Fagertärn

110630

Sommaren går fort - alltför fort. I morgon är det juli, och då skall vädret bli sämre, sägs det.

 

Under förra helgen avlade bloggaren ett besök vid Fagertärn, för att konstatera, att det fortfarande finns några enstaka röda näckrosor kvar i tjärnen.

 

Det behövs emellertid ett rejält teleobjektiv för att skönheterna skall fastna på bild.


Trafik i Hästholmen

110629
Det lovas vackert väder även idag, och ingenting motsäger detta, när bloggen skrivs under morgonen.
Länge har man behövt bilder av s/s Trafik från andra hamnar än hemmahamnen Hjo, och därför passade det bra att följa med, när fartyget igår eftermiddag/kväll gjorde en chartertur till Hästholmen.
Det blev en mycket fin tur, men värt notera, att den medhavda anoraken var välbehövlig till sjöss. Vättern är nämligen fortfarande mycket kall.
Chartersällskapet lämnades i Hästholmen, och fartyget gick hem utan passagerare. Därför genomfördes olika säkerhetsövningar på vägen tillbaka till Hjo.

Sommar

110628
En mycket vacker dag, som avslutades med en tur till Hästholmen med s/s Trafik.

Ett löjtnantshjärta råkar ju så lätt i brand...

110627
I brist på nya skandaler och pikanta snaskigheter från kungahuset, presenterar bloggaren idag inte bara ett, utan, närmare bestämt, fyra löjtnantshjärtan, och skall man tro innehållet i visan, där Lasse Dahlquist skrivit texten och Juels Sylvain gjort musiken, bör de alstra mycken värme.
Om det räcker för att byta ut fjärrvärmen är dock fortfarande en öppen och obesvarad fråga.
Bilden har tagits i de odlingar, som förvaltas av bloggarens hustru.

Hjoån

110626
En snäll bild från Hjoån, men trots att det är en tämligen liten å, kan virvlarna vara nog så beaktansvärda.

Trappan till väntsalen

110625
Himlen nästa?

Förfallet

110624

Midsommarafton.

Dans runt granen, nej förlåt, majstången, men det kan väl kvitta.

Det är "Små Grodorna", "Så går jag runt en enebärsbuske", "Höga berg och djupa dalar".

Det enda som saknas är "Hej tomtegubbar" och "Nu är det jul igen", men nu är det bara ett halvt år till julafton, så hav förtröstan.

 

På en traditionsenlig midsommarpromenad uppmärksammade bloggaren förfallet hos kommunens parkvillor.

Det är otur, att det inte rör sig om privatbostäder. Då skulle nämligen hyresgästföreningen gjort stor sak av det hela, och så hade problemet varit undanröjt.

 

På Villa Svea har tydligen vatten kommit in under panelen, och resultatet syns på dagens bilder.

Låter man det bero, kommer man bli tvungna att riva bort all panel på kåken och klä om hela huset till en knappast rimlig summa kulor, som kommunen inte härskar över.

 

Bloggaren förfäras över att löpande underhåll är så eftersatt, att man numera aldrig kan göra ett normalt underhåll.

Istället handlar det om rejäl ombyggnad, men kanske kan länsstyrelsen och någon sk-ten sponsrare tillskjuta pengar, så att kåken kommer i normalt skick igen.

 

Förmodligen är förhållandet lika med Villa Eira och Societetshuset, men där syns ännu inte förfallet lika påtagligt, men var så säker:

Det kommer.

 

Kanske förväntar sig kommunen att länsstyrelsen ger bidrag till en kommunal pyroman, så att problemen för gott undanröjes.

 

Södra piren visar samma brist på underhåll, men därvidlag skulle en kommunal pyroman knappast kunna avhjälpa eländet.


Nattviolen

110623
Bloggaren har varit på en liten tur, och bland det höga gräset hittade han denna underbart vackra nattviol.

Skorven

110622
En riktigt bedagad fiskebåt ligger förtöjd långt in i Ätran, där den förmodligen lagts för att förfalla helt, men trossen verkar förvånansvärt ny.

Morups Tånge

110621
Bloggaren och h.h. gjorde idag ett besök i Morups Tånge, ett fantastiskt våtmarksområde.
Väl inne i bilen igen kunde de höra på nyheterna, att liraren från Holland nu bjuder SAAB:s underleverantörer 10 % i en form av ackord för att sedan lova kontant betalning. Resterande kulor skall han betala i september.
Fan tro't.
Förresten, vad var det kärringen sade, när hon kuperade svansen på hunden?
Jag tar en bit i taget, så gör det inte så ont...

Träslövsläge

110620
Bloggaren frestar idag med en bild från Träslövsläge, där han gjorde ett besök igår.

En annan gallerigranne

110619
Tanken föresvävade, dock synnerligen flyktigt.

En god affärsidé

110618
Även om bloggaren hittills är nöjd, kan han förmodligen - åtminstone inte på sikt - konkurrera med gallerigrannens affärsidé.

