Dasset

110131

En av Cyperns sevärdheter är skändad och bortforslad - Nichos dass. En fantastisk installation är därmed borta.

Dasset stod så vackert i skymundan ute på udden.

Ibland hade han också satt en blå hink under fjölen, men inte alltid, så det gällde, att lyfta på fötterna, och senare se till att man satte ner dem försiktigt.

Numera är det ersatt av en charmlös mindre bur, inte särskilt olik sådana, som sätts upp nere i Hjo hamn under Vätternrundan.


Baren

110130

Detta är Nichos bar, så som den såg ut i fjol. Redan då, hade vissa förändringar (förbättringar?) skett, men det ser ju pittoreskt ut, och norrmännen har ofta fester där. Förmodligen har de mat med sig hemifrån, men knappast dricka. Den är ju så dyr i Norge.


Nichos

110129

Nu skall jag berätta om Nicholaus, eller Nichos, som han kallas.

Han drev på sin tid krogar här i Ayia Napa, men på äldre dar inskränkte sig hans engagemang till baren på udden mellan Sunwing och Callisto; en fantastisk miljö, men knappast ett ställe, där man beställde annat än en öl, som borde drickas direkt ur burken, och som bonus kunde man ju då också hålla på etiketten.

Nåväl, i förrfjol sökte jag honom, men baren drevs då av en yngre man, som senare visade sig vara svärson till Nichos, men till sist hittade jag honom. Han mådde inte så bra längre, eller som han sade: One day good, three bad.

I fjol skymtade jag honom vid ett bord i skuggan uppe på klostertorget.

Eftersom Nichos var gammal, misstänkte jag nu, att Sankt Peter haft vänligheten att hämta hem honom, men icke. I lördags fann jag honom livs levande vid sitt vanliga bord invid klostret.

Han har stora problem med knäna, men kedjeröker gör han fortfarande, vilket förmodligen skulle kunna få den riktige hälsofantasten att utbringa:

- Du är nu 90, men hade du inte rökt, hade du varit minst 120…

Mer om hans bar kommer i morgondagens blogginlägg.


P-platsen

110128
P-platsen vid hamnen.

Korset

110126

En kyrkans hägring, eller en vanlig skugga?

Förresten, sponsringen av badhytterna i Hjo föranledde idag denna insändare.
"Kommunal utförsäljning
P-G Andersson, rallyföraren, kan fortsätta tävla. Han har nämligen äntligen lyckats hitta tillräckligt med sponsorer, så att ekonomin är ordnad. Enda problemet är, att den ene sponsorn skall vara kartläsare under inledningssträckan och huvudsponsorn skall köra sista sträckan
Nej, det är inte sant, men i Hjo är det sant. Där får nämligen sponsorerna precis det, som P-G Andersson inte behöver släppa till.I Hjo skall nämligen badhytternas renovering sponsras. Kommunen har misskött underhållet i så hög grad, att man letar pengar överallt, och nu har ”sponsorerna” kallats in för att lösa de sista tusenlapparna.
Men det handlar inte om sponsring. Det är i stället under viss tid utförsäljning av kommunal egendom, som skall vara tillgänglig för alla kommuninvånarna.
Dessutom finns inga politiska beslut fattade. Jag har kollat.
Trots avsaknaden av beslut, håller man ändå på att sälja ut kommunen.Nåväl, det handlar bara om några tidigare förfallna badhytter, men vad blir konsekvenserna i framtiden.
När södra piren äntligen skall byggas om, får då ”sponsrarna” tillgång till hälften av båtplatserna? När G-hallen skall renoveras, får ”sponsrande” företag då tillgång till hallen varje dag mellan 17 och 20, medan alla vi andra får stå där med mössan i hand och se de besuttna åter ta makten i Hjo?
Men det handlar inte om sponsring. Det handlar om något helt annat. Därför citationstecknen.Eftersom det inte finns några politiska beslut fattade, är det inte möjligt att överklaga ärendet.
Enda sättet att få slut på galenskaperna är att föra ärendet till JO med allt vad detta skulle kunna innebära för de berörda.
Givetvis skall ett sponsringsreglemente tas fram och fastställas i fullmäktige, om man nu skall syssla med detta.Kommunen rekommenderas att exempelvis titta på Huddinges reglemente, där det klart framgår, att motprestationen består i en rätt för sponsorn att i sin marknadsföring utnyttja det förhållandet att sponsorn sponsrat en viss verksamhet i kommunen.
Man pekar också på risken för mutor, som kan ligga mycket nära.Men det är långt mellan att låta sponsraren få använda sig av sponsringen i sin marknadsföring och att sälja ut kommunens anläggningar.
Gör om, gör rätt!"

