, så att föräldraavgifterna skall kunna hållas nere.

Toppen, eller…

Om man räknar om dessa 25 miljoner till mera hanterliga summor, så betyder det 25.000 kronor för Hjo!

25.000 kronor!!!

Även om det handlar om en, för kommunen, frivillig verksamhet, så är 25.000 kronor felräkningspengar.

 

Vad var det man sade om att pissa i Vättern?

Jo, det höjer inte vattennivån. Åtminstone inte nämnvärt. I så fall måste man i så fall ha varit rejält pissnödig.

 

Vättern. Före eller efter är svårt att avgöra

Första maj

110501

Första maj - demonstrationernas stora dag.

Bloggaren sitter och kollar på Text-TV vad de demonstrerande vill satsa på, och finner till sin förvåning, att vare sig Juholt, Waidelich eller Löfven i sina tal prioriterar de svårt sjuka, som nekas sjukpenning och tvingas till fattigvården (ja, det heter ju något annat idag, men i grunden är det bara en lek med ord).

Bloggaren hoppas, att (s) i sin ekonomiska motion, som tydligen skall läggas fram under morgondagen, tar upp frågan och så småningom skapar en majoritet i riksdagen för ett mänskligare samhälle för de svårast drabbade.

Gör man inte detta, måste man fråga vart solidariteten tagit vägen.

 

Den som tiger - den samtycker!


En notering för eftervärlden

Efter en bedrövlig vinter ville inte våren komma igång ordentligt, men till sist blev det fart.

Vi har haft en varm period, och björkarna slog ut innan förra helgen.

Bokarna vid Vättern slog ut idag, och de japanska körsbären blommar sedan några dagar.

Det anses tämligen tidigt, men idag är det kallt.


RSS 2.0