Vår kära socialstyrelse

110617

I kväll har bloggaren vernissage. Får se, om det kommer någon, men hoppas kan han väl få göra.

 

Innan dess skall han ägna sig åt lite allvarligare problem.

I bloggen den 14 april i år skrev han om Socialstyrelsens återinförande av ättestupan, och efter myndighetens inklamp, sprang kommunbyråkraterna ner varandra för att efterkomma deras synpunkter, istället för att slå näven i bordet och börja ifrågasätta dumheterna.

 

Vad vi än har för uppfattning, måste vi komma ihåg, att ingen, inte ens Sveriges kommuner, är gjord av pengar.

 

Nu skall vi dock komma ihåg, att ibland kommer också något gott från Socialstyrelsen, men även en blind höna finner ibland ett korn.

 

Men med hänvisning till vad man i dagens Expressen kan läsa om Landskrona kommuns hantering av ett LSS-ärende, inser man snart, att det inte handlar om det där kornet, som alltså den blinda hönan skulle kunnat hitta, om hon haft tur.

 

För en månad sedan kritiserades nämligen kommunen för att en autistisk man låstes in.

Kommunen dansade snällt, och öppnade dörren.

 

Nu kritiseras man igen.

Varför?

Jo, dörren är öppen.

Den autistiske mannen är tydligen våldsam och kan gå hårt fram mot andra boende.

 

Och Socialstyrelsens "expert" säger då, att man inte skall lösa ett problem med att skapa nya…

Och detta sägs av en person, som förmodligen har ett stort statligt apanage att hämta ut varje månad.

Vi får alltså betala galenskaperna.

 

Lösningen handlar förmodligen om att hitta ett boende, där brukaren bor ensam, och givetvis med en personalstyrka, som knappast kan vara försvarbar.

Skulle vi lösa alla problem på detta sätt, finge vi inga kommunala pengar över till någon annan verksamhet, såsom skola eller annan omsorg.

 

Ja, bloggaren vet.

Att hysa sådana synpunkter är icke människovärdigt, det innebär, att han förklarar krig mot människor med olika handikapp, men icke.

Han är bara en så stor realist, att han inser, att kommunerna inte kan höja sina skatter särskilt mycket mer. Då blir det nämligen inte över något alls till den, som arbetar och skall betala skatt. Inte ens till den byråkrat på Socialstyrelsen, som varje månad lyfter ett statligt apanage.

 

Det kvittar hur mycket man tjänar. Allt går i skatt. Man får en gång inte ens möjlighet att betala moms på de skatter som idag orättfärdigt tas ut på vissa varor och tjänster…

 

Vi skall inte önska oss tillbaka till ett  hårdare och ogästvänligare samhälle, men man kan dock konstatera, att de människor, som Socialstyrelsen så hett värnar om, inte fanns tidigare inom den kommunala verksamheten, utan inom landstingen, där man hade möjlighet att i vissa fall låsa in patienter, som utgjorde en fara för sig själv eller andra.

 

Humaniteten kan definieras på många olika sätt, något som Socialstyrelsen kanske borde vara medveten om. Kanske skulle man, istället för att framföra idiotisk kritik, försöka lösa problemet genom att frågorna fördes upp, där de hör hemma, alltså på Riksdagens bord.


Hängd

110616
Utställningen hängd.
Bloggaren är trött i kväll. Tidigt sänggående.

Skjortan

På torsdagarna (oftast) utför bloggaren - denne mullige mansgris - sitt återkommande stordåd.

 

Han tvättar.

 

Men denna vecka är inte som andra veckor. Torsdagen går nämligen åt till andra aktiviteter, så stordådet fick flyttas fram en dag, till onsdagen, och det var väl därför denna, något pinsamma, incident inträffade.

 

Hustrun påpekade, kvällen före, att hennes nya sommarbrallor skulle tvättas i 30 grader, för att de ej skulle krympa. Hon tillade, att det eventuellt gick att tvätta dem med någorlunda lika färger, eftersom risken var stor, att de skulle fälla..

 

Men, män är män…

 

Det sägs, att simultanförmågan inte är särskilt hög hos det manliga könet. De kan endast med yttersta svårighet utföra en syssla i taget. Två sysslor lär vara omöjligt.

 

Härvidlag är det kanske på sin plats att påpeka, att man i USAmerika en gång hade en vice president vid namn Spiro Agnew. Om denne man sade man i USAmerika, att han inte under några förhållanden kunde tugga tuggummi och gå samtidigt.

 

Nåväl, lite sanning ligger det kanske i påståendet om männens dåliga simultanförmåga, särskilt när kvinnor frossar i det.