Vänliga hälsningar
Göran Magnusson

 


Mjällby

110126

Fotbollslagen börjar nu komma till Cypern. Först ut är Mjällby. De skulle idag möta ett ryskt lag, som dock aldrig dök upp. Istället spelade de en intern match. Säsongen är ny, och hur framtiden ser ut, vet vu ju inte, men just nu spelar de i vart fall en mycket trevlig fotboll, där långbollarna var förvånansvärt få.


Stegen till himmelen

110125

En bit på väg, så att säga...


Vintern kommer

110124
Vi har nu varit här tre veckor, och de har gått fort, alltför fort.
Vädret har varit utmärkt, men det verkar som om den cypriotiska vintern är i antågande, precis som vanligt vid denna tid.
Det utlovas en del regn och lite blåsigare, t.o.m. riktigt blåsigt om en vecka.
Vi får hoppas, att det mesta regnet kommer nattetid.

Uppfinningarnas moder

110123
I brist på bröd, äter man limpa.

Fönstret

110122
Ytterligare en fin dag, som avslutades på krogen, kan nu, med godkännande, läggas till handlingarna.

Torr - kall - gratis

110121

Som jag misstänkte, fanns det inga beslut i något politiskt organ om sponsringen av badhytterna. Alltså, redan så långt, en fullständigt olaglig handling.

Men det lägger vi framför oss. Det kommer mer så småningom.

Idag firar vi istället en ny vacker dag, där molnen lyser - med sin frånvaro.

Hur var det Churchill sade om champagne, var det inte att den skulle vara torr, kall och gratis?

I sig var det ingen riktig champagne, men torr var den, och nästan gratis.


Nivåhöjning både här och där

110120

Precis som hemma verkar inte pengarna räcka till allt man vill göra.

Både hemma och här på Cypern försöker man höja nivån på gatorna, men man har tydligen bara råd att ta små avsnitt åt gången.

Hade det inte varit bättre att ta en gata i taget, så slapp man alla dessa bulor, som höjningen orsakar.


Klippan

110119
En mycket vacker dag på Cypern.
För att vara vinter, är vädret fantastiskt. Lugnt och stilla. Varmt.
Livet är gott att leva.

Sysselsättning

110118

Idag har ny hälsokostvandring ägt rum. Det är ju viktigt att röra sig, och det finns stora möjligheter till motionskrävande sysselsättningar här på anläggningen, eller vad sägs om minigolf, kubb, boule och inte minst dart, för att inte tala om bridge och canasta. Man kan visst även spela bingo.

Förresten så skall jag rota rejält i den där historien om sponsring av kommunala åtaganden. Det är en vettig sysselsättning, tycker jag.


Regn

110117

Hjo, det regnade i natt och dagen har bjudit på flera störtskurar, mer eller mindre uthålliga, men mellan skurarna har man ändå kunnat röra sig fritt utan att bli allt för blöt.


Lugnet före...

110116

En stilla dag. På balkongen alldeles uthärdligt, m a o soligt och varmt.

Kanske lugnet före stormen.

Man har från början lovat bortåt 100 mm regn under bara ett par dagar. Prognosen har emellertid skruvats ner ordentligt, men på något sätt ligger det ändå oväder i luften.


