Vad ont har vi gjort?

170421
 
En tidsfråga?
 
 
Nu över till något helt annat:
 
Fotboja!
 
Fotboja, eller elektronisk övervakning, som det egentligen heter, är något, som kriminalvården har hand om.
Vid kortare fängelsestraff måste den dömde uppehålla sig på en yta, som kriminalvården bestämt. Går hen utanför denna, larmar det, och den dömde förpassas snarast möjligt till närmaste häkte för att frihetsberövad avtjäna straffåterstoden.
 
Men nu börjar fotbojan sprida sig i allehanda andra miljöer.
Utlänningar, som skall, men inte kan avvisas, skall ha fotboja, men hur skall man kunna övervaka dem?
Det är ju bara att klippa av snöret, som håller fotbojan och lämna den på säkert ställe, samtidigt som man själv "går under jorden".
Så är problemet löst, och vem skall jaga dem?
 
Nu har fotbojan tagit nya proportioner.
Monica Green, riksdagsledamot och NTF-ordförande menar, att man skall använda fotboja även efter avtjänat straff på brottslingar, som gör sig skyldiga till upprepade trafikförseelesr såsom rattfylla och bilstölder.  Detta uttalande gör hon i anledning av ett dråp, som skedde utanför Hjo för en tid sedan. En drogpåverkad biltjuv körde ihjäl en ung kvinna.
 
Men nu undrar bloggaren och vän av ordning: Hur i hela friden skall detta administreras.
För att kunna beslås med fotboja, måste man ha blivit dömd. Det går inte att sätta fotbojor på var och varannan människa för att man misstänker de skall göra sig skyldiga till brott. Det strider nämligen helt mot rättsstatens normer, men sådant glömmer fru riksdagsledamoten Green tydligen.
 
Och återigen: Sådana, som dråparen utanför Hjo, lär knappast hålla sig på den av den aktuella myndigheten anvisade ytan, vilket innebär, att åtgärden är helt utan verkan, och återigen: Hur skall det övervakas?
 
Skulle man nu ändra lagarna, så att man under längre tider, utöver straffavtjänande, skall kunna beslås med fotboja, fordras en mycket stor organisation.
Vad händer, om hen ger fullständigt faen i åtgärden och avviker? Skall hen då sättas i fängelse? På vilka grunder i så fall?
 
Vi har brist på fängelse- och förvarsplatser, och därför gapar regerings- och riksdagsledamöterna om att fotbojor skall ersätta, men det är inga snälla och söta skåningar det handlar om.
Nej, det handlar om stora busar, som skiter fullständigt i om fotbojan sitter på höger eller vänster tass eller helt enkelt hängs upp på närmaste offentliga toalett någonstans i Sverige.
 
Men vi har ju de riksdagsledamöter vi förtjänar, sägs det, men vad ont har vi gjort för att få sådana som fru Green och likartade?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0