 

Tillbaka till tvätten.

 

Hjo, bloggaren kom mycket väl ihåg, att brallorna skulle tvättas i 30 grader, så att de inte skulle krympa, men hade totalt förträngt, att de eventuellt kunde färga av sig på andra klädesplagg, så glad i hågen stoppade han in sin finskjorta i den lilla tvättmaskinen tillsammans med brallorna.

 

Väl hemkommen från tvättstugan konstaterade han för hustrun, att han nu tvättade brallorna vid sådan temperatur, att de inte skulle krympa. Han tillade, att den fina skjortan gick med på samma gång, utan en tanke på, att brallorna skulle färga av sig, ja ni vet…

 

Han förstår hustruns reaktion.

 

Skjortan, som han till mycket rabatterat pris, inhandlat hos Götes Kläder i Hjo, strax innan affärens nerläggning, hade varit dyr, så han såg nu hundralapparna flyga all världens väg.

 

Det var med tunga steg han återvände till tvättstugan för att vänta på det nerslående resultatet, men nej!

 

Brallorna hade inte färgat av sig alls. Skjortan var lika fin som tidigare, och de tidigare bortflugna hundralapparna återvände snällt till husse.

 

Dårar har tur.

Är det inte så man säger…

Finskjortan. I bakgrunden: Brallorna, som inte fällde, åtminstone inte denna gång.

Ensam är inte alltid stark

110614
En liten oansenlig blomma, men tillsammans med andra ser man hur vacker den ändå är.
Ibland ljuger ordspråket.

Badhytterna

110613

Badhytterna invigda och Pingstrundan, som hade just badhytter som sitt motto i år, är över.

Nu är det dags för sommaren att göra sitt intåg på riktigt.

 

Bloggaren har ju tidigare framfört kritik mot kommunens hantering av badhytterna.

 

Inte mot att de skulle upprustas, utan mot att man utbjudit dem till personer och företag, som sponsrat upprustningen med sammanlagt drygt 120.000 kronor. Detta har skett  utan några som helst politiska beslut i bakgrunden.

 

Genom detta har allmänheten stängts ute från att få tillgång till hytterna.

 

Men samma allmänhet verkar ha struntat i konsekvenserna över vad "sponsring" av kommunala verksamheter skulle kunna föra med sig i framtiden - tills just Pingstrundan

 

Ulrika Winterfeldt har nämligen på ett ytterst humoristiskt sätt gjort sin version av en badhytt i sponsringens tecken.

 

Tack Ulrika!


Årets tubsläpp

110612
Så har Lion's Club i Hjo verkställt det stora tubsläppet, därvid bloggaren haft en betydande roll. Han var nämligen precis som många föregående år enväldig vad gällde vilken tub som kom närmast en på platsen nerslagen stolpe.
Med måttband gick han sitt värv till mötes med förhoppningen att alla skulle vara nöjda och glada, även de, som endast drog s.k. nitlotter.

Pingstrunda

110611
Pingstrunda i Hjo
Bloggaren rekommenderar:
Amanda Konsthantverk på Hamngatan 2.

Pingstutställning

100610
Årets pingstutställning har mottot "Badhytter", och här bidrar bloggaren med sin version.

Keramik

110609
Det blev en sen publicering, men hela eftermiddagen och kvällen ägnade bloggaren åt att framställa bilder till kompisen Gunilla, som behövde snabba bilder på sin keramik inför pingstutställningen.
Fina grejor hon gjort.

Inga kommentarer


Utställningen närmar sig

110607
Inte bara utställningsbilderna skall göras färdiga. Även reklammaterial behövs, och idag kunde bloggaren sända iväg affischerna till Falkenberg.
Nu återstår att en sista gång gå igenom bilderna, som skall ställas ut.

Nationaldag nummer 2

110606

Idag flaggar vi för Sverige.

 

Anledningarna är två, där den äldsta anledningen torde vara Gustav Vasa, som kröntes till kung just denna dag 1523, sedan han kastat ut den danske kungen Christian II med öknamnet Tyrann, sedan denne på ett ytterst utmanande sätt försökt införa ett nytt badmode på Stortorget i Stockholms  i november 1520.

 

Bloggaren har under dagen ställt samman en massa material inför sin utställning i Falkenberg med vernissage den 17 juni.

 

Nu skall han på TV beskåda Skansens sevärdheter, men vare sig Gustav Vasa eller Christian II lär vara tillstädes. De är döda sedan länge, även om de till skillnad från många andra, där i november 1520, hade huvudet kvar ända till slutet.

 

Den andra anledningen kan också den delas i två. Såväl regeringsformen 1809 som den nu gällande från 1974 fastställdes denna dag, så precis som i Danmark (jämför gårdagens blogginlägg) är denna dag Sveriges grundlagsdag.

