Matvanorna

171108
 

Bloggaren har de två senaste dagarna uppehållit sig vid våra konungars matvanor, och tänker slå in på samma bana idag.

 

Han har med mycket stort nöje åter från bokhyllan tagit fram den skrift som följt honom sedan 1987.

Han syftar givetvis på ”Vanliga PALSTERNACKAN för gottegrisar året 1987” utgiven under överseende av Gastronomiska Akademien och skriven av dess tallrikar n:ris 4 och 6 nämligen Povel Ramel och Hans Alfredson."

 

I ett avsnitt uppehåller sig författarna vid berömda svenska konungar döda i matslag, Erik XIV åt otjänlig ärtsoppa (med eller utan fläsk förtäljer inte historien).

Adolf Fredrik åt ihjäl sig på fettisdagsbullar, men i en fotnot noterar författarna, att ytterligare svenska konungar skulle kunna ha dött av matslag.

 

Sålunda nämner man, vilket tidigare nämnts i bloggen, Gustav II Adolf, som möjligen avled av vegetabilieförgiftning, när han bet i gräset för 385 år sedan.

Karl XII skulle eventuellt ha dödats med en frusen norsk fiskbulle, när den med full kraft träffade hans nylle.

 

 

Den tredje och mest osäkre svenske konungen, som dött av matslag är Robespierre, som dog i gelatin 1794.

Senare forskning har dock kommit fram till att det inte alls rörde sig om gelatin utan om giljotin.

Författarna lägger dock in en s.k. Brasklapp i frågan.

Det är nämligen osäkert om Robespierre var svensk konung, inte ens belagt, att han överhuvudtaget var kung. Eller svensk. Mycket talar emellertid för att han är död - som en sill. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0