Lampan

110115
Lördag.
Dags för samkväm, eller vad det kallas.
Först en drink i all enkelhet hos oss med goda vänner, sedan drar vi till De Medici, en italiensk krog.
Menyn är samma som i fjol, och då var det gott. Hoppas, att det varit omsättning på råvarorna.
Förresten, idag gjorde vi ett besök i den nya, mycket vackra, kyrkan här i Ayia Napa.
Men lampan,
LAMPAN...
Det var väl inte detta han menade, när han sade:
Varde ljus.

Badhytterna i Hjo

110114

Sitter i solen i Ayia Napa och har det mycket bra. Jag funderar inte särskilt mycket på Hjo, men idag fick jag genom HT en tankeställare.

Jag har hört det tidigare, men idag föll polletten ner.

Reparationen av badhytterna skall bekostas genom sponsring. Det höjdes ögonbryn i insändarspalterna och vännen, f.d. stadsarkitekten Per-Göran försvarade finansieringssättet.

Först och främst är det väl ändå så, att badhytterna misskötts på det grövsta under många år.

När det sedan äntligen blir aktuellt med reparation, söker man pengar från än det ena, än det andra hållet och nu senast är det sponsring som gäller.

Som jag ser det, skall ingen enda organisation med egen beskattningsrätt söka sponsring för sina insatser. Låt denna finansieringsform lämnas till föreningslivet, som så väl behöver varenda krona. Nu blir ju resultatet, att man dränerar sponsringsanslagen från företag och enskilda. Ingen skall inbilla mig, att man hittar helt nya pengar till kommunsponsring.

En annan aspekt det talas om i insändare är, att badhytterna är våra. Vi, som betalar skatt i Hjo äger ju dem, eller…

Nu skall de överlämnas till sponsrarna, och alla vi andra får inte vara med.

Naturligtvis är detta en löjligt liten fråga, men vad blir det i förlängningen.

Skall avdelningen "Dö i frid" på det nya äldreboendet sponsras, varvid vissa boendeenheter reserveras till sponsrarna, eller skall de, som arbetar vid det stora företaget, som sponsrar stort, ha första ting på platserna på det nya daghemmet "Vildkatten"? Jag bara frågar och hisnar vid tanken.

Hur kommer det i framtiden att ställa sig, när den store företagsledaren kommer (om nu sådana finns i Hjo) och säger: Får inte vi vår vilja igenom, blir det i fortsättningen tji kosing.

Redan sponsringen av träden på Regeringsgatan och gatlamporna borta vid HT är, enligt min mening, för mycket, men fortfarande tämligen harmlöst.

Det som nu sker är inte harmlöst, och vådan av konsekvenserna kan bli förfärande.

Själv har jag vid ett tillfälle satts i en liknande situation, det gällde dock inte sponsring, men stod emot, men hur länge orkar man det?

I morgon skall solen åter skina här på Cypern, och det blir tämligen varmt, innan det stora regnet kommer på måndag. Man lovar mängder av den varan.

Men sponsringsfrågan släpper jag nog inte i första taget.


Hälsokosten

110113

Idag började målarkursen här på Cypern. Det är, av någon outgrundlig anledning mest kvinnor, som målar, däribland bloggarens egen hustru, innebärande flera gräsänklingar på anläggningen, om dock under tämligen kort tid.

En av dessa gräsänklingar tog för några år sedan det lovvärda initiativet att anordna en aktivitet även för oss karlar. Det blev en hälsokostrunda, och idag har årets första runda ägt rum, och vi var fyra, som deltog.

En trevlig tur.

Men vad är då en hälsokostrunda?

Jo, vi träffas i hotellets reception, klädda utifrån den aktuella väderleken, och rejäla skodon. Vi skall ju göra en promenad.

Vi tar oss ner till Medelhavet, och tar ut kursen mot Cape Greco, Europas allra sydöstligas punkt.

Efter någon kilometers strapatsrik vandring närmar vi oss Ayia Napas hamn, och detta är vårt mål för dagen.