 


Nationaldag nummer 1

110605

I boken "Skånehistorier samlade av Gabriel Jönsson", utgiven 1944, hittade bloggaren följande historia.

 

En malmöbo och en dansk stod en dag på Stortorget i Malmö och tittade på ryttarstatyn av Karl X Gustaf.

Dansken sa:

-  Det er Fanden hvad han er grim och tyk!

Malmöbon tittade ett slag på dansken och sa sedan:

-  Ja, men isen hållt i alla fall.

Vad kan vi lära av denna historia?

Jo, hade isen inte hållit, när kungen och hans armé tog sig över de danska bälten, kunde förmodligen bloggaren firat nationaldag idag istället för i morgon.

 

Dessutom kunde han firat fars dag.

 

Det är nämligen Danmarks nationaldag idag, men tillika Fars dag.

Nåväl, kanske inte nationaldag, för det har danskarna ingen, och det hade inte heller svenskarna, förrän 1983, då Svenska Flaggans Dag fick status som nationaldag.

Danskarna har alltså ingen riktig nationaldag, men den 5 juni 1849 antogs den danska grundlagen, och därefter firas den 5 juni varje år som Grundlovsdagen.

 

Bloggaren, som ofta besöker Danmark, hade inga tankar på denna grundlovsdag, när han och h.h. på väg hem just denna dag körde in på Prøvestenens parkering i Helsingør för att där göra nödiga inköp.

 

Baksätet i bilen hade sänkts ner, för att ge bättre plats åt de inhandlade varorna, men vid ankomsten kändes något fel. Det fanns nämligen inte en enda bil, förutom bloggarens egen på parkeringsplatsen.

 

Bloggaren anade oråd.

Hade Prøvestenscentret flyttats? Och varthän i så fall.

 

Nåväl, skam den som ger sig. Han tog med hustrun in till affärerna och såg, att alla var stängda, men varför. Det var ju en vanlig vardag.

 

Jo, just så. Det var Danmarks nationaldag, åtminstone nästan, och affärerna hålles denna dag stängda till skillnad från de svenska affärerna, som hålles öppna på såväl nationaldag som på julafton.

 

Men bloggaren insåg så småningom, att alla affärer inte var stängda. En affär var öppen - den, som sålde just de varor bloggaren och h.h. så hett eftertraktade, men det blev ingen god dansk ost, eftersom denna enda öppna affär inte sålde sådana varor.

 

En vagn skaffades fram i rask takt, och fylldes snart.

 

Bloggaren och h.h. kunde därefter lugnt fortsätta färden mot Hjo, där de kunde fira den svenska nationaldagen i lugn och ro efter en natts god sömn.

 

Men, om isen inte hållit, hade han istället firat nationaldagen dagen innan, vilket kanske också inneburit, att han sluppit få hjärtat i halsgropen vid besöket på Prøvestenscentret.

Rungsteds hamn en höstdag

Vi är lyckliga, eller...

110604
Tänk, idag kan vi känna oss lyckliga.
Det har nu bekräftats, att Madeleine Bernadotte äntrat flyget för att komma till Skansen på Nationaldagen, där hon kommer att kunna beskådas i likhet med andra attraktioner därstädes, förmodligen iförd den ytterst fula Sverigedräkten.
Lyckliga, sa Bill.
Mycket, sa Bull.

En ljuvlig dag

110603
Inget mer att tillägga.
Jo, förresten:
Nu skall bloggaren se på fotboll.
Det svenska landslaget skall spela mot Moldavien, borta. Det blir nog svårt, men vi har haft en förunderligt ljuvlig dag, så vad spelar egentligen fotboll för roll?

Marknad i Hjo

110602

Marknad i Hjo - och trångt, men så skall det vara på en marknad.

 

Bloggaren och h.h. gjorde flera mindre hål i sin kassakista, när de. dels inhandlade en burk blåbärssylt, dels nya fleecetröjor, men då hör till saken, att de (tröjorna alltså) var fodrade. Vad det nu har med saken att göra?

 

Dessutom inhandlades soppåsar och en påse vitpeppar - hela korn.

 

Tänk, vad bra med marknad. Så skilda artiklar samlade på ett enda ställe.

Nästan som Bauhas, fast där finns inte vitpeppar - hela korn. Knappast heller malda korn.

 

Praktiskt.


Inbjudan till Bohuslän

110601

Meteorologernas hot om regn och åska över Bohuslän kom på skam. Inte en regndroppe, men något kyligt.

 

Dagen ägnades åt god mat och dryck samt en stunds musik, förhoppningsvis lika god som maten.

 

Idag var det dags för hemresa med diverse stopp i olika affärsinrättningar med dränering av kassan som naturlig följd.

 

Bohuslän, som man ser det från Skärholmen.

RSS 2.0