Socialstyrelsen och ättestupan

110414

 

Socialstyrelsen tar krafttag

Återinför ättestupan

Idag skall bloggaren vara allvarlig. Riktigt allvarlig. Så allvarlig, att han tog natten och den följande morgonens promenad på sig för att på ett riktigt sätt kunna formulera sig.

 

Människor, som i Sverige åtnjuter vård, skall behandlas med respekt…

För en tid sedan hade journalister på TV uppmärksammat ett fall, där dementa åldringar skulle ha vanvårdats. Bl a gällde det inlåsning.

Givetvis reagerade Socialstyrelsen. Det ingår i deras uppdrag.

Man reagerade t o m så våldsamt, att man begav sig ut på en form av "chicken race" i kommunerna och kollade, så att de dementa åldringarna inte var inlåsta. Och med inlåsning menades också, att man inte fick ha låsta dörrar, där en öppningskod fanns alldeles i närheten.

Nej, den som ville komma och gå som den ville, skulle också få göra så, och mot detta kan väl ingen invända, eller…

 

För det första kommer man inte till ett demensboende, om man inte är i ett mycket stort behov av vård och tillsyn. Man är faktiskt så förändrad, att man inte kan få komma och gå som man vill till boendet.

Bloggaren påstår, att de personer, som kunde uppfatta den kod, som finns/fanns uppsatt invid ytterdörren, och med kodens hjälp kunnat öppna densamma, inte hade  kvalificerat sig till den skara, som skall bo på ett demensboende.

 

Men nu har vår kära socialstyrelse satt stopp för dessa koder. Nu skall man alltså kunna komma och gå som man vill, vilket resulterat i ett fall i en kommun i mellansverige, där den boende gick ut i kylan och frös ihjäl.

En modern form av ättestupa, och fullt utnyttjad borde den kunna minska köerna till demensboendena till ett absolut minimum.

Ju kallare vinter dess bättre...

Då invänder vän av ordning och säger: Man får väl stoppa Olle i grind, men ack nej. Den boende har ju sin fulla rätt att komma och gå, som han vill, så det är för dörrvakten bara att flytta på sig. Och vi kan väl ändå inte anställa särskilda dörrvakter.

Skall vakten ringa polisen direkt och göra en efterlysning, eller skall han vänta, så att naturen/kylan får gjort sitt?

 

Naturligtvis är bloggaren total motståndare till att någon låses in på sitt rum. Skulle detta bli nödvändigt, är det givetvis anledning att ta hjälp av länssjukvårdens psykiatri.

Men just inom denna psykiatri vårdades de i bloggen aktuella människorna innan den s k ÄDEL-reformen.

 

Naturligtvis borde det inledas förundersökning för medhjälp till grovt dödsvållande från åklagare gentemot Socialstyrelsens generaldirektör eller den högre tjänsteman, som är ansvarig för galenskaperna, som framställs här i bloggen.

 

Bloggaren, som har lång erfarenhet av äldrevård, har sett brister på nära håll.

På ett demensboende, där åtta av tio behövde matas, skulle detta ske av tre anställda, som skulle hålla tallrikar och bestick skilda från varandra,  Hur man än försökte få politiken att förstå, att detta inte är en vård med respekt, så skedde inga förändringar. Äldreomsorgen har nämligen alltid suttit med Svarte Petter på hand.

 

När Länsstyrelsen (Socialstyrelsens dåvarande ställföreträdare på regionen) gjorde inspektion, nämndes detta aldrig i rapporten. I stället togs en massa småskit, inte värt att nämna en gång, upp som stora frågor. Det hade väl varit toppen för en förvaltningschef att få möjlighet att sticka sådana uppgifter under nosen på politikerna, men nej. Sådan hjälp går inte att få från Socialstyrelsen, men väl inför man nu åter ättestupan, fast i en något förändrad form.

Man ser till att de demenssjuka kan rymma, varefter de utsätts för stor risk att förfrysa eller svälta ihjäl.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0