Vi tar in på en restaurang, där vi beställer en hälsosam häslokostlunch, bestående av två stekta ägg, bacon, en korv, chips och rostat bröd med smör. Därtill drickes givetvis öl.

Hela kalaset går loss på fem euro.

Efter intensiva samtal, där alla världsproblemen avhandlas, går färden tillbaka till Sunwing, men denna gång på stora landsvägen, kallad Nissastigen.

Väl hemkommen var det dags att hämta nothäftet och sätta kurs mot hotellets flygel, runt vilken förväntansfulla körsångare samlats.


Fattigmannen

110112

Idag är det onsdag, och då är det dags för "Fattigmansbussen".

Det är det lokala bussbolaget, som kör oss till ett stort varuhus, där vi kan inhandla det mesta av livets nödtorft, utom de destillerade dryckerna, som vi väljer att köpa hos Västeråsaren. Han är nämligen betydligt billigare.

Tänk er en skock pensionärer, som har så ini h-e bråttom, att de ställer sig i kö klockan 07.30, fastän bussen inte går förrän kl 08.00, om än då…

Och ibland tar de upp kön bakifrån…

Nåväl, det blev en omgång bra kött, och medan kalopsen står på spisen, tog vi bilden, som visar en del av vår hemtrevliga boning.

Ljusen, som är ställda på diverse strandfynd, är inköpta på IKEA, dock inte av oss.


Stranden

110111
Det är ett skönt liv här på Cypern.
Vackert väder, sköna promenader och vackra omgivningar.
Kan man begära så mycket mer?

Utedass

110110
På block sex har man utedass.

Spela kula

110109

Vi spelade kula på torget en dag,en liten folkskolegrabb och jag. Jag hade väl femti, han hade fem. Vi spelte. Och han förlorade dem. (Sten Selander)


En fin blomma

110108
Efter en het sommar och torr höst, börjar nu ön så smått grönska igen, genom regnet, som kommer företrädesvis på nätterna.
I morse hittade jag denna vackra blomma, dock inte vild, utan i en rabatt.
Men vacker ändå.
Det är bra på Cypern.

Också en julgran

110107

Detta är Sunwings julgran. Den skall snart slaktas, och då blir det rusning efter barren, eller vad det nu kallas.

I kväll blir det moussaka hos Tony's nere i stan.

För kännedom meddelas, att vi har ingen snö.


Klacka mig hit, och klacka mig dit...

110106
Idag är det stor dag på Cypern.
Det är klackarnas dag.

Denna snö

110105
Igår lämnade vi det snöiga Sverige för ett betydligt bättre Cypern, åtminstone vädermässigt.
Vi kom till vår destination i natt och allt gick väl, men lite nervöst var det, när tåget blev stående i Herrljunga pga fel i en växel.
Idag har vi varit i Paralimni och handlat. På vägen dit upp fick vi i en rondell se, inte rondellhundar av Lars Vilks, men något nästan lika remarkabelt.
Man har satt upp snögubbar!!!
Vad var det man sa om ålen? Var det inte följande:
Den som är utanför ålakistan vill in och den som är inne vill ut.
Detta stämmer tydligen bra även här nere.

...på väg...

110104
...och så är vi på väg. Hoppas, att flyget funkar.

Nära

110103
T-shirts, skjortor, kallingar, sturmpor, you name it.
Datorsladdar, laddare.
De tre P:na, som för oss är. Pass, Pengar och Piljett.
Det är nära nu. I morgon sticker vi.

Snart är det dags

110102
Vättern är kall och hamnen frusen, men tankarna går till Potamos, där båtarna går fria från is.

En grå dag

110101

Uttrycket kommer från en kompis, som senare under aftonen, lycklig, men rejält beskänkt av ädla drycker, konstaterade, att i morgon blir det en grå dag, och uttrycket var, som det heter, myntat.
Vi har nu firat en annan dag, en mellandag och igår en festens dag. Idag firar många en grå dag.

Ja, ja firar och firar…


RSS 2.0